Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Глава 7

бюджетами в розмірах, необхідних для формування дохідних частин не нижче мінімальних розмірів місцевих бюджетів, виз­начених законом, використовують для фінансування з район­ного бюджету спільних проектів територіальних громад.

Згідно з ч. 2 ст. 63 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» доходи місцевих бюджетів районних у містах рад (у разі їх створення) формують відповідно до обсягу повноважень, які визначають відповідні міські ради. Відповідно до ч. 2 ст. 64 вказаного Закону, районні у містах ради та їхні виконавчі органи самостійно розпоряджаються коштами відповідних місцевих бюджетів, визначають напрями їх використання.

Видатки місцевих бюджетів, що мають загальні засади регу­лювання, диференціюють залежно від типу місцевого бюдже­ту. Разом з тим потрібно виходити з певної кореспонденції норм Бюджетного кодексу та норм Закону «Про місцеве самовряду­вання в Україні» при регулюванні подібних відносин. Але ро­бити це необхідно дуже уважно, бо можна торкнутися деяких суперечностей. Наприклад, Кодексом визначено окремо «місцеві бюджети» та «бюджети місцевого самоврядування» (ст. 2), тоді як у ст. 1 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» їх закріплено як синоніми, коли визначено «бюджет місцевого самоврядування (місцевий бюджет)».

Видатки місцевих бюджетів згідно з ч. 7 ст. 64 Бюджетного кодексу поділяють на дві частини:

а) видатки, які пов'язано з виконанням делегованих зако­ном повноважень органів виконавчої влади, їх визначають відпо­відно до функцій держави та передають на місця для вико­нання з відповідною деталізацією (статті 88 — 90 Кодексу). Ці видатки враховують при визначенні обсягів міжбюджетних транс­фертів, їх регулює держава, яка й забезпечує їх виконання відпо­відними ресурсами;

б) видатки, які пов'язано з виконанням власних повнова­жень місцевого самоврядування (ст. 91 Кодексу), які спрямо­вують на реалізацію повноважень місцевих органів і врахову­ють при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів.

Видатки місцевих бюджетів включають бюджетні призна­чення (ст. 2 Кодексу), які встановлено рішенням про місцевий бюджет для певних цілей. Джерелом здійснення цих видатків є кошти місцевих бюджетів і міжбюджетні трансферти з Дер-

IІоняття бюджету. Бюджетна система України

117

•І\.німого бюджету України. Згідно з ч. 2 ст. 64 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» сільські, селищні, міські, р.Іііомні в містах ради та їхні виконавчі органи самостійно роз­поряджаються коштами відповідних місцевих бюджетів, визна-•І.ноть напрями їхнього використання. У видатковій частині місцевих бюджетів окремо передбачають видатки поточного бюджету (спрямовують на фінансування установ і закладів, що утримуються за рахунок бюджетних асигнувань і не належать ди бюджету розвитку) та видатки бюджету розвитку (спрямо-м v юті> на реалізацію програм соціально-економічного розвитку мідиовідної території, пов'язаних із здійсненням інвестиційної пі інноваційної діяльності, фінансування субвенцій та інших нндатків, пов'язаних із розширенням відтворення) — ст. 64 І.Ікону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

('таттею 67 цього Закону передбачено фінансування витрат, ІІІІи'я.чаних із здійсненням органами місцевого самоврядування ІІІІІІІІоважень органів виконавчої влади та виконання рішень органів державної влади. Повноваження органів виконавчої ииади, надані законом, фінансує держава в повному обсязі для u.Ідійснення органами місцевого самоврядування. Кошти для ІІІ.оІо передбачають щорічно в Законі України про Державний гініджст України. Рішення органів державної влади, які зумов-'ІниоІ'ь додаткові видатки органів місцевого самоврядування, чГІои'жжово супроводжуються передачею їм фінансових ресурсів. Ми грати, що виникли внаслідок рішень органів державної вла-,ш, які не було попередньо забезпечено відповідними фінансо-мимп ресурсами, компенсує держава.

І Іомяття бюджету розвитку визначено в ст. 1 Закону «Про ми цгие самоврядування в Укра'іні» як доходи й видатки місце-ІннІІ бюджету, які утворюються і використовуються для реалі-ІіІцІЇ програм соціально-економічного розвитку, зміцнення ма-н ріалі,но-фінансової бази. Статтею 71 Бюджетного кодексу ІмІ шачсно складові доходів і витрат бюджету розвитку. Дохо-Іи бюджету розвитку формують за рахунок частини податко-ннч надходжень, коштів, залучених від розміщення місцевих ми пік, трансфертів з інших бюджетів (ч. 5 ст. 63 Закону «Про мІІ цейс самоврядування в Україні»).

Ііюджети Автономної Республіки Крим і міські бюджети прий-мІІипІІ виключно стосовно дефіциту бюджету розвитку, тобто

118