Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гладкая_весь_диплом_2-2.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
424.41 Кб
Скачать

2.3. Стан обліку основних засобів на підприємстві тов «Пiвнiчмаш постачання та сервic»

Організація та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» базується на даних, наказу керівника про облікову політику підприємства, який укладається на початку кожного календарного року (до 10 січня поточного року). В обліковій політиці підприємства відображені всі принципові питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві.

Правильність обліку та контроль за його веденням на кожному підприємстві забезпечується наказом про облікову політику, який в обов’язковому порядку повинен містити розділ про облік основних засобів.

Для обліку основних засобів відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій бухгалтерія ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» використовує балансові рахунки 1-го класу «Необоротні активи» (10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи», 13 «Знос (амортизація) необоротних активів», 15 «Капітальні інвестиції») та позабалансові рахунки з відповідними субрахунками. Рахунок 10 «Основні засоби» призначений для обліку господарських засобів, тобто узагальнення інформації про наявність та рух власних або отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів. Це активний, балансовий рахунок, призначений для обліку активів.

Рахунок 10 "Основні засоби" має такі субрахунки:

100 "Інвестиційна нерухомість"

101 "Земельні ділянки"

102 "Капітальні витрати на поліпшення земель"

103 "Будинки та споруди"

104 "Машини та обладнання"

105 "Транспортні засоби"

106 "Інструменти, прилади та інвентар"

107 "Тварини"

108 "Багаторічні насадження"

109 "Інші основні засоби"

На субрахунку 100 "Інвестиційна нерухомість" ведеться облік наявності та руху об'єктів інвестиційної нерухомості. На субрахунку 101 "Земельні ділянки" ведеться облік земельних ділянок. На субрахунку 102 "Капітальні витрати на поліпшення земель" ведеться облік капітальних вкладень у поліпшення земель (меліоративні, осушувальні, іригаційні та інші роботи). На субрахунку 103 "Будинки та споруди" ведеться облік наявності та руху будинків, споруд, їх структурних компонентів та передавальних пристроїв, а також житлових будівель. На субрахунках 104 "Машини та обладнання", 105 "Транспортні засоби", 106 "Інструменти, прилади та інвентар" ведеться облік відповідно машин та обладнання, транспортних засобів, інструментів, приладів та інвентарю. На субрахунках 107 "Тварини" і 108 "Багаторічні насадження" ведеться облік довгострокових біологічних активів, у тому числі багаторічних насаджень, які не пов'язані із сільськогосподарською діяльністю. На субрахунку 109 "Інші основні засоби" ведеться облік основних засобів, які не включені до інших субрахунків рахунку 10 "Основні засоби". Для відображення в бухгалтерському обліку сум амортизаційних відрахувань на ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» використовують рахунок 13 «Знос (амортизація) необоротних активів».

Для обліку витрат на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів (основних засобів) ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» призначений рахунок 15 «Капітальні інвестиції». Це активний, балансовий, збирально-розподільчий рахунок.

Порядок відображення надходження основних засобів в бухгалтерському обліку та формування їх первісної вартості залежить від того, яким чином і на яких умовах вони придбані. Застосування різних видів вартості при оцінці основних засобів, що надходять на підприємство, зумовлено можливими різноманітними шляхами надходження основних засобів. Так, згідно акту введення в експлуатацію № 18 від 16.12.2014 року ТОВ «Пiвнiчмаш постачання та сервic» було оприбутковано та введено в експлуатацію автомобіль ЗАЗ-11081“Славута”. Надходження автомобілю, придбаного за плату у постачальників, було відображено так (табл. 2.5):

Таблиця 2.5