Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К-ра лит-пол. доби-з і.У..doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.73 Mб
Скачать

3. Культура України середини XIV - середини XVII ст.

3.1. Освіта та наука.

Однак і у важкі століття бездержавності українська культура не за­непала, народ зберіг свою віру, звичаї, долучився до європейських ду­ховних надбань.

Так, шкільництво в монастирях та при церквах збереглося і в мон­гольські часи, а в XVI ст. стало ще більш поширеним. Відома школа при Красноставській церкві (1550), в Пересопницькому монастирі (1596 р.). Остання була заснована княгинею О.Чарторийською-Горностай. В цих школах діти вивчали азбуку, молитви, читали часослов, Псалтир, «Апостол». Письма вчили самоуставного, а з XV ст. - скоропису. Вив­чали й арифметику. Вчителями були дяки - «уставники». Ширше коло наук вивчалося в класах католицьких та протестантських колегій та бурс, де навчання семи «вільних наук» велося латиною, та українських братських школах (з 1586 р.).

З відкриттям князем К.Острозьким у 1576 р. Острозької колегії - першого у Східній Європі Вищого навчального закладу — українці от­римали можливість крім грецької мови та латинської вивчати і рідну. На чолі цього «триязичного ліцея» стояв Герасим Смотрицький. У 1632 р. внаслідок злиття Київської братської і Лаврської шкіл утворено Києво-Могилянську колегію. Митрополит Петро Могила уклав її ста­тут, за яким студентські конгрегації отримали значне самоуправління. Спудеї та бурсаки на вакаціях несли знання в народ.

Сотні українських студентів у середині XIV - середині XVII ст. здо­були освіту у Західній Європі, а деякі з них стали визначними вчени­ми. У XV ст. ректором Болонського університету був перший українсь­кий доктор медицини Юрій Котермак, магістром Краківського університету - Павло Русин, відомим поетом - Станіслав Оріховський. На Україні працювали науковці: автор першої граматики слов'­янської - Мелетій Смотрицький, укладачі перших словників та лекси­кону - Л.Зизаній (1569 р.), П.Беринда, мовознавець - Т.Земка. Видатними гуманістами, філософами були Т.Захарія, («єресь зжидоватілих»), засновник «Двору гуманістів» у Дунаєві під Львовом Г.Сяніцький.

3.2. Друкарство. Література.

Революційну роль розвитку освіти і науки відіграло друкарство. Першу друкарню, що вживала українського письма, заснував у Кракові Швайпольт Фіоль. До 1491 р. він надрукував кирилицею «Тріодь» та «Часослов». У 1574 р. Іван Федоров надрукував у Львові «Апостол», а в 1581 р. - Острозьку біблію - в Острозі. Власне, перша друкарня - Степана Дропана діяла у Львові ще у XV ст., але рік створення її не­відомий.

В літературі ХІУ-ХУ ст. виділяються проповіді митрополита Г. Цамблака, Печерський патерик, Київський Псалтир з понад 200 малюнка­ми художника Спиридона «Четьї-Мінеї». У XVI ст. розквітнув літера­турний талант Х.Філалета (Бронського), котрий написав трактат «Апокризис» та Івана Вишенського («Послання...») - найяскравішого письменника-полеміста. До 1545 р. доведено « Короткий Київський літо­пис». У 1550-х роках написано один з перших творів староукраїнською мовою, яка прийшла на зміну давньоукраїнській - «Пересопницьке євангеліє».

На початку XVII ст. З.Копистенський написав «Палінодій», КТранквіліон-Ставровецький уклав популярне «Євангеліє Учительне» (1619 р.). Новим жанром літератури у XVI ст. стає віршування, майстрами якого стали Г.Смотрицький, К.Сакович, К.Зиновіїв. Тоді ж з'явилися нові думи, епічні пісні, започатковано драматургію. Пізніше закінчено Львівський літопис, який охопив події 1489-1649 рр.