Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_obschaya_chast_grazhdanskogo_prava.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
552.45 Кб
Скачать

Тема 12. Особисті немайнові права фізичної особи

Теоретичні питання до теми:

  1. Поняття особистого немайнового права.

  2. Особисті немайнові права, які забезпечують природне існування фізичної особи.

  3. Особисті немайнові права, які забезпечують соціальне буття фізичної особи. Обмеження особистих немайнових прав. Окремі (спеціальні) особисті немайнові права.

  4. Здійснення і захист особистих немайнових прав.

  5. Особисті немайнові права публічних осіб.

Практичні завдання до теми:

1. Малолітньому Козлову не подобалось його по-батькові. Коли йому виповнилось 16 років, Козлов звернувся до органу реєстрації актів цивільного стану з проханням змінити йому по-батькові, або взагалі анулювати його, тобто не зазначати в документах, що ідентифікують особу.

Як слід вирішити справу? Який орган наділений компетенцією вирішувати подібного роду питання?

2. Неповнолітній Іванов, катаючись на лижах, серйозно травмувався та був доставлений каретою швидкою допомоги до найближчої лікарні. До чергового лікаря звернувся з проханням розповісти про стан здоров’я Іванова піклувальник останнього Петров. Він пояснив, що має змогу терміново госпіталізувати Іванова до лікарні з більш сучасним обладнанням в разі погіршення стану останнього. Черговий лікар надавати будь-яку інформацію Петрову відмовився, пояснивши, що може її надати тільки батькам Іванова або представникам правоохоронних органів на їх запит. Окрім цього, черговий лікар заявив, що звернеться із заявою до органів опіки та піклування, оскільки травми Іванов отримав внаслідок неналежного ставлення Петровим до обов’язків піклувальника.

Чи є юридично обґрунтованими заяви чергового лікаря?

3. Професор медичного університету Сомов зазначив у заповіті, що він не заперечує стати донором органів та інших анатомічних матеріалів у разі своєї смерті, адже це сприятиме розвитку медицини. Нотаріус, який мав посвідчити заповіт Сомова, відмовився це роботи, пояснивши, що евтаназія на території України заборонена на законодавчому рівні, тому, завіряючи подібного роду сентенції він фактично вчиняє злочин.

Чи обґрунтована відмова нотаріуса?

4. Іванов запросив до закладу місцевого харчування свого шкільного приятеля Комарова. Після перегляду старих шкільних фотокарток Іванов наполегливо запропонував Комарову пообідати та випити вина. Комаров відмовився та пішов, а наступного дня подав до суду позов на Іванова, у якому зазначив, що Іванов грубо порушив його право на свободу шляхом психічного примусу до вживання спиртних напоїв.

Яке рішення має прийняти суд?

5. Стосовно Носової було вчинено серію злочинів. Працівниками правоохоронних органів було викрито особу, яка їх вчинила, й справу стосовно цієї особи було скеровано до суду для розгляду по суті. Оскільки злочини, вчинені стосовно Носової, були доволі резонансними, на судове засідання, що відбувалося у відкритому режимі, прибули представники преси. Ними було підготовлено телевізійний сюжет щодо Носової, особи злочинця та деяких особливостей судового процесу. Коли Носова дивилася увечері телевізор, вона побачила цей сюжет, у кінці якого наводилось її прізвище та ім’я. Обурена Носова звернулася до суду з позовом про захист честі та гідності.

Вирішіть справу.

6. Складіть схему класифікації особистих немайнових прав фізичної особи.

Рекомендована література:

1. Федюк Л. Класифікація особистих немайнових прав у цивільному праві // Право України. – 2005. – № 6. – С. 95–98.

2. Пунда О. О. Право на усиновлення як особисте немайнове право, що забезпечує природне існування людини // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 26. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2004. – С. 313–320.

3. Мацегорін О. І. Цивільно-правова природа права на життя // Часопис Київського університету права. – 2008. – № 1. – С. 101–105.

4. Малюга Л. В. Цивільно-правовий захист особистих немайнових прав: сутність, форми та способи захисту // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 24. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2004. – С. 351–358.

5. Галянтич М. Особисте немайнове право на житло (цивільно-правовий аспект) // Право України. – 2007. – № 5. – С. 32–36.

Нормативно-правові акти:

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996.- №30.

2. Загальна Декларація прав людини від 10 грудня 1948 р. // Права людини. Міжнародно-правові документи. – К., 1995.

3. Європейська конвенція про захист прав і основних свобод людини від 4.11.1950 р. // Права людини: Міжнародні договори ООН і РЄ. – К., 2001.

4. Цивільний кодекс України // Голос України. – 2003. – № 45-46, 47-48.

5. Сімейний кодекс України 2002 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]