Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары по всемирной истории техникум 1 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Розглядаючи перше питання, потрібно пояснити причини початку економічної кризи, як він вплинув на економічне життя і соціальні відносини в США, Латинській Америці, Західній Європі, інших країнах Азії і Африки.

В другому питанні необхідно розповісти про етапи проведення реформ - «Нового курсу» Ф.Рузвельта, основних заходах і законодавчих актах, направлених на відновлення економіки США.

Розглядаючи третє питання, необхідно вказати на особливості соціально-політичного розвитку Англії в першій четверті XX ст. Розповісти про діяльність другого лейбористського уряду і поглиблення розколу ліберальної партії, створення національного уряду. Охарактеризувати економічну політику національного уряду і зовнішньополітичний курс невтручання. Діяльність Н. Чемберлена і У. Черчилля. Розвиток британо-радянських відносин і перших кроків по модернізації колоніальної системи.

При обговоренні четвертого питання, потрібно обговорити причини кризи Веймарськой республіки і умови, що сприяли приходу до влади нацистів на чолі з А.Гітлером. Створення тоталітарної нацистської держави. Розказати про реформи, проведені в області економіки Німеччини, про мілітаризацію промисловості; переслідуванні соціал-демократів і комуністів; політиці геноциду відносно євреїв. Охарактеризувати програму зовнішньополітичної агресії

Відповідаючи на п’яте питання, необхідно розкрити події початкового етапу формування соціалістичного суспільства і проведення таких загальнодержавних заходів, як ліквідація неписьменності, створення мережі навчальних закладів різного рівня. Слідством розвитку освіти стала поява робочої і селянської інтелігенції. Визначити, які перспективні цілі в політиці і економіці ставилися під час першої, другої і третьої п'ятирічок. В чому полягала задача індустріалізації і проведення колективізації сільського господарства в СРСР. Розказати про XV з'їзд ВКП (б) та хлібозаготівельної кризи, проблеми експортних поставок, розвитку промисловості і сільського господарства. Передумови і причини голодомору та його масштаби.

Розкриваючи шосте питання, необхідно розповісти про встановлення однопартійності і у результаті, диктатури комуністичної партії в країні. Пояснити причини встановлення тоталітарного режиму. При цьому необхідно відзначити, що в 30-х роках в самій партії існувала відносна демократія, яка була пригнічена в результаті сталінських репресій.

У сьомому питанні треба розповісти про причини початку визвольної національної боротьби в Китаї на чолі з національною партією Гоміндан. Про роль її лідера Сун Ятсена, падіння манчжурскої династії імператорів і встановлення диктатури Юань Шикая. Вплив Жовтневої революції в Росії на революційні процеси в Китаї, зародженні комуністичної партії (КПК), яка з метою боротьби з японськими завойовниками об'єдналася з Гомінданом, створивши єдину Народну революційну армію (НРА) і Національний уряд Китаю (НПК). Тут же розказати про початок боротьби КПК і Національного уряду Чан Кайши після Північного походу.

Відповідаючи на восьме питання, необхідно охарактеризувати різні політичні рухи та їх мету, направлені на досягнення незалежності Індії; спробі уряду Британії врегулювати конфлікт шляхом включення індійців в сферу управління через «Парламентський акт 1919 р.», що спровокувало об'єднання індійців в боротьбі проти завойовників. Далі, необхідно розказати про ідеї і діяльність М.Ганді і його бачення методів боротьби за незалежність через «громадянську непокору».