Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОхГр лекции Мод 2.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
644.1 Кб
Скачать

2.3. Система ґрунтозахисного обробітку ґрунту

Ґрунтозахисна безплужна система землеробства спрямована на відтворення порушеної людиною рівноваги у природі. В основі головної ланки цієї системи — ґрунтозахисної системи обробітку ґрунту — лежать принцип мінімізації і відмова від обертання скиби. У період переходу до ґрунтозахисної системи дається взнаки дуже висока потенційна забур'яненість орного шару — засмічення його насінням бур'янів, спричинене тривалим застосуванням полицевої оранки. У міру звільнення верхнього шару ґрунту від цієї засміченості принцип мінімізації обробітку буде виявлятися все більше і в подальшому забезпечить можливість застосування нульового обробітку ґрунту та біологічного землеробства. Це сприятиме істотному наближенню культурного ґрунтоутворення до природного.

Ґрунтозахисні технології безплужного вирощування сільськогосподарських культур у перехідний період охоплюють велику кількість технологічних операцій по боротьбі з бур'янами. У міру звільнення від бур'янів технології будуть спрощуватись і здешевлюватись.

Глибина основного обробітку ґрунту істотно впливає на швидкість розкладу гумусу. Природним є прагнення до зменшення глибини обробітку ґрунту, щоб знизити втрати гумусу. Для чорнозему типового з його рівноважною щільністю, що є найсприятливішою для більшості культурних рослин, глибокий обробіток, навіть плоскорізний, не є бажаним, тому що він підсилює розклад гумусу та дифузну втрату води з грунту. При систематичному застосуванні безплужного обробітку ґрунту врожайність культур на мілкому обробітку вища, ніж на глибокому. Тому для чорноземів типових мілкий безплужний обробіток є найприйнятнішим.

Агрофізичні властивості чорноземів реградованих і чорноземів типових дуже близькі. Для них також рекомендується мілкий безплужний обробіток ґрунту.

Інші ґрунти лісостепової зони — чорноземи вилуговані та опідзолені, солонцюваті та темно-сірі опідзолені ґрунти — мають менш сприятливі агрофізичні властивості. Для таких грунтів рекомендується ґрунтозахисна безплужна різноглибинна система обробітку. Глибина основного обробітку під просапні культури становить 20—22 см, під ранні ярі та зернобобові — 20-22, під озимі — 5-6 см.

Систематичний безплужний мілкий обробіток ґрунту можна застосовувати не лише на чорноземах. Досвід свідчить, що такий обробіток можна застосовувати на Поліссі та в інших регіонах з достатнім і надмірним зволоженням. За відсутності у господарствах плоскорізів, чизелів, глибокорозпушувачів насамперед можна застосовувати лише дискові борони та парові культиватори типу КПС-4. У будь-якому випадку результат буде кращим, ніж при полицевій оранці, а сам обробіток обійдеться набагато дешевше.

У степовій зоні мілкий безплужний обробіток ґрунту в умовах богарного землеробства дає гірші результати, ніж безплужний обробіток на різну глибину. За умов зрошення найефективнішим під усі культури виявився глибокий плоскорізний обробіток. Виключенням є озима пшениця, під яку найбільші переваги дає мінімальний (мілкий безплужний) обробіток.

Однією з переваг ґрунтозахисної безплужної системи обробітку ґрунту є мобільність технологічних операцій, яка обумовлена великою шириною захвату та високою продуктивністю роботи плоскорізів, дискових і голчастих борін.

Ця мобільність дозволяє виконувати технологічні операції у найоптимальніші терміни, що сприяє збереженню вологи у ґрунті та знищенню бур'янів. Це дуже важливо для закриття вологи у ґрунті. Дискові борони, плоскорізи або комбіновані агрегати повинні йти слідом за силосозбиральним чи зернозбиральним комбайном для того, щоб максимально використати післяжнивну стиглість ґрунту — тоді можна розраховувати на отримання дружних сходів озимини навіть у посушливі роки. Посів у ґрунт, мульчований рослинними рештками, не потребує ранньовесняного боронування для закриття вологи.

Система обробітку грунту повинна бути легкозмінною стосовно умов погоди та вологості ґрунту. Створення дрібно-грудкуватого посівного шару при підготовці ґрунту під озиму пшеницю після непарових попередніх культур досягається плоскорізним обробітком і боронуванням голчастою бороною по зволоженому ґрунту. На ґрунтах з оптимальною вологістю чи, тим більше, переосушених до вказаного агрегату додається кільчасто-шпоровий або кільчасто-зубчастий каток. На ґрунтах, що запливають, післяжнивне розпушення у посуху виконують дисковими боронами.

На схилових землях система безплужного обробітку ґрунту охоплює щілювання грунту і посівів озимини та багаторічних трав. На неглибоких блюдцях для попередження вимокання посівів озимини та багаторічних трав проводять глибоке щілювання ґрунту в два сліди навхрест з виходом двох проходів щілювання за межі блюдець.