Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Глава 7

важно закріплені доходи (ст. 66 Бюджетного кодексу), тобто ті, що надходять за рахунок розподілу загальнодержавних по­датків і зборів. Бюджети місцевого самоврядування містять як подібні доходи (ст. 64), так і значне коло надходжень власного характеру, доходів, що формуються за рахунок власних дже­рел відповідних територіальних громад: місцевих податків і зборів; плати за землю; податку з власників транспортних за­собів, податку на промисел; коштів від відчуження майна; пла­ти за оренду майнових комплексів, що перебувають у комунальній власності (ст. 69). Бюджети місцевого самоврядування — базові бюджети.

На відміну від Закону України «Про бюджетну систему України», де визначення складу бюджетної системи та зведено­го бюджету містилося в одній статті (ст. 2), в чинному Бюджет­ному кодексі — це дві статті: ст. 5 «Структура бюджетної сис­теми України» і ст. 6 «Зведений бюджет». Незважаючи на те, що ст. 6 містить шість частин, фактично їх об'єднують у дві складові цієї статті: поняття зведеного бюджету та склад відпо­відних зведених бюджетів (України, Автономної Республіки Крим, області, району, міста з районним поділом), побудова­ний за однотипною схемою.

Зведений бюджет є сукупністю бюджетних показників усіх бюджетів, що існують на відповідній території. Зведені бюдже­ти використовують для аналізу й прогнозування економічного та соціального розвитку держави, територіальних громад. Зве­дені бюджети існують на рівні держави, Автономної Республі­ки Крим, області, району, міста з районним поділом. Частини 2 —6 ст. 6 Бюджетного кодексу побудовано за єдиною схемою, згідно з якою дають визначення відповідного зведеного бюдже­ту як сукупності показників бюджетів, що існують на території дії зведеного бюджету. Наприклад, зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим і зведених бюджетів об­ластей і міст Києва й Севастополя. Відповідним чином визначе­но й інші зведені бюджети.

Зведені бюджети існують з метою:

а) розрахунку соціальних і фінансових нормативів, норм для складання проектів бюджетів;

б) аналізу ефективності бюджетних витрат;

Поняття бюджету. Бюджетна система України

111

в) з'ясування підстав надання трансфертів.

Зведені бюджети не затверджують, вони мають розрахунко­во-інформаційний характер.

Бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюд­жетну систему, становить один календарний рік, який почи­нається 1 січня кожного року й закінчується 31 грудня того ж року. Сам закон про Державний бюджет України має бути прий­нято до 1 грудня року, що передує плановому. Неприйняття Верховною Радою України закону про Державний бюджет Ук­раїни до 1 січня не є підставою для встановлення іншого бюд­жетного періоду.

Бюджетний період для Державного бюджету України за особ­ливих обставин може бути інший. Такими особливими обстави­нами є:

1) введення воєнного стану;

2) оголошення надзвичайного стану в Україні або в окремих ЇЇ місцевостях;

3) оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації, необхідність усунення природних або тех­ногенних катастроф.

У випадку, якщо Державний бюджет України прийнято на інший бюджетний період, місцеві бюджети можуть бути прий­няті на такий само період.