Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб пр Проф практ Спец і Маг 2007.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Дніпропетровський державний аграрний університет

Факультет агрономічний

Р о б о ч а п р о г р а м а професійної практики студентів-магістрів агрономічного факультету

Напрям підготовки – 1301 „Агрономія”

Освітньо-кваліфікаційний рівень - 8. 130102 - „Агроном дослідник”

Базовий освітньо-кваліфікаційний рівень - 7.130102 „Агроном-технолог”

Дніпропетровськ

2007

Програма професійної практики студентів-магістрів агрономічного факультету складена колективом викладачів у складі: доц. Мицик О.О., доц. Кірсанова Г.В., Геллер О.Й., доц. Пашова В.Т., ст. викладач Лемішко С.М., проф. Ярчук І.І.. Погоджена з завідувачами кафедр агрономічного факультету: Якуніним О.П., Узбеком І.Х., Забалуєвим В.О., Ващенком В.В.

Робоча програма розглянута на засіданні кафедри агрохімії:

Протокол № 2 від 25.10.07 р.

Схвалено науково-методичною радою агрономічного факультету :

Протокол № 2 від 02.11.07 р.

Курс – шостий

Термін проведення XII семестр

Тривалість – 6 тижнів

Практика студентів є невід'ємною складовою частиною процесу підготовки спеціалістів у вузі і проводиться в передових, оснащених відповідним чином підприємствах та організаціях агропромислового комплексу.

  1. Мета, завдання і предмет практики, її місце в навчальному процесі

Професійна практика є завершальним етапом навчання фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня „Магістр” за напрямком 1301 – „Агрономія”.

1.1. Мета практики полягає у закріпленні і поглибленому оволодінні студентами сучасними методами та формами організації праці, навичок практичної самостійної діяльності за обраною спеціальністю у вирішенні конкретних, актуальних для агрономії проблем.

1.2. Завдання практики – наукове обґрунтування та пошук шляхів практичного розв’язання поставленої проблеми, опанування методологією і сучасним інструментарієм проведення наукових досліджень. В процесі виробничого навчання студенти також отримують досвід організаторської роботи.

1.3. Предмет дисципліни – сільськогосподарські культури, які вирощуються в регіоні.

  1. Організація практики

Базами практики являються науково-дослідні установи, держсортостанції, проектні установи та організації, передові агро формування, з якими укладаються відповідні договори.

Вибір баз практик зумовлений необхідністю вивчення передових технологій виробництва; організацію та планування виробництва, контроль за якістю продукції, охорону праці; найновішу техніку, передовий досвід роботи агрономів та інших спеціалістів та керівників сільськогосподарських підприємств.

Студенти-магістри можуть самостійно, з дозволу деканату та відповідних кафедр, підбирати для себе місце проходження практики. При цьому вони повинні пред'являти на кафедру паспорт запропонованої бази практики.

Студент-магістр у разі певних причин може просити про заміну бази практики, яка вже проводиться згідно із заявою студента, узгодженою з керівником практики від кафедри, деканатом, навчальною частиною, про що видається відповідний наказ по агроуніверситету. Поважність причини має підтверджуватися належними документами з боку студента.

За наявності вакантних місць магістри-практиканти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики.

Навчально-методичне та наукове керівництво практикою здійснюють відповідні кафедри агро університету. Кафедри забезпечують студентів індивідуальними завданнями, методичними рекомендаціями щодо виконання програми згідно тематики науково-дослідної роботи кафедри та майбутньої магістерської роботи. Перед від'їздом па практику магістри-практиканти проходять інструктаж з організації практики та техніки безпеки на кафедрі, про що робиться відповідний запис у журналі реєстрації інструктажів з техніки безпеки.

Після прибуття на місце практики магістр зобов'язаний:

- пройти інструктаж з техніки безпеки, який проводить керівник практики від виробництва:

  • виконувати завдання, передбачені програмою практики;

  • дотримуватися правил внутрішнього розпорядку бази практики;

  • вести щоденник практики та робити робочі записи згідно програми практики;

  • не залишати місця проходження професійної практики без дозволу деканату або керівника практики;

  • після закінчення практики щоденник, звіт і відгук на практиканта затверджуються підписом керівника від господарства і скріплюються печаткою.

Магістри-практиканти несуть однакову відповідальність за виконану роботу та її результати нарівні зі штатними працівниками організації.

Керівником бази практики для організації навчального процесу по практичному навчанню студентів, а також для контролю за виконанням програми практики і контролю за культурно-побутовими умовами студентів на підприємстві призначається на весь період практики керівник практики від підприємства. Він проводить обов'язкові інструктажі з охорони праці, техніки безпеки (вступний та на робочому місці) з оформленням встановленої документації, надає допомогу в зборі матеріалів для звіту.

По закінченню практики керівник від підприємства дає письмовий відгук на кожного магістра - практиканта, в котрій відображають відношення студента до роботи, його дисципліну, виконання програми практики, якість підготовленого звіту.

Звіти про практику магістри захищають на відповідних кафедрах протягом 10 робочих днів після закінчення практики. При оцінці практики враховується виробнича характеристика, зміст і оформлення звіту, відповіді на запитання. Особиста увага приділяється здатності магістра до аналізу господарської діяльності підприємства. Результати проходження практики фіксуються у заліково-екзаменаційній відомості.

Захист супроводжується оформленням відповідного протоколу. В цих протоколах обов’язково зазначається перелік заданих студенту питань при захисті звіту з професійної практики.