Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_obschaya_chast_grazhdanskogo_prava.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
552.45 Кб
Скачать

Тема 23. Цивільно-правова відповідальність

Теоретичні питання до теми:

  1. Поняття, ознаки та функції цивільно-правової відповідальності.

  2. Види цивільно-правової відповідальності.

  3. Умови цивільно-правової відповідаль- ності.

  4. Протиправна поведінка. Майнова шкода (збитки) і моральна шкода. Причинний зв'язок як умова цивільно-правової відповідальності. Вина як умова цивільно-правової відповідальності.

  5. Підстави звільнення від цивільно-- правової відповідальності.

Практичні завдання до теми:

1. Кротов за договором купівлі-продажу зобов’язався передати у власність ТОВ «Тиск» два мішки борошна. ТОВ «Тиск» перерахувало Кротову відповідну грошову суму. В оговорений договором термін Кротовим цього зроблено не було. ТОВ «Тиск» звернулося до суду з позовом до Кротова. У судовому засіданні Кротов пояснив, що борошно, яке до моменту передачі зберігалось у сараї, з’їли миші, та зазначив про заявлення ним зустрічного позову до ТОВ «Тиск» про відшкодування моральної шкоди. Кротов пояснив це тим, що ТОВ «Тиск» без з’ясування умов події одразу звернулось до суду, чим спричинило Кротову порушення психічного стану.

Вирішіть спір.

2. Ізотова вигулювала на подвір’ї свого собаку службової породи. Козлову, що проходив крізь двір, собака наніс травму та забруднив одяг. На вимогу Козлова відшкодувати спричинені збитки Ізотова відповіла відмовою, пояснивши, що це зробила не вона, а тварина, яка не усвідомлює своїх вчинків.

Як слід вирішити спір?

3. Агатов після бійки з Комовим та Ромовим потрапив до лікарні. Стосовно Комова та Ромова було відкрито кримінальне провадження, а Агатов заявив до них цивільний позов про відшкодування витрат на лікування та реабілітацію у розмірі 10 00 грн. Між Комовим та Ромовим виник спір з приводу розміру суми, яку має сплатити кожен з них.

Яким чином слід вирішити спір?

4. Водій тролейбуса Зотов, перебуваючи за кермом тролейбуса, потрапив у дорожньо-транспортну подію. Вироком суду Зотова було визнано винним у вчинені дорожньо-транспортної події. Постраждалі заявили цивільний позов про відшкодування спричиненої шкоди до автотранспортного підприємства, в якому працював Зотов. Підприємство сплатило суму стягнення та подало позов до Зотова в порядку регресу. Зотов звернувся до фахівця у галузі права за консультацією щодо правомірності такого вчинку.

Складіть проект відповіді фахівця у галузі права.

5. Складіть схему видів цивільно-правової відповідальності.

Рекомендована література:

1. Білозьоров Є. Юридична відповідальність як передумова право­мірної поведінки особи (теоретичні аспекти) // Право Украї­ни. — 2006. — № 1. — С. 50–54.

2. Бондаренко Л. До питання цивільно-правової відповідальності юридичних осіб публічного права // Право України. — 2006. — № 7. — С. 100–103.

3. Виграненко І. Г. До питання про поняття вини юридичної особи у сучасному цивільному праві // Економіка. Фінанси. Право. — 2006. — № 9. — С. 21–22.

4. Примак В. Бінарний код цивільно-правової вини // Юрид. вісн. України. — 2006. — № 12. — С. 8–9.

5. Хлонь О. Форс-мажор та непереборна сила: їх розмежування у ци­вільному праві // Право України. — 2005. — № 1. — С. 112–114.

6. Цивільно-правова відповідальність юридичних осіб: Моногра­фія / В. Д. Примак. — К.: Юрінком Інтер, 2007. — 432 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]