Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гладкая_весь_диплом_2-2.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
424.41 Кб
Скачать

Постановка завдання

1. Для здійснення статутної діяльності підприємствам необхідні необоротні активи, тобто засоби праці, під якими в економічній літературі розуміють річ або комплекс речей, за допомогою яких працівник здійснює вплив на предмети праці (сировину, матеріали тощо). В економічній літературі часто ототожнюють поняття «основні засоби» та «основні фонди». Під фондами розуміють джерела утворення господарських засобів підприємства, до яких відносяться статутний капітал, резервний капітал, прибуток та інші джерела, які відображаються в пасиві балансу. Стосовно основних засобів більш правильно застосовувати поняття «засоби», бо саме вони становлять частину активів підприємства.

2. В науковій літературі є багато визначень основних засобів, але вчені-обліковці схиляються до єдиного визначення, яке визначене в П(С)БО 7 “Основні засоби”. Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або здійснення адміністративних або соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання яких складає більше одного року (або операційного циклу, якщо він більше року).

3. Основні засоби відіграють важливу роль у здійсненні діяльності підприємства. Значна, а у багатьох випадках - переважна частина капітальних вкладень підприємства здійснюється у вигляді обладнання, машин, технологічних ліній тощо. Це, в свою чергу, призводить до необхідності розрахунку в основних засобах при створенні підприємства, при його розширенні, оновленні тощо. Управління основними засобами - це процес спостереження, фіксації, відтворення та впливу на основні засоби з метою найбільш ефективного їх використання в підприємницькій діяльності.

Розділ 2. Облік основних засобів на підприємстві

2.1. Аналіз фінансово-господарської діяльності тов «Пiвнiчмаш постачання та сервic»

Товариство з обмеженою відповідальністю «Пiвнiчмаш постачання та сервic» (скорочено - ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic») створено з метою задоволення потреб населення у продукції (товарах), роботах та послугах і реалізації на основі одержаного прибутку інтересів Учасників Товариства.

ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» створено в 1992 році і є однією з провідних фірм регіону по роздрібній (85% товарообігу) і оптової (15% товарообігу) торгівлі сучасними будівельними матеріалами, а також по наданню послуг з монтажу цих матеріалів з використанням новітніх передових технологій. Має у власності мережу магазинів по реалізації будматеріалів (6 магазинів), обладнані склади загальною площею 1584 кв.м.

Директор є одним із засновників ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic», керує фірмою з часу її заснування, не займає посад в інших фірмах. Під його керівництвом ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» послідовно, крок за кроком, вийшла на передові рубежі з річним товарообігом (с січня 2008р. – вересень 2008р.) –10,0 млн. грн., а також нагромадило нерухомість на суму 900000,00 грн. Директор має науковий ступінь кандидата наук в області будівельних технологій, дає чітку аргументовану оцінку діяльності підприємства, розвиває програму подальшого розвитку.

ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» діє протягом дванадцяти років. В установчому договорі підприємства наведений перелік видів діяльності, що відносяться до предмета діяльності ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic». В даний час здійснюється чотири з них:

  • випуск будівельних матеріалів, у тому числі на базі будівельних відходів;

  • торгово-закупівельна діяльність, у тому числі організація власної оптово-роздрібної торговельно-збутової мережі;

  • підрядна і непідрядна будівельна діяльність;

  • благодійна діяльність, а також діяльність по соціальній реабілітації осіб з обмеженою працездатністю.

Керівний склад підприємства підбирає асортимент товарів, що користуються великим попитом, розрахованим на середній клас споживача. Номенклатура товарів нараховує більше 13000 найменувань товарів, що мають велике застосування. Асортимент товарів нараховує наступні види:

  1. Лакофарбову продукцію.

  2. Шпаклівки.

  3. Ручний інструмент.

  4. Пластикові панелі і панелі MDF.

  5. Сухі суміші.

  6. Металовироби.

  7. Двері, дверна фурнітура, замки.

  8. Гіпсокартонні системи.

  9. Кахель.

  10. Підвісні стелі.

  11. Електротовари.

Для успішного інтегрування підприємства в ринкову економіку необхідне забезпечення визначених умов, що сприяють його нормальному функціонуванню. Найважливішою умовою такої інтеграції суб'єкта господарювання стає здатність конкурувати з іншими контрагентами ринку. Основою виживаності підприємства є достатня ефективність його діяльності.

З моменту утворення ТОВ „Пiвнiчмаш постачання та сервic” діяло як торговельне підприємство, що здійснювало в основному торгівлю товарами народного споживання, як і більшість знову створюваних у той час подібних підприємств. Але з метою подальшого інтенсивного розвитку необхідно було шукати нові форми діяльності, нові товари і послуги, які б користувалися попитом на нашому ринку і були б конкурентоздатними. Такими товарами стали матеріали, необхідні в будівництві і ремонті: лицювальні, лакофарбові, шпаклювальні й інші.

Внаслідок недосконалості технології вітчизняного виробництва будматеріалів керівництвом фірми було прийнято рішення про співробітництво з закордонними підприємствами, продукція яких має цілий ряд переваг у порівнянні з аналогічною продукцією українських виробників (в асортименті, у якості, у вартості, у складності застосування і т.д.). Реалізація ринкової стратегії підприємства будується на взаємовигідному співробітництві з фірмами «SABA» (Польща), «DUFA», «MIPA», «KNAUF» (Німеччина), «CERABEN» «CERAMIKA MYR» (Іспанія) і іншими, що забезпечує стабільні постачання товарів відповідно до укладених контрактів. Взаємодія з цими фірмами є джерелом стабільних грошових надходжень і дозволяє ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» чітко планувати свою діяльність. Таке взаємовигідне співробітництво припускає в майбутньому можливість переходу на спільну діяльність.

Здійснюючи торгівлю будматеріалами, підприємство одночасне працює й в іншому напрямку: надає послуги з будівництва і ремонту приміщень. Якщо на початку своєї діяльності фірма виконувала замовлення на ремонт квартир, то зараз її клієнтами є не тільки приватні особи, а і великі комерційні банки, різні підприємства й організації в місті і деяких інших містах України.

Перспективним напрямком діяльності розглянутого підприємства є виготовлення продукції на давальницьких умовах. ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» здійснює операції з давальницькою сировиною при роботі з іноземними партнерами. Польська фірма «SABA» робить із сировини фірми «Пiвнiчмаш постачання та сервic» двері, вікна, підвіконня й іншу продукцію. Це приносить велику вигоду підприємству. По-перше, підвищилася ефективність роботи його транспортних засобів, по-друге, вироблена в Польщі на давальницьких умовах продукція набагато дешевша і якісніша, ніж аналогічна продукція, вироблена в Україні. Товари, виготовлені з давальницької сировини, використовуються як у ремонтних роботах, так і для продажу.

Протягом усього періоду існування фінансування підприємства здійснювалося за рахунок власних коштів. Лише в жовтні 1996р.з метою розширення діяльності був узятий короткостроковий кредит (63187 DM терміном на три місяці), що дозволило значно збільшити товарообіг. Використання позикових засобів виявилося дуже вигідним для підприємства, і тому було прийняте рішення про залучення в лютому 1997р. ще одного кредиту на суму 100 тис. дол. терміном на півроку.

Вищим органом керування товариством з обмеженою відповідальністю «Пiвнiчмаш постачання та сервic» є директор. Основа діяльності суспільства - праця учасників, членів їхніх родин і приваблюваних працівників по трудових договорах, контрактам і іншим угодам.

Чисельність штатних працівників фірми складає 104 чоловік. При підборі кадрів виходять з того, що кожне робоче місце повинне бути забезпечене зацікавленим у роботі працівником, що володіє необхідною кваліфікацією або здатним її придбати, і що наймання кожного нового службовця повинний зміцнювати організацію.

ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» забезпечує наступні потреби покупців і замовників:

  • різноманітний асортимент, а отже і широкий вибір товарів;

  • надання послуг по доставці й установці деяких товарів, а також надання консультаційних послуг по використанню товарів;

  • висока якість товарів і послуг при порівняно низьких цінах.

Фірма проводить активну рекламну компанію, що повинна залучити до співробітництва нових покупців, замовників і ділових партнерів. Проведення комплексної реклами з однієї сторони може принести підприємству високий прибуток, а з іншої дасть можливість піднятися на нову ступінь розвитку.

Секрет успіху ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» у тім, що його керівництво у своїй діяльності орієнтується на вивчення потреб і запитів споживачів і в якості однієї з головних задач вважає підвищення якості послуг. Крім того, успіх обумовлений правильним підбором кадрів і правильною організацією керування підприємством.

За звітний період своєї діяльності підприємство здійснювало зв'язки відповідно укладеним договорам. Нижче розглянемо економічні показники роботи підприємства за 2012-2014рр. і проведемо порівняльний аналіз. Для найбільшої наочності дані побудуємо у виді табл. 2.1.

Таблиця 2.1