Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары по всемирной истории техникум 1 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Семінарське заняття №12. Тема: Країни соціалістичного блоку Центральної і Східної Європи в другій половині XX ст. Демократичні революції і розпад срср.

ДФН-2 години.

Мета: розглянути історичний процес розвитку СРСР в 60-70-е роки, економічної і політичної кризи 1980-х, що привела до процесів «перебудови» і руйнування СРСР, охарактеризувати основні тенденції розвитку країн Центральної і Східної Європи після Другої світової війни. Розглянути процеси встановлення комуністичного режиму, і основні риси розвитку країн в кінці XX століття.

План

  1. СРСР і його міжнародна роль в другій половині XX – початку XXI ст.

  2. Головні етапи і риси розвитку країн Східної Європи в другій половині XX ст.

Методичні рекомендації:

Розглядаючи перше питання, необхідно відзначити подолання „культу особи” в СРСР після 1953 р., основні досягнення СРСР по відновленню країни після Другої світової війни, досягнення в області внутрішньої і міжнародної політики (1960-1970-е рр.). Вивчити причини економічної і політичної кризи в СРСР в 1980-х роках, невдач політики «перебудови» і реформ (1985-1991), що привели до руйнування держави. Наслідкам кризи СРСР у світовому масштабі.

Розкриваючи друге питання, необхідно розповісти про формування соціалістичного табору після Другої світової війни, в якому центральне місце займали держави Східної Європи (СЕВ і Варшавський договір), їх участі в «холодній війні». Придушення антисоціалістичних рухів в Угорщині і Чехословаччини. Роз'яснити причини і наслідки демократичних «оксамитових» революцій в країнах Центральної і Східної Європи і ліквідуванні прокомуністичних режимів.

Список літератури:

Давлєтов О.П. та ін. Всесвітня історія (посібник), 10 кл., 11 кл. – Просвіта, 2002.

Полянський П.Б. Всесвітня історія 1901-1945 рр. (посібник) 10 кл. - Ґенеза, 2002.

Всесвітня історія. Тести, 6-11 кл. (за ред. Л. Мисик) – Академія, 2007

Гисем А. В. Всемирная история. 10—11 классы: Наглядный справочник / А. В. Гисем, А. А. Мартынюк.— К.; Харьков: Веста, 2007. // Форум студентов. Стань эрудированным. [Електронний ресурс]. - Режим доступа: http://www.forumstudentov.com/t494-topic

Всемирная история в Интернете. // Хронос. [Електронний ресурс]. - Режим доступа: http://www.hrono.ru/

Загладин Н.В. Всемирная история: XX век. Учебник для школьников 10—11 классов. Второе издание. М.: ООО «Торгово-издательский дом «Русское слово — PC», 2000. // Библиотека Гумер. [Електронний ресурс]. - Режим доступа: http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/History/zagl_vsemist/index.php

Семінарське заняття №13,14. Тема: Світова науково-технічна революція і основні течії розвитку культури в другій половині XX - початку XXI ст.

ДФН-4 години.

Мета: Вивчити головні напрями НТР в 50—60-е рр. Дія науки на виробничі цикли. Підвищення витрат на наукові дослідження. Мирне і військове використовування природно-наукових відкриттів. Ядерна енергетика. Генетика. Освоєння космосу. Соціальні наслідки НТР. Завершення індустріалізації всіх секторів суспільного виробництва. Глобалізації постіндустріального суспільства. Розвиток сучасної культури.

План

  1. Роль технологічних революцій в історії.

  2. Характеристика постіндустріального суспільства.

  3. Етапи і напрями розвитку НТР.

  4. Значення масової культури в сучасному світі. Інтернет та його вплив розширення інформації.

  5. Нове місце релігій у сучасному світі.

  6. Діяльність міжнародних організацій, у т.ч. ЮНЕСКО по захисту культурної спадщини. Захист національних культур у світі глобалізації.