Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОхГр лекции Мод 2.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
644.1 Кб
Скачать

8.3 Вплив гранулометричного складу ґрунтів і зволоженості території на набір машин і знарядь

Гранулометричний склад ґрунтів, зволоженість і режим зрошення території дуже істотно впливають на роботу машин і знарядь для безполицевого обробітку ґрунту та посіву зернових культур

Плоскорізні знарядця краще працюють на легких і середніх ґрунтах. На важких ґрунтах вони працюють гірше, можуть перекошуватись, виринати з товщі ґрунту, утворювати масивні брили. Для якісної роботи плоскорізів потрібно, щоб ґрунт не був перезволоженим.

Для важких і вологих ґрунтів існує інший набір машин — чизелі, різні розпушувачі, щілювачі, кротувачі, фрези.

На зрошуваних землях за посушливих умов для основного обробітку грунту можна застосовувати як плоскорізи-глибокорозпушувачі, так і чизельні розпушувачі, стійки СИБИМЕ і "Параплау".

Дискові борони, особливо важкі, потрібні для всіх зон, ґрунтів та умов.

Зернові пресові та стерньові сівалки потрібні лише для зон посушливих, недостатнього та нестійкого зволоження. У районах стійкого і надмірного зволоження слід застосовувати звичайні зернові сівалки.

8.4. Потреба господарств у машинах і знаряддях безплужного обробітку ґрунту

У господарствах слід мати комплексну техніку. Тому при закупівлі слід вибирати найприйнятніші машини і знаряддя з урахуванням їх ширини захвату та розмірності полів господарства.

Техніка, що випускається для безполицевого землеробства, характеризується широкозахватністю, маневреністю й високою продуктивністю. Застосування цієї техніки дозволяє удвічі-втричі підвищити продуктивність праці під час обробітку ґрунту.

У районах з дуже ускладненим рельєфом для перенесення в натуру проектів ґрунтозахисного землеробства з контурно-меліоративною організацією території створюються спеціальні підрозділи типу пересувних механізованих колон. Це дозволяє підвищити продуктивність техніки на 15-20%, повніше використати трудові ресурси та капіталовкладення, підвищити меліоративну й економічну ефективність протиерозійних заходів.