Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_obschaya_chast_grazhdanskogo_prava.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
552.45 Кб
Скачать

Тема 25. Спадкування за законом

Теоретичні питання до теми:

  1. Черговість спадкування за законом.

  2. Зміна черговості одержання права на спадкування.

  3. Спадкування за правом представлення.

  4. Розмір частки у спадщині спадкоємців за законом.

  5. Здійснення права на спадкування.

Практичні завдання до теми:

1. У липні 2013 року помер Зотов, який не залишив заповіту на випадок своєї смерті. У власності Зотова на момент смерті перебувала однокімнатна квартира, присадибна ділянка, грошові кошти у розмірі 2000 грн. та автомобіль. Окрім цього, Зотов не встиг отримати нараховану йому заробітну плату та повернути борг у сумі 3000 грн. Назарову. На спадщину Зотова стали претендувати: колишня дружина, інвалід ІІІ групи; батьки Зотова; його донька та Котова, що мешкала разом із Зотовим останні 7 років.

Як слід вирішити справу?

2. Батько трьох синів Петров заповів їм автомобіль та дві однокімнатні квартири. Після смерті Петрова з’ясувалось, що у його власності перебував також будинок загальною площею 210 м². Мати Петрова заявила, що оскільки останній забув вказати її у заповіті, вона автоматично стає спадкоємицею вказаного будинку. Сини Петрова подали позов до суду з вимогою визнати саме їх спадкоємцями.

Яке рішення має прийняти суд?

3. Петров та Петрова звернулися до фахівця у галузі права за порадою. Вони пояснили, що місяць тому помер їх батько Петров, який не залишив заповіту. На майно Петрова, що залишилось після його смерті, стала претендувати його рідна сестра, мотивуючи це тим, що діти Петрова є усиновленими, а отже, закликати до спадкування їх не можна, тому, за відсутності інших родичів Петрова, саме вона є єдиною спадкоємицю.

Підготуйте проект відповіді фахівця у галузі права.

4. Складіть схему черговості спадкування за законом.

Рекомендована література:

1. Богуславський М. М. Спадкування за законом та заповітом. — К.: Вентурі, 2004. — 146 с.

2. Борщевська М. М. Спадкове право. — К.: Прецедент, 2006. — 297 с.

3. Заїка Ю. О. Спадкове право України: Навч. посіб. — К.: Істина, 2006. — 216 с.

4. Гордон М. В. Наследование по закону и по завещанию. — М.: Юрид. лит., 1967. — 119 с.

Тема 26. Спадкування за заповітом

Теоретичні питання до теми:

  1. Поняття заповіту та право на заповіт.

  2. Види заповітів.

  3. Форма заповіту.

  4. Права заповідача.

  5. Заповідальний відказ. Покладення.

  6. Встановлення сервітуту в заповіті.

  7. Право на обов'язкову частку у спадщині.

  8. Призначення спадкоємця.

  9. Скасування та зміна заповіту. Недійсність заповіту. Спадкування частини спадщини, не охопленої заповітом.

  10. Виконання заповіту.

  11. Спадковий договір.

Практичні завдання до теми:

1. Важко хворий Черкасов склав заповіт, відповідно до якого все своє майно, до складу якого входили житловий будинок, однокімнатна квартира з меблями та легковий автомобіль, заповів своєму троюрідному братові. Зазначений заповіт Черкасов посвідчив нотаріально.

Через півроку Черкасов помер. Дружина та донька Черкасова звернулися до суду з позовом про визнання заповіту недійсним, пояснивши це тим, що на момент складання заповіту Черкасов не усвідомлював значення своїх дій, оскільки останнім часом зловживав спиртними напоями. Одночасно позивачки зазначили, що однокімнатна квартира є спільною сумісною власністю померлого Черкасова та його дружини.

Вирішіть справу.

2. Наумова та Попова уклали спадковий договір, відповідно до якого Попова зобов’язувалась утримувати Наумову до смерті останньої, здійснити витрати на поховання та спорудження пам’ятника на могилі. В свою чергу, у власність Попової після смерті Наумової переходила її квартира. Укладений договір було посвідчено нотаріально.

Через три роки з моменту укладення договору Наумова померла. Попова, яка відповідно до умов спадкового договору весь цей час доглядала Наумову, здійснила витрати на її поховання. Через місяць після смерті Наумової до нотаріуса звернулася її онучка Рижова з метою оформлення права на спадщину квартири. Одночасно Рижова звернулася до суду з позовом до Попової про усунення перешкод у користуванні квартирою, зазначивши, що Попова не спорудила пам’ятника на могилі Наумової, за її життя не доглядала останню, в спірній квартирі жодного дня не проживала та не є, на відміну від неї, родичкою спадкодавця.

Вирішіть справу.

3. Петров у заповіті вказав наступне: «Передаю у спадщину сину та доньці будинок: сину 1/3 вартості, доньці 1/3 вартості, на залишок вартості – їм сумісно необхідно здійснити спорудження мені пам’ятника».

Яким чином спадкоємці поділять спадкове майно?

4. Іванов, перебуваючи на лікуванні у лікарні, склав заповіт, відповідно до якого все своє майно, майно дружини, та спільне майно він заповів сусідові по палаті. Заповіт було написано та посвідчено заступником головного лікаря. Через тиждень Іванов помер. Дружина Іванова звернулася з позовом до суду, пояснивши, що заповіт, складений Івановим у лікарні, є недійсним, оскільки ними укладався спільний заповіт подружжя, та до того ж на заповіті відсутня дата його складання.

Яке рішення має прийняти суд?

5. Складіть проект заповіту.

Рекомендована література:

1. Ігнатенко В. Правова характеристика відносин, що виникають із заповідального відказу і заповідального покладення // Підпри­ємництво, госп-во і право. — 2003. — № 8. — С. 31–35.

2. Богуславський М. М. Спадкування за законом та заповітом. — К.: Вентурі, 2004. — 146 с.

3. Борщевська М. М. Спадкове право. — К.: Прецедент, 2006. — 297 с.

4. Заїка Ю. О. Спадкове право України: Навч. посіб. — К.: Істина, 2006. — 216 с.

5. Гордон М. В. Наследование по закону и по завещанию. — М.: Юрид. лит., 1967. — 119 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]