Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 2014 ( без расчетов).doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
630.27 Кб
Скачать

Джерела забезпечення організації усіма видами ресурсів

Для забезпечення життєдіяльності підприємства використовуються такі види енергоносіїв:

  • електроенергія;

  • теплова енергія;

  • газ;

  • вода;

  • стисле повітря.

Електропостачання на підприємстві забезпечується трансформаторної підстанції 110/10 кВ “Придеснянська”, де встановлено два трансформатори потужністю 40 МВт кожний, які живляться від двох незалежних джерел: повітряна лінія напругою 110 кВ від Чернігівської ТЕЦ та повітряна лінія 110 кВ від підстанції 330/110 кВ “Чернігівська”. Від підстанції “Придеснянська” кабельними лініями живляться розподільчі пункти (РП) напругою 10 кВ в корпусах підприємств. Від РП живляться корпусні трансформаторні підстанції напругою 10/0,4 кВ. потужністю трансформаторів від 400 до 900 кВт, кількість трансформаторів – 48 шт.. Споживачі першої категорії, згідно з технічними умовами на електропостачання, складають 20 %, від загальної потужності, яка споживається, 60 % - другої категорії і 20 % - третьої категорії.

Енергопостачання забезпечується згідно укладених договорів з ЧнМЕМ м. Чернігова і Чернігівськими РЕМ. Режим енергопостачання забезпечується згідно з договірними зобов’язаннями і правилами користування електричною енергією.

Теплопостачання і постачання гарячої води забезпечується від котельні підприємства, де встановлені водогрійні і парові котли. Тепло енергія, яка виробляється на котельні використовується для опалення і гаряче водопостачання, як основного майданчика підприємства так і сторонніх споживачів згідно укладених договорів.

Газопостачання забезпечується згідно з договорами з газопостачальними організаціями. Споживачами газу є парові котли. Парові котли призначені для вироблення пари для потреб виробництва та гарячого водопостачання і в перехідний період для опалення. Водогрійні котли призначені для вироблення теплової енергії на опалення.

Водопостачання забезпечується згідно з договором з ДКП “Чернігівводоканал”. Вода використовується для виробничих та побутових потреб. Вона розподіляється вода по підрозділам та об’єктам підприємства згідно встановленому на підприємстві порядку.

Повітропостачання (стисле повітря) здійснюється на підприємстві двома компресорними станціями. Стисле повітря розподіляється між підрозділами підприємства згідно з їхніми замовленнями та встановленими потужностями.

Розподілення спожитих паливно - енергетичних ресурсів у підрозділах визначається за приладами обліку і розрахунковим шляхом згідно діючих Норм і Правил .

Для забезпечення енергопостачання підприємства є система інженерних мереж та споруд. Обслуговування та ремонт їх забезпечується згідно з діючими Правилами в енергогосподарстві та законодавчих актів.

Облік енергоносіїв здійснюється:

  1. Електроенергія (комерційний облік) – за встановленими на підстанції 110/10 кВ “Придеснянська” електролічильниками. Технічний облік здійснюється приладами обліку, встановленими на вводах в РП та на диспетчерському пункті інформаційними вимірювальними системами ИИСЕ-2М та ИИСЕ-3.

  2. Газ (комерційний облік) – приладами обліку, встановленими на ГРП.

  3. Вода (комерційний облік)– приладами обліку, встановленими на вузлі вводу.

Головними енергозберігаючими заходами на 2014 роки є:

  • Впровадження економічних систем освітлення, реконструкція електро- схем управління освітлення в підрозділах підприємства;

  • Реконструкція системи забезпечення стислим повітрям, впровадження локальних компресорів малої потужності;

  • Вдосконалення систем обліку енергоресурсів на підприємстві, включаючи облік по підрозділах, нергоділянкам;

  • Реконструкція системи опалення корпусів, об’єктів підприємства з впровадженням контактно – поверхневих водонагрівачів (КПВ);

  • Включення про нагрівача для опалення у перехідний період замість водогрійного котла ПТВМ - 30 М;

  • Реконструкція вентиляційних повітроводів, трубопроводів стислого повітря, усунення витіків;

  • Вдосконалення старих і впровадження нових енергозберігаючих технологій.