Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_obschaya_chast_grazhdanskogo_prava.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
552.45 Кб
Скачать

Тема 21. Право промислової власності

Теоретичні питання до теми:

  1. Поняття права промислової власності.

  2. Нормативно-правове регулювання права промислової власності.

  3. Винахід, корисна модель, промисловий зразок як об'єкти патентного права.

  4. Суб’єкти патентного права.

  5. Патент та його види.

  6. Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель і промисловий зразок, строки їх чинності.

  7. Підстави та правові наслідки припинення чинності патенту і визнання його недійсним.

  8. Права попереднього користувача на винахід, корисну модель, промисловий зразок.

Практичні завдання до теми:

1. Чи може бути визнано винаходом:

- клоновану тварину;

- наукову теорію;

- сайт в мережі Інтернет;

- машину часу.

2. Іванов та Петров у 2013 році отримали патент на «Додатковий елемент заряду живлення для стільникових телефонів». У січні 2014 року Котов звернувся до суду з позовом до Іванова та Петрова про визнання патенту недійсним, зауваживши, що насправді автором винаходу є він, а не відповідачі. Котов пояснив, що він двічі намагався отримати патент, але його заявка булла відхилена з підстав відсутності новизни. Іванов та Петров проти позову категорично заперечували, пояснивши, що їх винахід суттєво відрізняється від винаходу Котова.

Яке рішення має прийняти суд?

3. Хіміки-технологи Орлов таНосов, працюючи в лабораторії (на умовах трудового контракту), при проведені досліджень випадково виявили речовину, здатну ефективно виводити плями на одязі. Приховавши від адміністрації лабораторії цей факт, Орлов та Носов подали заявку на патентування вказаної речовини в якості винаходу. Адміністрація лабораторії, дізнавшись про це, звільнила Орлова та Носова без пояснення причини та подала позов до суду з метою отримання виключних прав на вказаний винахід.

Вирішить спір.

4. Творча майстерня розробила унікальні прикраси для одежі з бархату, які стали користуватися великим попитом у споживачів.

Яким чином та в якій спосіб творча майстерня може захистити свої права на вказані прикраси? Складіть розгорнуту відповідь.

Рекомендована література:

1. Галянтич М. К. Промислова власність: правові засоби охорони та захисту. - К., 2003. – 256 с.

2. Петренко О. Б. Правова кваліфікація дій, що визнаються пору­шенням прав на винаходи, корисні моделі та промислові зраз­ки // Вісн. госп. судочинства. - 2004. - № 3. - С. 235–242.

3. Андрощук Г. К, Работягова Л. I. Патентне право: правова охоро­на винаходів: Навч. посіб. - К.: МАУП, 1999.

Тема 22. Засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів та послуг

Теоретичні питання до теми:

  1. Поняття комерційного (фірмового) найменування.

  2. Поняття торговельної марки.

  3. Суб’єкти права інтелектуальної власності на торговельну марку. Засвідчення набуття права інтелектуальної власності на торговельну марку.

  4. Право інтелектуальної власності на географічне зазначення та його зміст.

  5. Суб’єкти права інтелектуальної власності на географічне зазначення.

  6. Набуття та строк чинності права інтелектуальної власності на географічне зазначення.

Практичні завдання до теми:

1. Наведіть власні приклади комерційного найменування, торговельної марки, географічного зазначення (по три приклади на кожний).

2. Бобров, Сомов та Шпак звернулися за порадою до фахівця у галузі права. Вони пояснили, що створене ними ТОВ «Майк» почало отримувати збитки, оскільки кілька місяців тому в їх місті було зареєстровано ТОВ «Майк нью», яке надає аналогічні послуги за нижчими розцінками.

Підготуйте проект відповіді фахівця в галузі права.

3. Складіть схему співвідношення комерційного найменування, фірмового найменування, торговельної марки, географічного зазначення.

4. За порадою до фахівця в галузі права звернувся починаючий художник-ілюстратор Жоров, який виявив намір зареєструвати своє прізвище в якості комерційного найменування та торгівельної марки, з метою нанесення його на створені картини або інші графічні роботи у майбутньому.

Яку відповідь має надати Жорову фахівець в галузі права?

5. Капов вирішив створити підприємство, яке б надавало послуги у сфері громадського харчування, та зареєструвати в якості торгівельної марки прислів’я «Й вовки ситі, й вівці цілі».

Чи правомірним є рішення Капова?

Рекомендована література:

1. Демченко Т. С. Охорона товарних знаків (порівняльно-право­вий аналіз): Монографія. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2004. — 184 с.

2. Кашинцева О. Ю. Правова охорона знаків для товарів і послуг в Україні. / Автореф. … канд. юрид. наук. — К., 2000. — 20 с.

3. Бошицький Ю.Л. Правова охорона винаходів та корисних моделей в Україні: проблеми теорії та практики: Монографія / Ю.Л. Бошицький, Я.Г. Воронін; НАН України, Київ. ун-т права, Міжнар. центр прав. пробл. інтелект. власності при Ін-ті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2010. – 339 с.

4. Іщук С.І. Право інтелектуальної власності на комерційне (фірмове) найменування: Монографія / С. Іщук. – Хмельницький: Вид-во Цюпак, 2010. – 167 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]