Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

§ 5. Виконання бюджетів

Пиконання бюджету означає повне й своєчасне надходжен­ня до бюджетів усіх передбачених законодавством доходів і І./мчшечення фінансування всіх запланованих видатків. Основ­ним у процесі виконання бюджетів є забезпечення в повному »См н:Іі надходження податків, зборів та інших неподаткових "СнмГя.чкових платежів у дохідну частину бюджету й фінансу-МіІІІІІя заходів і програм у межах затверджених видатків бюд­жету, враховуючи те, що кошти до бюджету надходять нерівно-

1 До мислення в дію Бюджетного кодексу цю проблему розв'язували .ІІ-ІІІо ін;ікміс: згідно із Законом «Про бюджетну систему України» Вер-• мнІІІІ Рада України приймала постанову щодо поточних витрат у новому ЛкІажгІІюму році або продовження дії в наступному році закону про Дер-бюджет попереднього року.

152

Глава 9

мірно, законодавчі та виконавчі органи влади можуть коригу­вати виділення бюджетних асигнувань, але в межах затвердже­них бюджетних призначень. Крім того, на стадії виконання бюд­жету здійснюють ретельний контроль за цільовим використан­ням бюджетних коштів, наданих їх розпорядникам, бюджетним установам та одержувачам. Отже, ця стадія бюджетного проце­су містить у собі виконання дохідної і видаткової частин бюд­жету.

Відповідно до ст. 115 Конституції і ст. 47 Бюджетного ко­дексу Кабінет Міністрів України забезпечує й відповідає за виконання Державного бюджету. Міністерство фінансів здійснює загальну організацію й управління процесом виконання Дер­жавного бюджету України, координує діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету.

В Україні з 1997 року застосовують казначейську форму обслуговування Державного бюджету України1. Вона передба­чає здійснення органами Державного казначейства України2:

1) операцій з коштами державного бюджету;

2) розрахунково-касового обслуговування розпорядників бюджетних коштів;

3) контролю бюджетних повноважень під час зарахування надходжень, прийняття зобов'язань, проведення платежів, а також

4) ведення бухгалтерського обліку й складання звітності про виконання Державного бюджету.

Таким чином, казначейства виконують обов'язки щодо органі­зації виконання бюджетів і керівництва всіми бюджетними кош­тами. Вони є, так би мовити, «касирами» розпорядників бю-

1 Взагалі вирізняють три системи виконання бюджету: 1) банківську, 2) казначейську, 3) змішану. В Україні не завжди діяла казначейська форма виконання бюджету. Наприклад, згідно з Законом України «Про бюджетну систему в Україні» касове виконання бюджету покладалося на Державний бюджетний банк України — єдиний касовий центр дер­жави. Це передбачало зосередження бюджетних коштів на єдиному ра­хунку цього банку й використання коштів Державного бюджету також через цей банк. Збір і облік надходжень до бюджету здійснювали кре­дитні установи.

2 Державне Казначейство створено при Міністерстві фінансів України й діє на підставі Положення про Державне Казначейство, яке затвердже­но постановою Кабінету Міністрів України від 31 липня 1995 р.

Бюджетний процес

153

джетних коштів, бюджетних установ і одержувачів бюджетних коштів, оскільки безпосередньо здійснюють від їх імені відповідні платежі за рахунок коштів бюджетів.

Отже, казначейська система виконання бюджету означає зведення всіх коштів бюджетів усіх рівнів на єдиному рахунку, який відкривають на ім'я органів Державного казначейства в установах уповноважених банків.

Єдиний казначейський рахунок — це рахунок, відкритий Державному казначейству в Національному банку України для обліку коштів і здійснення розрахунків у Системі електронних платежів Національного банку України. Він є основним рахун­ком держави для проведення фінансових операцій і ефективно­го управління коштами державного й місцевих бюджетів через Систему електронних платежів Національного банку.

Єдиний казначейський рахунок об'єднує кошти субрахунків, які відкрито в Державному казначействі України (центральний рівень) управлінням Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві й Севастополі. Тому управлінням Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві й Севастополі (територіальним управлінням Державного казначейства) рахунки в Національ­ному банку не відкривають.

Отже, безпосереднім учасником Системи електронних пла-к-жів Національного банку України (далі — Система) є саме Д('Ржавне казначейство України.

Для відображення операцій, проведених через Систему про-Інгом банківського дня, в ній Державному казначейству й тери-юріальним управлінням Державного казначейства відкрито технічні рахунки. В балансі Державного казначейства Украї­ни відкрито відповідні субрахунки територіальних управлінь.

Операції, проведені органами Державного казначейства че-!><•:! Систему, відображаються на технічному рахунку Держав­ною казначейства й на відповідних технічних рахунках терито­ріальних управлінь, у балансі Державного казначейства — на Індмовідному єдиному казначейському рахунку й субрахунках ІІ'риторіальних управлінь. Державне казначейство України ке-руї видатковими операціями територіальних управлінь за до­помогою механізму встановлення ліміту технічного рахунку та иміту початкових оборотів у Системі.

154