Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ ч.2 экзамен 51-102.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
22.06.2018
Размер:
18.51 Mб
Скачать
  1. Демократизація суспільного та державного життя в урср у роки «перебудови»

Демократизація суспільного життя в УРСР у роки «перебудови» виявилась в тому, що:

  • було запроваджено свободу слова(«гласність»)

  • було скасовано цензуру у ЗМІ та літературі («гласність»)

  • виникла різка політизація громадян (внаслідок того, що було скасовано цензуру)  пересічні громадяни стали частіше цікавитися політичним життям країни

  • активно почав розвиватися націоналізм

  • дозволялося створення громадських об’єднань (наприклад, Українська Гельсінська спілка)

  • звільнено із в’язниць політичних в’язнів (тих, хто потрапив туди через критику тоталітарної системи)

  • дозволялося проводити масові роголошення, страйки, протести (наприклад, страйки шахтарів 1989 р.)

Демократизація державного життя в УРСР у роки «перебудови» виявилась в тому, що:

  • на зміну ідеології «розинутого соціалізму» (в роки застою) прийшла ідеологія «демократичного правового соціалізму»

  • Проведення реальних виборів народних депутатів до Рад (1990 р.)  Ради народних депутатів стали реальними органми влади

  • Ліквідація монополії КПРС на владу (1990 р.)  створювалися нові політичні партії (наприклад, Народний Рух України – перша з таких)

  • Запровадження посади президента СРСР (1990 р.)

  • Поява приватного підприємництва (за законами «Про кооперацію», «Про індивідуальну трудову діяльність» Оновлення складу Компартії («зміна пколінь»)

  1. Зміни в законодавстві урср у роки «перебудови»

Конституційне право:

Заон УРСР «Про вибори народних депутатів УPCP» 1989 передбачав проведення вперше реальних, а не фіктивних виборів, як до цього. До виборчих роголоше включалося декілька кандидатів, а не один, як раніше.

Закон «Про зміни і доповнення Конституції УPCP» 1990 року:

  • вже не йшлосяпро принцип демократичного централізму. У новій редакції зазначалося, що організація і діяльність держави ґрунтуються на засадах виборності всіх органів державної влади, підзвітності їх народові.

  • Скасовувалося монопольне становищекомуністичної партії

  • громадяни УРСР отримали право об'єднуватися в політичні партії.

  • Встановлювалося верховенство законів УРСР, а не СРСР це прямо суперечило Закону СРСР «Про забезпечення дії законів … СРСР», в якому все було навпаки.

  • Комітет конституційного нагляду було перейменовано в Конституційний Суд УРСР, який обирався Верховною Радою УРСР.

  • Скасовувався державний план економічного і соціального розвитку («держплан»).

Цивільне право:

Головний НПА  «Основи цивільного законодавства Союзу РСР і союзних республік» 1991 р.  вроваджували ринкову економічну систему замість роголош-адмінітстративної

В березні 1990 року було прийнято Закон «Про власність у СРСР», «Про загальні засади підприємництва громадян в СРСР» «Про підприємства в СРСР», «Основи законодавства про інвестиційну діяльність». На їх основі:

Закон УРСР «Про власність» від 1991 року  встановлював 3 її форми: індивідуальна (особиста і приватна трудова), колективна, державна. Вони проголошувалися рівноправними. Встановлювалася можливість існування власності іноземних держав, їх юридичних і фізичних осіб.

Закон УРСР «Про підприємництво» 1991  вперше дозволяв приватне підприємництво на території УРСР, встановлював його занальні засади. До цього підприємництво вважалося «отриманням роголошен доходів» й роголошенняся законом.

Закон УРСР «Про підприємства в Україні» від 1991 року види і організаційні форми підприємств, їх створення, реєстрації, реорганізації і ліквідації, організаційний механізм здійснення ними підприємницької діяльності в умовах переходу до ринкової економіки.

Трудове право:Було встановлено новий порядок розробки й укладення колективних договорів; трудовий договір доповнювався трудовим конрактом;скасування ряду обмежень роботи за сумісництвом, розширення пільг для жінок тощо.

Закон УРСР «Про підприємства в Україні»  трудовий колектив, трудові доходи працівника.

Земельне право:

В1990 році Основи законодавства Союзу PCP і союзних республік про землю.Визначалося, що «земля є надбанням народів, які проживають на даній території». Громадяни отримали право на придбання землі в довічне володіння або в оренду. Детально регламентувався режим надання земель фізичним і юридичним особам. Контроль за землекористуванням покладався на місцеві Ради.Основи створювали умови для раціонального використання та охорони земель, відтворення родючості ґрунтів, збереження і поліпшення природного довкілля.

Кримінальне право

У 1985— 1986роках були прийняті нормативні акти, спрямовані на боротьбу з пияцтвом і одержанням нетрудових доходів.

Головний НПА Основи кримінального законодавства Союзу РСР і союзних республік 1991 р.республіки мали розробити нові кримінальні кодекси. Але це так і не було зроблено через розпад СРСР