Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары по всемирной истории техникум 1 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Розглядаючи перше питання, потрібно поговорити про технологічну революцію, змінах у виробництві під її впливом, перехід до високотехнологічного машинного виробництва на основі вживання електроенергії, розвитку хімії і створення нових технічних матеріалів, підняття ефективності і якості виробництва. Впливу наукових відкриттів не тільки на розвиток промислової сфери, але і сільського господарства.

В другому питанні слід зупинитися на нових напрямах, що мають перспективи розвитку. Перш за все, в області атомної енергетики, космосу, електронної промисловості і генної інженерії. Відзначити глобалізацію даного процесу.

В третьому питанні слід підкреслити не тільки широкий вплив наукових відкриттів на рівень виробництва і забезпечення населення, але і відзначити негативні наслідки такого інтенсивного розвитку, ведучі до екологічної катастрофи в масштабах планети. Розповісти про упровадження нових економних технологій, які орієнтовані на пошук нових джерел сировини і енергії, збереження природного середовища людини.

Розглядаючи четверте питання, потрібно обговорити значимість масових видів культури (телебачення, кіно) на формування колективних уявлень про мораль, на вироблення культурних і моральних цінностей. Розповісти про сучасні твори мистецтв в даній сфері. При цьому не відзначити, що розвиваються нові напрями в искусстве: дизайн, архітектура. Технічний прогрес сприяє розповсюдженню знань та мистецтва через електронні книги та голограми, що робить ці твори доступними до широких мас. Остаються актуальними і традиційні види мистецтва (живопис, скульптура, театр, література, поезія).

Розкриваючи п’яте питання, необхідно розповісти про Суттєві зміни які є і у релігійній сфері. Перш за все це наявність великої чисельності неорелігій, а також релігійних течій заснованих на технічних дослідженнях. Але, одночасно, традиційні релігії виконують роль етнічного та культурного об’єднання.

У шостому питанні треба розповісти о сучасній ролі міжнародних об’єднань, у тому числі ООН та ЮНЕСКО по збереженню, дослідженню культурної спадщини у мирових масштабах. Окрім того, в умовах глобалізації та великого впливу масової культури, є риск знищення національних культур. Тому велика значимість придається збереженню та відродженню етнічної культури народів.

Список літератури:

Давлєтов О.П. та ін. Всесвітня історія (посібник), 10 кл., 11 кл. – Просвіта, 2002.

Полянський П.Б. Всесвітня історія 1901-1945 рр. (посібник) 10 кл. - Ґенеза, 2002.

Всесвітня історія. Тести, 6-11 кл. (за ред. Л. Мисик) – Академія, 2007

Гисем А. В. Всемирная история. 10—11 классы: Наглядный справочник / А. В. Гисем, А. А. Мартынюк.— К.; Харьков: Веста, 2007. // Форум студентов. Стань эрудированным. [Електронний ресурс]. - Режим доступа: http://www.forumstudentov.com/t494-topic

Всемирная история в Интернете. // Хронос. [Електронний ресурс]. - Режим доступа: http://www.hrono.ru/

Загладин Н.В. Всемирная история: XX век. Учебник для школьников 10—11 классов. Второе издание. М.: ООО «Торгово-издательский дом «Русское слово — PC», 2000. // Библиотека Гумер. [Електронний ресурс]. - Режим доступа: http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/History/zagl_vsemist/index.php

Розробив викладач О.В.Тур