Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_obschaya_chast_grazhdanskogo_prava.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
552.45 Кб
Скачать

Тема 6. Гроші, валютні цінності, цінні папери як об’єкти цивільних прав

Теоретичні питання до теми:

  1. Визначення та загальна характеристика грошей. Функції грошей.

  2. Валютні цінності як об'єкти цивільних правовідносин.

  3. Цінні папери та їх ознаки.

  4. Групи і види цінних паперів.

  5. Вимоги до цінних паперів

  6. Оборотоздатність цінних паперів. Порядок передачі прав за цінними паперами. Виконання за цінним папером.

  7. Документарні та бездокументарні цінні папери.

Практичні завдання до теми:

1. У судовому засіданні за позовом Іванової до Іванова про розірвання шлюбу та поділ спільного майна, набутого подружжям за час шлюбу, Іванова заявила, що тільки сумісно набуті речі спільною власністю подружжя, а гроші, цінні папери та два золотих злитка речами не є, отже, розподілені бути не можуть.

Аргументуйте, чи є юридично вірною позиція Іванової.

2. Фадєєв звернувся до суду з позовом про визнання недійсним договору про надання кредиту в іноземній валюті. Так, Фадєєву було надано кредит у розмірі 30 000 доларів США, виконання грошового зобов’язання було забезпечене договором іпотеки, предметом якого є однокімнатна квартира, що належить Фадєєву. Умови договору передбачають, що Фадєєв зобов’язується повертати відповідачу суму кредиту та сплачувати проценти у доларах США шляхом сплати щомісячним платежами до 17 серпня 2037 року.

Фадєєв вважає, що кредитний договір від 17 серпня 2010 року, укладений між ним та Публічним акціонерним товариством комерційний банк «Банк» в особі Харківської філії Публічного акціонерного товариства комерційний банк «Банк», є недійсним, оскільки його укладено всупереч норм чинного законодавства – грошовою одиницею в Україні є гривня. Представник банка у судовому засіданні надав заперечення, стверджуючи, що до банку Фадєєв звернувся добровільно та самостійно виявив бажання отримати кредит на умовах, зазначених у спірному договорі, а саме в іноземній валюті, тому він не має права виконувати свої зобов’язання перед банком у гривні.

Вирішіть справу.

3. У зв’язку із скрутним матеріальним становищем Петров звернувся до ломбарду з проханням оцінити, чи є валютними цінностями наявні у його власності 40 євро, 200 чеських крон, золотий злиток вагою 10 г, срібний ланцюжок роботи майстра 19 сторіччя та 1 рубін. Працівник ломбарду порадив звернутися Петрову за консультацією до юриста.

Складіть проект відповіді юриста.

4. Розподіліть цінні папери: акція, облігація, простий вексель, переказний вексель, коносамент, інвестиційний сертифікат, казначейське зобов’язання України, опціонний контракт, відповідно до наведених критеріїв:

- іменні цінні папери;

- емісійні цінні папери;

- цінні папери на пред’явника;

- документарні цінні папери;

- боргові цінні папери.

5. Петрова придбала у Сидорова 10 акцій ПрАТ «Зоря». Через деякий час Петрова звернулася до ПрАТ «Зоря» з вимогою внести її до числа учасників товариства. Представник ПрАТ «Зоря»на вимогу Петрової відповів відмовою, пояснивши, що Петрова придбала тільки право власності на акції, а не право бути учасником товариства. Окрім цього, про бажання Сидорова продати зазначені акції товариству нічого не відомо, й договір купівлі-продажу акцій Петрова пред’явити відмовляється.

Чи правомірна відмова працівника ПрАТ «Зоря»?

6. Складіть схему груп та видів цінних паперів

Рекомендована література:

1. Гаршина О. К. Цінні папери: Навч. посіб. – К.: Слово, 2004. – 208 с.

2. Бабич А., Лисенко Д. Особливості обміну та передачі права власності на цінні папери у бездокументарній формі // Юрид. журн. – 2005. – № 9. – С. 82–86.

3. Безклубий І. Цінні папери: поняття, зміст, юридичні характеристики // Право України. – 2001. – № 9.

4. Бірюков В. Деякі колізії в законодавстві України про цінні папери // Право України. – 2000. – № 5.

5. Онуфрієнко О. Дискусійні питання визначення цінних паперів як об’єктів права// Підприємництво, господарство і право. – 2001. - № 9. – с. 10-12

6. Яроцький В. Л. Цінні папери в механізмі правового регулювання майнових відносин (основи інструментальної концепції): Монографія / В. Л. Яроцький. – Х.: Право, 2006. – С. 167.

7. Тарасенко Л. В. Гроші як об’єкт цивільних прав // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 25. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2004. – С. 319–324.

Нормативно-правові акти:

1. Цивільний кодекс України // Голос України. – 2003. – № 45-46, 47-48.

2. Кодекс торговельного мореплавства України // ВВР України – 1995р. – 1995. - №49 – ст. 349 (стаття 134-140).

3. Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» // ВВР України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]