Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Глава 8

ного права потрібним для виконання їхніх функцій обсягом доходів. Разом з тим має бути забезпечено збалансованість усіх бюджетів, зацікавленість місцевих органів у збільшенні бюд­жетних надходжень, запобігання касових розривів (неспівпа­дання терміну надходження та використання бюджетних кош­тів), бездефіцитність бюджетів тощо. Окрім того, доходи та видатки кожного бюджету має бути найбільш пов'язано з підвідомчим господарством і соціальною сферою.

Бюджетний кодекс України закріплює розподіл видів ви­датків, що можуть здійснюватися за рахунок коштів Держав­ного бюджету й місцевих бюджетів, і джерела їх фінансування. Наприклад, до першої групи належать видатки на забезпечен­ня конституційного ладу держави, державної цілісності та су­веренітету, незалежного судочинства, а також інші передбачені \ Бюджетним кодексом видатки, які не можуть бути передані на j виконання Автономній Республіці Крим і місцевому самовря­дуванню, їх здійснюють тільки за рахунок коштів Державного бюджету України. До другої — видатки, які визначено функ­ціями держави та які можуть бути передані до виконання Авто­номній Республіці Крим і місцевому самоврядуванню з метою забезпечення найефективнішого їхнього виконання на основі принципу субсидіарності. До третьої — видатки на реалізацію прав і обов'язків Автономної Республіки Крим і місцевого са­моврядування, які мають місцевий характер і визначені зако­нами України. Ці видатки здійснюють за рахунок коштів місце­вих бюджетів, а також трансфертів з Держбюджету України. Держава може передати Раді міністрів Автономної Респуб­ліки Крим чи органам місцевого самоврядування право на здійснення видатків лише за умови відповідної передачі бю­джетних ресурсів у вигляді закріплених за відповідними бюд­жетами загальнодержавних податків і зборів (обов'язкових пла­тежів) або їхньої частки, а також трансфертів з Державного бюджету України.

Отже, бюджети повинні мати необхідний обсяг коштів для реалізації переданих державних повноважень, для чого доходи бюджетів має бути належним чином розподілено. Розподіл до­ходів належить до повноважень представницьких органів дер­жави, оскільки це є одним із основних чинників належного функціонування стійкої бюджетної системи країни й життєді-

Міжбюджетні відносини

121

яльності України взагалі. Головну роль у цьому відіграє Вер­ховна Рада України, яка встановлює постійний розподіл закріп­лених доходів між ланками бюджетної системи й щорічний пе­рерозподіл регулюючих.

Розподіл коштів у бюджетній системі можуть здійснювати, ио-перше, в порядку закріплення визначених видів доходів за бюджетами різного рівня на постійній або довгостроковій ос­нові, по-друге, в порядку бюджетного регулювання1.

До закріплених належать доходи, які постійно чинними нор­мативними актами віднесено до доходної частини бюджетів пев­ного рівня на невизначений у часі строк у розмірі територі­ального надходження повністю або в чітко фіксованому розмірі (нормативі). Наприклад, закріпленими за Державним бюдже­том України є надходження від зовнішньоекономічної діяль­ності, які повністю, на невизначений строк, закріплено за ним; платежі за користування надрами загальнодержавного значен­ня тощо.

Податки й збори, які закріплено Бюджетним кодексом Ук­раїни на постійній основі за бюджетами місцевого самовряду-ІІання та які враховують під час визначення обсягів міжбю-джетних трансфертів, становлять кошик доходів місцевого са­моврядування.

Закріплені доходи створюють основу дохідної бази кожного бюджету. Але для повного покриття потреб кожного з бюд­жетів їх недостатньо, й тому кожен із бюджетів потрібно зба-'Іансовувати за допомогою інших дохідних джерел. Досягають цього насамперед за допомогою регулюючих доходів та інших методів бюджетного регулювання, про які буде йтися далі.

Регулюючі доходи — це передбачені в Законі про Держав­ний бюджет або в рішенні про бюджет місцевих органів дохо­ди, надходження яких щорічно визначають і перерозподіляють між різними ланками бюджетів. Таким чином, розмір частини кожного з таких доходів щороку змінюється і визначається відпо-нідно до потреб кожного виду бюджету.

Бюджетний кодекс України закріплює перелік доходів кож­ної з ланок бюджетної системи України, порядок і умови їх

1 Див.: Финансовое право: Учебник / Отв. ред. Н. Й. Химичева. — М.: Юристі, 2002. - С. 157-166.

122