Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Розділ 2.1 (аналіз)

.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
46.99 Кб
Скачать

На АВ ТОВ «Агроцентр К» використовується автоматизована форма обліку. Це дає змогу повністю звільнитися від різного роду помилок, оскільки, як правило, при автоматизованому обліку ведеться тільки один обліковий регістр, всі інші формуються автоматично і ризик помилки при переносі даних між регістрами обліку дорівнює нулю. Використання засобів автоматизації дає змогу практично повністю вирішити проблему надання швидкої, повної та достовірної інформації про діяльність підприємства.

АВ ТОВ «Агроцентр К» використовує бухгалтерську комп’ютерну програму “1С: Бухгалтерія", версія 7.7. Вихідними даними для цієї програми є господарські операції, що вносяться до журналу господарських операцій.

Згідно Міжгалузевих нормативів чисельності працівників бухгалтерського обліку, нормативна чисельність працівників визначається шляхом ділення загальної трудомісткості типового складу робіт на річний фонд робочого часу одного працівника та множенням коефіцієнту незапланованих невиходів працівників (1,15) та множенням на поправочний коефіцієнт врахування рівня автоматизації робіт.

Для досліджуваного підприємства з врахуванням поправочного коефіцієнта 1,05 (питома вага робіт з бухгалтерського обліку та звітності, що виконуються на ПЕОМ, становить менше 91-95%) за умови, що річний фонд робочого часу одного працівника становить 1300 годин, а загальна трудомісткість виконаних робіт дорівнює 7200 людино-годин, це значення становить:

Ч=(7200/1300)*1,15*1,05=6,69

Отже, в досліджуваному підприємстві нормативна чисельність працівників збігається із фактичною, що свідчить про правильну організацію облікової служби АВ ТОВ «Агроцентр К».

Якісний склад працівників обліково-аналітичної служби досліджуваного підприємства наведений в таблиці 2.1

Таблиця 2.1

Якісні характеристики працівників обліково-аналітичної служби

Посада

Наяв-ність вищої освіти

У т.ч. за фахом

Рік закінче-ння ВНЗ

Підвищення кваліфікації

Вік праців-ника

Література, якою користується

Програмні продукти, якими володіє

Головний бухгалтер

+

+

1987

Семінари

51

Баланс-Агро, Все про бухоблік

1С: Бухгалтерія, Парус, Бест-звіт

Замісник головного бухгалтера

+

+

1987

Семінари

51

-,,-,,-

1С: Бухгалтерія, Парус, Бест-звіт

Бухгалтер з обліку твар-а

+

-

1998

Семінари

34

-,,-,,-

1С: Бухгалтерія

Бухгалтер з обліку рос-ва

+

-

1999

Семінари

40

-,,-,,-

1С: Бухгалтерія

Бухгалтер по заробітній платі

+

+

2000

Семінари

45

-,,-,,-

1С: Бухгалтерія

Бухгалтер по паям

+

+

2001

Семінари

35

-,,-,,-

1С: Бухгалтерія

Бухгалтер по матеріалам

+

-

2005

Семінари

39

-,,-,,-

1С: Бухгалтерія

Бухгалтер по матеріалам

+

-

2000

Семінари

39

-,,-,,-

1С: Бухгалтерія

Як видно з таблиці, якісний склад працівників обліково-аналітичної служби має достатньо високий рівень. Всі працівники підвищують рівень обізнаності в питаннях обліку систематично за допомогою періодичних видань, деякі регулярно відвідують семінари з питань обліку.

За принципом повного висвітлення усі без винятку операції, які підлягають обліку, оформлюються первинними документами. АВ ТОВ «Агроцентр К» використовує уніфіковані форми первинних документів, затверджені законодавством. З огляду на те, що підприємство для ведення обліку використовує інформаційну систему, розроблену власними програмістами підприємства, реєстрація фактів господарської діяльності здійснюється у електронному вигляді.

Варто відмітити, що не всі ділянки обліку закріплені за бухгалтерами у зв’язку із невеликою чисельністю працівників бухгалтерської служби, –6 бухгалтерів, тому заступник головного бухгалтера виконує функції працівника бухгалтерії з реєстрації тих операцій, за якими не несе відповідальності жоден інший бухгалтер. До його повноважень належить збір та обробка даних первинних документів з метою складання фінансової звітності, яке здійснюється головним бухгалтером підприємства.

Облікова політика на підприємстві не затверджена наказом про облікову політику. І тому ми вважаємо доцільним розробити даний наказ для вдосконалення ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, оскільки наказ про облікову політику є одним з перших документів, які використовуються податковою інспекцією, аудиторськими фірмами та іншими відповідними службами при перевірці діяльності підприємства. Положення облікової політики фіксуються в наказі керівника підприємства. Розроблений нами наказ про облікову політику відображений у Додатку К.

Графік документообігу