Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гладкая_весь_диплом_2-2.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
424.41 Кб
Скачать

Процес оновлення основних засобів

Вид відтворення

Зміст відтворення

Просте

а) поточний ремонт

в процесі якого частково відновлюються основні засоби

б) капітальний ремонт

в процесі якого відбувається значне відновлення основних засобів і часткова заміна їх окремих елементів

в) придбання но­вих видів основних засобів

в процесі якого відбувається заміна повністю зношених видів основних засобів

Розширене

в процесі якого відбувається формування видів основних засобів

На підставі зведених або аналітичних облікових даних можна здійснити будь-які розрахунки для прийняття управлінських рішень.

Визначення розміру потреб в прирості основних засобів здійснюється лише у вартісних показниках з використанням формул, де береться до уваги загальна потреба у необоротних активах підприємства відповідно до запланованого обсягу його господарської діяльності; їх наявність на початок звітного періоду; запланований обсяг вибуття основних засобів у зв’язку з їх моральним та фізичним зносом.

Грабова Н.М. стверджує, що визначення форм задоволення потреб в прирості основних засобів може проводитись наступними способами:

1) шляхом придбання нових видів основних засобів у власність;

2) шляхом укладання договору оренди або лізингу [28, с. 104].

Забезпечення підвищення ефективності використання основних засобів здійснюється шляхом прийняття управлінських рішень, які ґрунтуються на розрахунку та аналізі таких показників, як рентабельність та фондовіддача, фондомісткість, фондоозброєність тощо.

Відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку формування оптимальної структури джерел фінансування основних засобів здійснюється на основі аналізу даних про можливість залучення власного і довгострокового позикового капіталу [51, с. 174].

Об’єкт основних засобів визнається активом, якщо:

- існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов’язані з використанням активу;

- його оцінка може бути достовірно визначена.

Згідно з П(С)БО 7 оцінка необоротних матеріальних активів, враховуючи дію принципу безперервності підприємства здійснюється, виходячи з припущення, що його діяльність триватиме й далі.

Бухгалтерський фінансовий облік основних засобів повинен забезпечити вирішення наступних завдань:

- контроль за зберіганням основних засобів;

- своєчасне, правильне документальне оформлення відображення в обліку надходження основних засобів (фондів), ї внутрішнього переміщення (з цеху в цех, зі складу на склад, з відділу у відділ тощо), ефективного використання, вибуття (ліквідація, реалізація, безкоштовна передача);

- своєчасне (щомісячне) відображення в обліку зносу (амортизації) основних засобів;

- відображення в обліку витрат на ремонт основних засобів;

- визначення результатів від ліквідації, а також збитків від списування не повністю амортизованих об'єктів основних засобів;

- виявлення зайвих та морально застарілих основних засобів. і

Таким чином, за результатами підрозділу відмітимо, що бухгалтерський облік основних засобів повинен забезпечити контроль за ефективним використанням виробничих майданчиків, обладнання, машин, транспортних засобів та інших засобів праці. Характерною особливістю засобів праці є те, що вони не мають тієї загальної взаємозамінюваності, яка характерна, наприклад, для потенційної робочої сили. Тому ефективність їх різна по галузях, підприємствах, окремих видах. Ця різниця для кожного конкретного засобу праці залежить від його технічного стану, ступеня фізичного й морального зносу. Зазначимо, що промислові підприємства постійно поповнюються новими засобами праці відповідно до вимог, досягнутого рівня технології виробництва, характеру й обсягу виготовлюваної продукції. Поінформованість про наявність засобів праці та постійний контроль за їх ефективним використанням мають велике значення в управлінні виробничою діяльністю кожного підприємства. Цьому має сприяти добре побудований їх облік.