Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_obschaya_chast_grazhdanskogo_prava.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
552.45 Кб
Скачать

Тема 4. Юридична особа як суб’єкт цивільних правовідносин

Теоретичні питання до теми:

  1. Поняття юридичної особи. Сутність юридичної особи. Поділ юридичних осіб на юридичні особи приватного права і юридичні особи публічного права. Участь юридичних осіб публічного права в цивільних правовідносинах.

  2. Поняття юридичної особи приватного права та її ознаки.

  3. Індивідуалізація юридичних осіб. Найменування юридичної особи. Комерційне (фірмове) найменування підприємницьких товариств. Використання підприємницькими товариствами торговельних марок і географічних зазначень товарів (послуг).

  4. Створення юридичних осіб. Установчі документи юридичних осіб. Державна реєстрація юридичних осіб. Зміна установчих документів юридичної особи.

  5. Цивільна правоздатність і цивільна дієздатність юридичних осіб. Особисті немайнові права юридичної особи.

  6. Організаційно-правові форми юри- дичної особи приватного права. Товариства й установи. Підприємницькі товариства. Непідприємницькі товариства. Господарські товариства та їх форми. Повні та командитні товариства. Товариства з обмеженою й додатковою відповідальністю. Акціонерні товариства.

  7. Створення окремих форм господарських товариств однією особою. Особливості правового статусу окремих форм господарських товариств.

  8. Форми непідприємницьких товариств.

  9. Правовий статус установ.

  10. Органи юридичної особи та їх види.

  11. Філії та представництва юридичної особи.

  12. Припинення юридичної особи. Припинення юридичної особи з правонаступництвом (злиття, приєднання, поділ та перетворення). Ліквідація юридичної особи. Виділ юридичної особи.

  13. Неплатоспроможність та банкрутство юридичної особи.

Практичні завдання до теми:

1.Іванов та Петров надали документи для державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю державному реєстратору. Державний реєстратор відмовив у реєстрації юридичної особи з наступних підстав:

- для створення товариства з обмеженою відповідальністю кількість його засновників має бути не менш ніж три особи;

- Петров є громадянином Російської Федерації;

- документи для державної реєстрації направлено поштою, а не подано особисто;

- статут товариства подано в одному екземплярі;

- назва товариства містить слово «Україна», що суперечить вимогам чинного законодавства.

Чи правомірна відмова державного реєстратора?

2. Степанов, Сидоров та Міхно заснували товариство з додатковою відповідальністю «Атос». Зі спливом дворічного терміну з моменту заснування товариства між засновниками виник спір з приводу доцільності подальшого його існування. Сидоров та Міхно терміново скликали загальні збори учасників товариства, за результатами яких Степанова було виключено зі складу юридичної особи. Оскільки сам Степанов на засіданні загальних зборів був відсутній, інформацію щодо рішення про виключення його з числа учасників товариства було направлено Степанову листом з повідомленням на домашню адресу.

На наступний день установчі документи товариства були подані державному реєстратору для реєстрації відповідних змін. Степанов звернувся до суду з позовом до Міхно, оскільки вважав, що саме він є ініціатором виключення Степанова з числа учасників товариства.

Яке рішення має прийняти суд?

3. У 2007 році Копиловим, Івановим та Петровим було створено повне товариство «ПТ Копилов та компанія», яке займалося підприємницькою діяльністю у вигляді виготовлення меблів для дитячих кімнат. У 2012 році Іванов вирішив вийти з товариства, оскільки його діяльність останнім часом була збитковою, а в розподіленні отриманого підприємством прибутку він фактично участі не приймав. Проти входу Іванова з підприємства заперечували Копилов та Петров, заявивши, що підприємство вже оголошено банкрутом й в разі виходу з нього Іванова господарським судом буде в примусовому порядку звернено стягнення на все його особисте майно, у тому числі квартиру, в якій мешкає родина Іванова. Іванов заявив, що про банкрутство «ПТ Копилов та компанія» йому нічого не відомо, а отримувати прибуток від діяльності підприємства він буде шляхом укладення договорів на продаж виготовленої продукції від власного імені.

Як слід вирішити справу? Схематично зазначте схему процедури банкрутства юридичної особи.

4. За ініціативи спостережної ради акціонерного товариства було скликано загальні збори. Загальні збори вирішили, що з першого числа наступного місця спостережна рада буде наділена компетенцію призначати склад правління та приймати рішення про ліквідацію товариства, а правління - правом приймати рішення про створення філій та затвердження річного звіту товариства.

Чи правомірне рішення загальних зборів?

5. Загальні збори благодійної організації «Крок» з метою вдосконалення діяльності організації вирішили перетворити її у приватне підприємство, яке б разом зі здійсненням благодійної діяльності з метою розвитку науки на оплатній основі розповсюджувало б підручники для загальноосвітніх середніх шкіл. На загальних зборах прийняли статут, який включав в себе наступні положення:

- до складу благодійної організації буде входити громадська організація «Країна»;

- учасниками благодійної організації будуть два громадянина Молдови;

- благодійній організації на праві власності належить земельна ділянка загальною площею 1 га;

- загальний склад учасників благодійної організації дорівнює 100 особам.

Як слід вирішити справу?

6. Неповнолітній, раніше засуджений Петров, вирішив створити юридичну особу для здійснення підприємницької діяльності з метою продажу кондитерських виробів. За консультацією він звернувся до фахівця у галузі права. Петрова цікавило наступне:

- в якій організаційно-правовій формі йому слід створити юридичну особу;

- які положення має містити статут юридичної особи;

- склад уставного фонду юридичної особи;

- яким чином створити філію юридичної особи у місті Н. та порядок її функціонування.

Складіть розгорнуту відповідь від імені фахівця у галузі права.

7. Складіть схему організаційно-правових форм юридичних осіб.

Складіть таблицю теорій юридичних осіб із зазначенням представників кожної з теорій.

Складіть порівняльну схему господарських товариств (визначення, засновницькі документи, майно, учасники, органи, розподіл прибутків та видатків, відповідальність учасників за зобов’язаннями товариства, вихід зі складу товариства, ліквідація).

Рекомендована література:

1. Амельченко В. Юридична особа як суб’єкт цивільних правовід­носин // Юрид. журн. — 2005. — № 10. — С. 44–46.

2. Кравчук В. Про правоздатність юридичних осіб: окремі питання // Право України. - 1999. - №11. - С. 16-19.

4. Примак В. Обмеження правоздатності юридичної особи: питан­ня дійсності правочинів та відповідальності за правопорушен­ня // Юрид. вісн. України. — 2004. – № 36. – С. 15.

5. Прилуцький Р. Б. Щодо поняття та організаційно-правової фор­ми біржі // Вісн. госп. судочинства. – 2007. – № 2. – С. 148–155.

6. Кочергина Е. Организационно-правовая форма юридических лиц: генезис доктрин и подходов // Підприємництво, госп-во і право. — 2003. — № 1. — С. 36–39.

7. Козлова Н. Правовая природа учредительных документов юри­дического лица // Хоз-во и право. – 2004. – № 1. – С. 55–74.

8. Винар Л. Організаційно-правові форми юридичних осіб, засно­ваних державою // Підприємництво, госп-во і право. – 2005. – № 8. – С. 6–10.

9. Борисова В. И. Понятие и признаки юридического лица // Про­блеми законності. – 2000. – № 45.

10. Піддубна В. Релігійні організації як юридичні особи // Право України. – 2005. – № 4. – С. 107–109.

Нормативно-правові акти:

1. Цивільний кодекс України // Голос України. – 2003. – № 45-46, 47-48.

2. Господарський кодекс України // Голос України. – 2003. – № 49-50.

3. Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» // ВВР України. -2003. - №31-32. - Ст. 263.

4. Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» // ВВР України. - 1999. - №42-43. - Ст. 378.

5. Вимоги щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 09.06.2004 р. №65 // Офіційний вісник України. - 2004. - №26. - Ст. 1725.

6. Закон України «Про акціонерні товариства» // Відомості Верховної Ради. -2008. - №50-51. – ст. 384.

7. Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» // Відомості Верховної Ради. -2006. -№31. – ст. 268.

8. Закон України «Про кооперацію» // Урядовий кур’єр. – 2003.

9. Закон України «Про споживчу кооперацію» // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 30. – Ст. 414.

10. Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію» // Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 39. – Ст. 261.

11. Закон України «Про фермерське господарство» // Відомості Верховної Ради. -2003. -N 45. - ст. 363.

12. Закон України «Про кредитні спілки» // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 15. – Ст. 101.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]