Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Розділ 2.1 (аналіз)

.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
46.99 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 2. ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА

    1. Організаційно-економічна характеристика господарства

П’ятихатський район заснований у 1923 році, є самостійною адміністративно-територіальною одиницею у складі Дніпропетровської області, розташований у північно-західній частині області.

Найважливішою галуззю економіки району є сільське господарство. 46 сільгосппідприємств вирощують зернобобові,технічні, овоче-баштанні та кормові культури. Напрямок тваринництва — м'ясо-молочний. У районі створено 2 племінні ферми з вирощування свиней та птиці.

Всього сільськогосподарських угідь у районі 141,6 тис. га, із них ріллі — 121,5 тис. га, посівних площ — 67,1 тис. га.

В даній дипломній роботі розглядається діяльність АВ ТОВ «Агроцентр К». Повна назва: Аграрно-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю «Агроцентр К». Форма власності підприємства — колективна. Форма фінансування – госпрозрахунок. Товариство створено і діє на підставі статуту.

АВ ТОВ «Агроцентр К» - відома фірма на Україні, метою якої є наповнення внутрішнього ринку України високоякісною продукцією та отримання в результаті своєї діяльності прибутку.

ТОВ «Агроцентр К» розташоване у селі Осикувате, а отже знаходиться у вигідному положенні, оскільки відстань до міста П’ятихатки складає всього 5 км, а до обласного центра Дніпропетровськ — 90 км. З промисловими центрами господарство зв'язане автомобільними шляхами, на території району проходять масштабні залізничні шляхи. Підприємство має вигідне територіальне розміщення щодо ринків збуту продукції. П'ятихатський район знаходиться в межах Придніпровської височини у західно-північній частині області. Межує із Кіровоградською областю, із Софіївським, Криничанським та Верхньодніпровським районами. Поверхня полого-хвиляста. Протікають річки Жовта, Саксагань, Омельник (басейн Дніпра). 

Клімат місцевості, у якій знаходиться підприємство, помірно-континентальний, посушливий, переважно теплий з жарким та сухим літом та відносно холодною зимою. З річної кількості опадів (400-500 мм) на холодний період припадає 10-25 %, а на теплий -75-80%. Середньорічна температура повітря 7-8 0С, абсолютний максимум у липні (вище + 400С), а абсолютний мінімум у - січні (-380С). Ґрунти представлені чорноземами. Ці землі пригідні для вирощування сільськогосподарських культур.

Підприємство займається вирощуванням зернових культур, зернобобових, кукурудзи, соняшника, силосу виробництвом муки, розведенням свиней, ВРХ, вівець качок, курей-бройлерів та реалізацією м’яса, молока, яйця, круп, пшеничної клейковини, виробництвом харчових субпродуктів свійської птиці, виготовленням сумішей для свиней, ВРХ, свійської птиці та ін..

Метою діяльності підприємства є здійснення господарської діяльності, задоволення громадських потреб в його продукції, підвищення якості та зниження собівартості, спеціалізації виробництва, механізації та автоматизації виробничих процесів, підвищення продуктивності праці, вирішенні соціальних потреб, розширення і надання різних видів послуг учасникам товариства та населенню, забезпечення населення та суб'єктів підприємницької діяльності продукцією, послугами та товарами народного споживання з метою одержання прибутку.

Предметом діяльності підприємства є:

  • вирощування зернових, технічних, овочевих та інших сільськогосподарських культур та їх реалізація;

  • виробництво та реалізація насіння зернових, технічних овочевих та інших культур;

  • м'ясне та молочне скотарство, свинарство, конярство, птахівництво, розведення кіз, овець, риби;

  • виробництво м'яса, молока, молочної сировини і молочних продуктів, вовни.

  • переробка сільськогосподарської продукції (виробництво круп, неочищеної олії та жирів, хлібобулочних виробів, інших продовольчих товарів) як із сировини власного виробництва, так і придбаної;

  • здійснення наукових розробок нових технологій сільськогосподарського виробництва та їх запровадження;

  • Надання сільськогосподарським товаровиробникам інших інженерно-технічних послуг (діагностика, ремонт, технічне обслуговування машин);

  • виконання окремих механізованих с/г робіт (основний та передпосівний обробіток фунту, внесення мінеральних та органічних добрив, сівба с/г культур від шкідників, хвороб та бур'янів, заготівля кормів та збирання врожаю, тракторно-транспортні послуги тощо);

  • здійснення технічного обслуговування та ремонту автотранспортної техніки, їх вузлів, деталей та агрегатів, відновлення відпрацьованих деталей, надання послуг з цих питань юридичним та фізичним особам;

  • вирішення питань виробничого, соціального розвитку підприємства та матеріально-технічного забезпечення власного виробництва.

  • торгівля (роздрібна, оптова, комісійна тощо) товарами народного споживання, продуктами харчування, сільгосппродукцією, непродовольчими товарами та сировиною, продукцією побутової хімії та ін.;

  • закупівля сільськогосподарської продукції та сировини у населення і юридичних осіб та її реалізація;

  • надання ветеринарних послуг;

  • надання складських послуг;

  • надання послуг фізичним і юридичним особам в обробітку землі і збиранні урожаю, ремонті та технічному обслуговуванні автомобілів і сільськогосподарської техніки;

  • надання транспортних послуг по перевезенню вантажів і пасажирів на території України і за її межами, комунально-побутових послуг;

  • інші види діяльності, що не заборонені законодавством.

Підприємство займає лідируючу позицію в районі по виготовленню товарного курячого яйця та продукції рослинництва.

У складі АВ ТОВ «Агроцентр К» налічується (взять паспорт підприємства)

Одне з найважливіших місць в організаційній структурі підприємства займає служба маркетингу. Цей відділ створений з таким розрахунком, щоб він найкращим чином сприяв досягненню маркетингових цілей (виявлення незадоволеного попиту, географічне розширення ринку збуту, пошук нових сегментів ринку, збільшення прибутків тощо). На чолі маркетингової служби стоїть директор по фінансах, що безпосередньо здійснює контроль діяльності цієї ланки.

Бухгалтерська служба на чолі з головним бухгалтером здійснює облік на підприємстві. Начальник складу відповідає за матеріали, що знаходяться на складі і керує діяльністю вантажників.

Одним з найважливіших факторів успішної комерційної діяльності АВ ТОВ «Агроцентр К» є висока якість продукції, яку виготовляє підприємство. Якість продукції підтверджується сертифікатами відповідності стандартам якості.

Висока якість продукції АВ ТОВ «Агроцентр К» є основою її конкурентоспроможності.

Для проведення аналізу діяльності АВ ТОВ «Агроцентр К» необхідно провести повний аналіз фінансово-господарської діяльності, майнового та фінансового стану підприємства на дату оцінки та попередній період. Висновки одержані в результаті проведеного аналізу лягають в основу припущень, які використовуються при розробці стратегій підприємства.

В Додатку Й, в таблиці Й.1 приведена оцінка майна господарюючого суб'єкта за 2008-2012 рр., тис. грн.

З даних цієї таблиці можна зробити висновок, що на кінець досліджуваного періоду вартість майна в розпорядженні підприємства становила 137416,0 тис. грн, тобто за звітний період майно підприємства збільшилось на 75547 тис. грн. (або на 122,11 %) за рахунок збільшення необоротних і оборотних активів. У загальній вартості майна, яке перебуває в розпорядженні підприємства, 51,57  % становлять основні засоби, необоротні активи й довгострокові біологічні активи. Ці активи збільшилися на кінець звітного періоду на 49943 тис. грн. (або на 238,66%), і в загальній вартості майна їхня питома вага збільшилась на 17,75 в.п. Основні засоби на кінець періоду збільшилися на 22532 тис.грн (або 168,72%), і в загальній вартості їхня питома вага збільшилась на 4,53 в.п. Довгострокові біологічні активи у 2012 році порівняно з 2008 збільшилися на 997,0 тис.грн. (або 133,83%), в загальній вартості майна їхня питома вага збільшилась на 0,06 в.п. Оборотні активи у 2012 році порівняно з 2008 роком збільшилися на 25592 тис.грн (або на 62,52%), а в загальній вартості майна їх питома вага зменшилася на 17,75 в.п. Оборотні виробничі форди збільшилися у незначній кількості, а саме на 4187,0 тис.грн. (або 25,83%), що і зменшило їх питому вагу у загальній вартості майна на 11,36 в.п. Відбулося це через зменшення виробничих запасів на підприємстві на 3047,0 тис.грн. (або 31,8%). Фонди обігу на підприємстві збільшилися на 21405,0 тис.грн. (або 86,58), і в загальній вартості їхня питома вага зменшилася на 6,39 в.п. Відбулося це через збільшення готової продукції і товарів на 10678,0 тис.грн. (або 78,51%), питома вага зменшилась на 4,32 в.п.; збільшення поточної дебіторської заборгованості на 8972,0 тис.грн. (або 103,31%), питома вага зменшилася на 0,83 в.п.; збільшення грошових коштів на 4207,0 тис.грн. (або 1502,5%), їх питома вага у загальній вартості майна збільшилася на 2,82 в.п.; зменшення інших оборотних активів на 2452,0 тис.грн. (або 95,82%), їх питома вага зменшилась на 4,06 в.п. Також на АВ ТОВ «Агроцентр К» збільшилися витрати майбутніх періодів на 12,0 тис.грн. (або 120%), їх питома вага у загальній вартості майна підприємства не змінилася.

Аналіз джерел майна підприємства здійснюється за даними балансу. В аналітичній таблиці Й.2 (Додаток Й) наведено перелік джерел власних і позичених коштів, вкладених у майно підприємства.

Аналізуючи наведені дані, можна висновувати, що вартість капіталу підприємства зросла за звітний період на 47547,0 тис. грн, але тільки на 61978,0 тис. грн. — за рахунок власних коштів; решта покривалась за рахунок збільшення зобов’язань підприємства. Власні оборотні кошти підприємства збільшилися на 157,24 % за рахунок збільшення іншого додаткового капіталу та нерозподіленого прибутку. Питома вага власних коштів у загальній вартості капіталу збільшилась на 10,08 в.п.

За звітний період частка позичених коштів зменшилась на 10,08 в.п. і становила 26,21 % у структурі майна за абсолютного їх зростання на 13569,0 тис. грн. Зобов’язання підприємства збільшилися за рахунок збільшення поточних зобов’язань на 13947,0 тис.грн. (або 84,55%), їх питома вага зменшилась на 4,51 в.п. Кредиторська заборгованість в свою чергу зменшилась на 9694,0 тис.грн. (або 81,21 %), та зменшилась її питома вага у загальній вартості капіталу на 17,66 в.п.

Важливу роль у господарській діяльності підприємства відіграють виробничі основні засоби, які є матеріально-технічною базою виробництва. Висока забезпеченість підприємства основними засобами та ефективне їх використання сприяють підвищенню продуктивності праці, кращому використанню оборотних засобів, збільшенню обсягу виробництва продукції і зниженню її собівартості.

При аналізі вивчають структуру основних фондів, ступінь їх зносу, коефіцієнти оновлення і вибуття та інші показники відтворення основних засобів (додаток Й.3 ).

Дані таблиці показують, що за звітний рік період 2008-2012 рр. сталися істотні зміни в наявності основних засобів. Вартість основних засобів зросла в 5 разів. Дані розрахунку показують досить високе значення коефіцієнтів оновлення і приросту основних виробничих засобів за період 2008-2010 рр, а починаючи з 2011 дані показники вже зменшуються, що свідчить про достатню забезпеченість підприємства основними засобами.

Рівень придатності основних засобів до експлуатації залишається протягом періоду дослідження достатньо високим. При середньому ступені зносу основних засобів у сільському господарстві 60 %, в АВ ТОВ «Агроцентр К» даний показник коливається в межах 11-21%. Тобто підприємство забезпечене основними засобами у відповідності до потреб.

Період оновлення (можливого повного вибуття) суттєво збільшився за період дослідження + 8,01, що свідчить про суттєве збільшення вартості основних засобів. Тобто приріст вартості основних засобів перевищує зростання доходів підприємства.

Кінцевим позитивним результатом господарської діяльності підприємства є прибуток. Прибуток — це грошовий дохід, утворений у результаті виробничо-господарської діяльності. Склад доходів, витрат і відрахувань показано в таблиці Й.4 (Додаток Й).

Дані таблиці свідчать, що найбільшу питому вагу має дохід від реалізації продукції та інші операційні доходи 169,28 % у 2008 році та 128,61% за 2010 рік, у 2012 році відсоток до доходу від реалізації продукції складає 122,56 %. Усі інші доходи становлять незначну частку загальних доходів підприємства. Собівартість реалізованої продукції збільшилась у 2012 році порівняно з 2008 роком на 38396,0 тис.грн. (або 132,67 %) майже в одній пропорції із збільшення доходу від реалізації продукції, — 54997,0 тис.грн. (або 148,32 %).

Дані таблиці показують, що найбільшу абсолютну суму чистий прибуток має в 2011 році і становив 19406,0 тис. грн. У 2012 році, порівняно з 2008, він зменшився на 23,59 %, і складав 14303,0 тис.грн. Це відбулося через те, що у 2012 році підприємство понесло надзвичайних втрат від діяльності.

Важливе значення для зміцнення економічного становища підприємства має фінансова його стабільність, або стійкість. Вона характеризується системою показників, які відображують співвідношення власних і позикових засобів, основних і оборотних активів, залежність від кредиторів та інвесторів, співвідношення окремих видів активу і пасиву балансу тощо.

Фінансова стійкість відображає такий стан активів і пасивів підприємства, який дає змогу вільно розпоряджатися власним капіталом, грошовими коштами та їх еквівалентами, ефективно використовувати всі ресурси, забезпечує безперервний процес виробничої, комерційної та фінансової діяльності, відтворення і розширення виробництва.

Низький рівень фінансової стійкості призводить до зниження платоспроможності підприємства, нестачі коштів для ведення нормальної господарської діяльності.

Надто висока фінансова стійкість може негативно впливати на господарську діяльність підприємства, створює умови для збільшення витрат, нагромадження запасів і резервів, недовикористання позикового капіталу за рахунок кредитів банків тощо.

При аналізі фінансової стійкості підприємства основні показники, методику їх розрахунку за даними фінансової звітності та порівняння доцільно відобразити в окремій таблиці (Додаток Й, таблиця Й.5).

Згідно з даними аналізу АВ ТОВ «Агроцентр К» характеризується високими показниками фінансового стану, фінансової незалежності, маневреності тощо, що зумовлено насамперед наявністю власних обігових коштів (робочого капіталу) наприкінці 2012 року на суму 36117,0 тис.грн., тобто перевищує суму на кінець 2008 року на 11664,0 тис. грн.

Про низький рівень використання позикового капіталу свідчать коефіцієнти концентрації залученого капіталу (0,26) та коефіцієнт автономії (0,74), які за останні 5 років мають позитивну тенденцію. Отже, підприємство хоча і користується кредитами банків, але поступово зменшує їх частку в загальній вартості капіталу. Зменшується також коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів, що свідчить про зменшення питомої ваги довгострокових кредитів у загальній сумі власного капіталу та довгострокових зобов’язань. Коефіцієнт структури залученого капіталу зменшився на 0,11 в.п. і складає 0,16, що свідчить про зменшення частки довгострокових зобов’язань у залучених коштах.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу має тенденцію до зростання, що зумовлено зростанням робочого капіталу. Коефіцієнт забезпечення оборотних коштів та запасів під час досліджуваного періоду має високі показники, відповідно у 2012 році — 0,54 та 0,81, що означає, що підприємство досить добре забезпечене оборотними активами на виробничими запасами. Коефіцієнт маневреності власних оборотних коштів має тенденцію до зростання, що зумовлено зростанням рівня грошових коштів та їх еквівалентів.

Коефіцієнт реальної вартості майна зменшився на 0,53 в.п., і складає 0,47, що свідчить про зменшення частки реального майна в розпорядженні підприємства. Коефіцієнт реальної вартості основних засобів у майні збільшився на 0,05 в.п. і складає 0,26, що свідчить про збільшення питомої ваги залишкової вартості основних засобів у загальній вартості майна. Коефіцієнт накопичення амортизації також збільшився і складає -0,22. Це пов’язано зі збільшенням основних засобів та нематеріальних активів. Коефіцієнт співвідношення оборотних і необоротних активів у 2012 році зменшився порівняно з 2008 роком, але має досить високий показник 0,94, що свідчить про високий рівень забезпеченості необоротних активів оборотними коштами.

В умовах ринкових відносин платоспроможність підприємств вважається найважливішою умовою їх господарської діяльності. Платоспроможність підприємства характеризується його можливостями своєчасно здійснювати чергові платежі і дотримуватися грошових зобов’язань за рахунок наявних грошей та грошових коштів і активів, які можна швидко мобілізувати.

Оцінка рівня платоспроможності проводиться за даними балансу на основі характеристики ліквідності оборотних засобів, тобто з урахуванням часу, необхідного для перетворення їх на готівку.

Для аналізу платоспроможності та ліквідності підприємства використовують дані щодо трьох перших груп (з активу балансу) і поточні зобов’язання з пасиву. Цю інформацію доцільно згрупувати в окрему аналітичну таблицю, визначити відповідні коефіцієнти і оцінити їх (Додаток Й, таблиця Й.6).

Згідно з даними таблиці, підприємство, яке аналізується, характеризується досить непоганими показниками грошової платоспроможності і швидкої та поточної ліквідності. Про це свідчать величини коефіцієнтів платоспроможності на кінець періоду. Це означає, що вся сума поточних зобов’язань може бути погашена оборотними засобами підприємства. Наприкінці року коефіцієнт швидкої ліквідності та поточної становили відповідно 0,71 та 2,19. Це свідчить про наявність великого запасу оборотних активів та здатність підприємства своєчасно погасити борги.

Коефіцієнт загальної платоспроможності на кінець звітного періоду збільшується, що означає, що підприємство здатне погасити всі зобов’язання всіма своїми активами. Коефіцієнт обертання оборотних активів у 2012 році збільшився, що дає можливість підприємству вивільнити з обороту певну суму коштів. Коефіцієнт завантаження оборотних активів та тривалість одного обороту оборотних активів також зменшуються, з чого можна зробити висновок, що АВ ТОВ «Агроцентр К» на кінець звітного періоду значно ефективніше використовував оборотні активи.

В ефективному управлінні будь-яким підприємством дуже важливим чинником, який може як негативно, так і позитивно впливати на кінцевий результат діяльності є час. Отже оперативність і доцільність прийнятих управлінських рішень спричиняє вагомий вплив на якість отриманого результату.

В умовах жорсткої і не завжди добросовісної ринкової конкуренції перед керівниками постає питання яким чином спрямувати мінімум зусиль на просування до ринків продукції, праці або капіталу з максимально ефективним результатом. Відповідь на дане питання неможливо знайти без залучення наявних виробничих і комерційних можливостей в контексті їх аналізу. Саме вищезазначені складові проблеми фігурують у визначенні поняття «ділова активність».

Головними якісними і кількісними критеріями ділової активності підприємства є: широта ринків збуту продукції, репутація підприємства, ступінь плану основних показників господарської діяльності, забезпечення заданих темпів їхнього росту, рівень ефективності використання ресурсів (капіталу), стійкість економічного росту (Додаток Й, таблиця Й.7).

Оборотність активів, яка показує скільки отримано чистої виручки від реалізації продукції на одиницю коштів, інвестованих в активи, в 2012р. зменшилась порівняно з 2008 р. на 0,10 в.п.. Отже, ефективність використання господарством наявних ресурсів погіршилась.

Фондовіддача необоротних активів в 2012 році зменшилась на 0,71 в.п. порівняно з 2008 роком, що свідчить про менш ефективне використання основних засобів підприємства, тобто зменшилась виручка, що припадає на одиницю основних виробничих фондів.

Коефіцієнт обертання оборотних активів збільшився на 0,06 в.п., який показує кількість оборотів обігових коштів за період та скільки виручки припадає на одиницю обігових коштів. Збільшення цього показника вказує на покращення ефективності використання обігових коштів. Відповідно, період одного обороту обігових коштів зменшився на 17 днів, що також є позитивним результатом, так як цей показник характеризує середній період від витрачення коштів для виробництва продукції до отримання коштів за реалізовану продукцію.

Коефіцієнт обертання оборотних виробничих фондів вказує на кількість оборотів коштів, інвестованих у виробництво. Його збільшення в 2012 р. порівняно з 2008 р. на 1,01 в.п. підтверджує, що швидкість реалізації товарно-матеріальних запасів господарства збільшилась. Відповідно зменшилась і тривалість одного обороту на 34 дні.

Коефіцієнт обертання готової продукції і товарів збільшився у 2012 р. порівняно з 2008 р. на 0,99 в.п., що вказує на збільшення швидкості реалізації готової продукції, відповідно зменшилась тривалість одного обороту на 27 днів, що є позитивним моментом.

Економічний зміст коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості полягає в тому, що він вказує у скільки разів виручка перевищує середню дебіторську заборгованість. Зменшення даного показника в 2012 р. на 2,79 в.п. вказує на зменшення швидкості обертання дебіторської заборгованості. Це пов’язано з непропорційним збільшенням виручки та дебіторської заборгованості. В 2012 р. збільшився період погашення дебіторської заборгованості порівняно з 2008 р. на 62 дні, що говорить про зниження ефективності господарювання підприємства.

Коефіцієнт обертання власного капіталу зменшився у 2012 р. порівняно з 2008 р. на 0,25 в.п. через значне збільшення капіталу за цей період (в 3,1 рази) і збільшення виручки лише у 2,4 рази. Звідси і збільшилась тривалість одного обороту власного капіталу на 104 дні. Це свідчить про те, що власний капітал в 2012 році використовувався менш ефективно, ніж в 2008 р.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості вказує на те, у скільки разів виручка перевищує середню кредиторську заборгованість. Збільшення цього показника на 618,82 % є позитивним напрямком. Період погашення кредиторської заборгованості, тобто середній період сплати підприємством короткострокової заборгованості зменшився на 84 дня в 2012 році, що також підтверджує підвищення ефективності господарської діяльності.

На основі аналізу та порівняння показників ділової активності АВ ТОВ «Агроцентр К» можна зробити висновок, що ділова активність підприємства та ефективність його господарювання в 2012 році були більш високими і результативнішими в порівнянні з 2008 р. Як результат цього є збільшення чистого доходу з 31880 тис. грн. у 2008 р. до 76667 тис. грн. у 2012 р.

Підсумкова рейтингова оцінка враховує усі найважливіші параметри (показники) фінансово-господарської та виробничої діяльності підприємства, тобто господарської активності в цілому. При її побудові враховуються дані про виробничий потенціал підприємства, рентабельність його продукції, ефективність використання виробничих та фінансових ресурсів, стан та розміщення коштів, їх джерела та інші показники. Тому вибір та обґрунтування вихідних показників фінансово-господарської діяльності повинні здійснюватись згідно досягненням теорії фінансів підприємства, виходити з цілей оцінки, потреб суб’єктів управління в аналітичній оцінці.

В додатку Й, таблиці Й.8 наводиться набір основних показників для загальної порівняльної оцінки.

Отже, виходячи з представлених розрахунків, фінансовий стан АВ ТОВ «Агроцентр К» можна відмітити як стійкий, так як в 2008, 2009 та 2012 рр. підприємство мало найвищий рейтинг фінансового стану.

    1. Характеристика організації роботи бухгалтерських служб та оцінка базових засад облікової політики підприємства

Організація облікової служби передбачає визначення прав та обов'язків всіх її працівників, в тому числі головного бухгалтера, побудову облікової служби на підприємстві, її місце в системі управління та взаємодію з іншими підрозділами. Саме від правильно організованого бухгалтерського обліку залежить успіх господарства.

Ведення бухгалтерського обліку в ТОВ «Агро-Овен» покладено на бухгалтерську службу на чолі із головним бухгалтером, яка здійснює свою діяльність у якості функціонального підрозділу. Управління бухгалтерією здійснюється централізовано, і наведено на рисунку 2.1.

Головний бухгалтер

Замісник головного бухгалтера

Бухгалтер з обліку тварин-ництва

Бухгалтер з обліку рослин-ництва

Бухгалтер по заробітній платі

Бухгалтер по паям

Бухгалтер по матеріалам

Бухгалтер по матеріалам

Рис. 2.1. Структура бухгалтерської служби АВ ТОВ «Агроцентр К»

Організація бухгалтерського обліку - цілеспрямована діяльність із створення та вдосконалення системи економічної інформації про всі аспекти діяльності підприємства та його господарської операції, що забезпечує прийняття обгрунтованих управлінських рішень.

На АВ ТОВ «Агроцентр К» передбачено організацію бухгалтерського обліку у формі бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

Основними завданнями організації обліку на АВ ТОВ «Агроцентр К» є:

  • Контроль за повним і своєчасним оприбуткуванням матеріальних цінностей та їх збереженням за місцями зберігання.

  • Відповідальність складських запасів нормативам.

  • Виявлення всіх витрат, пов’язаних з придбанням або виготовленням запасів та призначення первісної вартості.

  • Контроль за правильністю використання МШП під час їх експлуатації.

  • Встановлення методології обліку затрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції протягом року.

  • Забезпечення своєчасного документального оформлення руху продукції - надходження її на склади і відправлення покупцям.

Від правильно організованого обліку господарських засобів залежить правильність списання вартості запасів на виробництво, оцінка незавершеного виробництва, відображення у звітності.