Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom_versia.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
436.86 Кб
Скачать

V. Планування емпіричного дослідження:

1. Дослідити основні особистісні якості дітей старшого шкільного віку які впливають на адаптивні механізми в умовах військового конфлікту.

2. Опрацювати та вивчити психодіагностичний матеріал для емпіричного дослідження адаптації дітей старшого дошкільного віку.

3. З’ясувати результати емпіричного дослідження, згідно з обраними методиками.

4. Аналіз та інтерпретація результатів, формування висновків.

VI. Обґрунтування досліджуваної групи дітей середнього шкільного віку.

Формування вибірки дітей середнього шкільного віку для проведення емпіричного дослідження учнів п'ятих класів на базі Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 46 з поглибленим вивченням новогрецької мови. Середній вік і хлопчиків і дівчаток однаковий. Загальна кількість учнів п'ятих класів 41 дитина. Для дослідницької групи були вибрані 20 чоловік - 12 хлопчиків 52% і 8 дівчаток 42 % віком від 10 до 11 років за допомогою проведення анкетування та власного бажання.

VII. Проведення емпіричного дослідження.

  1. Дослідити адаптаційного стан дітей старшого шкільного віку в умовах військового конфлікту.

  2. Дослідити основні особистісні якості дітей старшого шкільного віку які впливають на адаптивні механізми в умовах військового конфлікту для всієї кількості досліджуваних, а саме 20 дітей.

VIII. Статистично-математична обробка даних.

Методи математичної статистики: статистичний аналіз, описова статистика з подальшою якісною обробкою та змістовим узагальненням, психометричний аналіз.

IX. Інтерпретація результатів.

Проаналізувати результати проведення емпіричного дослідження адаптації дітей середнього шкільного віку та інших психологічних особливостей таких як темперамент, тривожність, конфліктність в родині, які так само впливають на подальшій адапційний стан учнів середнього шкільного віку у наслідок військового конфлікту.

X. Висновки.

На основі отриманих даних перевірити результати дослідження в роботі з обраною гіпотезою, зробити головні висновки з предмету дослідження.

2.2. Психодіагностичний інструментарій дослідження адаптаційного стану та психологічних характеристик дітей середнього шкільного віку.

Для з'ясування рівня адаптаційного стану та стану психологічних характеристик дітей середнього шкільного віку було використано наступний психодіагностичний інструментарій дослідження із представлених нижче методів діагностики.

  1. Метод анкетування - використано для відбору та формування групи досліджуваних.

  2. Методика «Дослідження адаптації методом Люшера» - використано для дослідження рівня адаптації дітей середнього шкільного віку в умовах військового конфлікту.

  3. Методика – «Опитувальник Айзенка для п'ятих класів» - використано для визначення з яким типом темпераменту діти середнього шкільного віку краще адаптувались в умовах військового конфлікту.

  4. Методика – «Кінетичний малюнок родини» Р. Банса С Кауфмана – використано для виявлення рівня конфлікту у сім'ї , його вплив на адаптацію дітей середнього шкільного віку в умовах військового конфлікту.

  5. Методика «Шкала тривожності» Кондаша - для виявлення рівня тривожного стану у дітей середнього шкільного віку в умовах військового конфлікту.

Для перевірки адаптаційного стану у школі дітей середнього шкільного віку учнів місця проходження практики сорок шостої спеціалізованої школи у період військового конфлікту та вплив можливих його наслідків було вибрано тест Макса Люшера на адаптацію 5-8 клас (додаток D) з допомогою якого були з’ясовані відомості стосовні адаптації в школі в наслідок військового конфлікту вибраних для тестування та проведення психометричного аналізу даної вибірки дітей. За допомогою методу Люшера на адаптацію у школі дітей 5- 8 класі можна з’ясувати рівень адаптації дітей не тільки підліткового віку а ї дітей які навчаються у 1-2 класів за допомогою тестування адаптації методом Люшера для першого другого класів який такий ж самий.

Окрім адаптаційного стану у школі в наслідок військового конфлікту дана вибірка дітей середнього шкільного віку (5 клас) була перевірена на рівень тривожного стану за допомогою Методика «Шкала тривожності» Кондаша (додаток А ) який допоміг не тільки аналізувати рівень тривожного стану дітей та її окремих видів шкільної тривожності та само оціночної.

Для того щоб з'ясувати дитина якого типу темпераменту краще адаптується у даній ситуації умовах військового конфлікту був проведений тест на тип темпераменту та дослідженні його результати за допомогою спрощеного тест Айзенка для п'ятикласників (додаток А) який виявляє особливості типу темпераменту відомо що не існує чистого типу темпераменту тому з допомогою цього тесту було з’ясовано який тип темпераменту є домінантним у даних вибраних дітей а який домінує у них.

За допомогою проведеного тесу на конфліктність у родині застосуванням методики кінетичний малюнок родини Р. Банса С Кауфмана ( додаток С) з допомогою якого було виявлено чи є конфлікти у родині у трестованих дітей середнього шкільного віку (5 клас). Дітям було запропоновано намалювати свою родину а після того проводилась робота з аналізу цих малюнків та подальша їх інтерпретація. Також з’ясувалось яким дітям потрібна допомога для подолання конфліктності дітей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]