Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Глава 9

В органах Державного казначейства відповідно відкрито: 1) рахунки для зарахування надходжень, передбачених законо­давством України; 2) рахунки розпорядникам і одержувачам бюджетних коштів; 3) рахунки підприємствам, установам, орга­нізаціям тощо за операціями, що не належать до операцій із виконання бюджетів, але які відповідно до вимог законодав­ства обслуговують органи Державного казначейства.

Функціонування єдиного казначейського рахунку забезпе­чує: можливість швидкої мобілізації коштів, які протягом дня надходять на рахунки, відкриті в органах Державного казна­чейства, та використання їх для проведення бюджетних видатків і здійснення інших операцій, що не суперечать законодавству України; надання інформації органам законодавчої та виконав­чої влади за здійсненими на єдиному казначейському рахунку операціями; оптимальні можливості для прийняття представни­ками законодавчої та виконавчої влади оперативних рішень щодо забезпечення ефективного використання коштів бюджетів1.

Потребу застосування казначейської форми виконання бюд­жету обумовлено такими чинниками. По-перше, нестійкою та незадовільною діяльністю комерційних банків, які виявляли недостатню оперативність під час зачислення доходів у бюдже­ти й оплаті платіжних доручень при використанні бюджетних коштів. По-друге, банківська форма виконання бюджету не за­безпечувала проведення ретельного контролю за цільовим ви­користанням бюджетних коштів, що не давало змоги бюджетам бути прозорими й ефективними. По-третє, розпорядники бюд­жетних коштів у такому разі не мали можливості оперативно коригувати розподіл і надання ресурсів їхнім одержувачам.

Державний і місцеві бюджети виконують за відповідними розписами. Бюджетний розпис — це документ, у якому вста­новлено розподіл доходів і фінансування бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за пев­ними періодами року відповідно до бюджетної класифікації. Так, Державний бюджет України виконують за розписом, який затверджує Міністр фінансів України відповідно до бюджет-

1 Положення про єдиний казначейський рахунок: наказ Державного казначейства України від 26 червня 2002 р. // Офіційний вісник Украї­ни. - 2002. - № ЗО. - Ст. 1433.

Бюджетний процес

155

них призначень у місячний термін після набрання чинності за­кону про Державний бюджет1. До того ж розпис має бути по­квартальне розподілено. До затвердження розпису Міністром фінансів України затверджують тимчасовий розпис на відпові­дний період.

Розписи місцевих бюджетів складають фінансові управлін­ня на місцях і затверджують відповідні керівники місцевого фінансового органу.

Ці документи складають відповідно до загального й спе­ціального фондів бюджету, в розрізі головних розпорядників коштів і за повною економічною класифікацією видатків бюд­жету. Розписи бувають річні, поквартальні, помісячні.

Затверджені розписи передають на паперових і електронних носіях Державному казначейству та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. До того ж, у разі внесення змін у розписи, ці органи має бути обов'язково поінформовано про таке. Державне казначейство протягом трьох робочих днів після затвердження розпису доводить головним розпорядникам ви-Іяг із розпису, що є підставою для затвердження в установле­ному порядку кошторисів, планів асигнувань і планів викорис­тання бюджетних коштів.

На основі бюджетного розпису починають виконання бюд­жетів за доходами2. Безпосередньо виконання дохідної частини бюджетів покладено на органи стягнення, до яких згідно з бюджетним кодексом належать податкові, митні та інші дер­жавні органи, яким відповідно до закону надано право стягнен­ня до бюджетів податків, зборів (обов'язкових платежів) та Інших надходжень. Ці органи здійснюють контроль за повно-Іоіо, своєчасністю й правильністю обчислення та зарахування обов'язкових платежів до відповідних бюджетів.

Виконання бюджетів за доходами передбачає здійснення І.Іких функцій органами Державного казначейства: встановлення порядку відкриття та безпосередньо відкриття рахунків в уп-

' Інструкція про складання та виконання розпису Державного бюдже-ivнаказ Міністерства фінансів України від 9 січня 2001 р. /./ Офіцій­ним пісник. - 2001. - № 5. - Ст. 194.

•' Порядок виконання Державного бюджету за доходами: наказ Дер-ІншІІІого казначейства України від 19 грудня 2000 р. / / Бюджетне зако-ІиІдІІІитно України. — К.: Юрінком Інтер, 2002. — С. 258 — 273.

156