Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары по всемирной истории техникум 1 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Теми рефератів:

  • Революція 1917 р. та Громадянська війна в Росії.

  • В.І.Ленин - лідер російських більшовиків.

  • Виникнення і діяльність Комінтерну.

  • Революція 1918 р. в Німеччині.

  • Революція 1918 р. в Угорщині.

  • Кемалістська революції 1919-1920 рр. в Туреччині.

  • Б. Муссоліні - лідер італійських фашистів.

Список літератури:

Ладиченко Т.В. Всесвітня історія, 10 кл. Підручник. – К.: А.С.К., 2007.

Полянський П.Б. Всесвітня історія. 10 кл., підручник – Ґенеза, 2004.

Давлєтов О.П. та ін. Всесвітня історія (посібник), 10 кл., 11 кл. – Просвіта, 2002.

Бердичевський Я.М., Ладиченко Т.В. Всесвітня історія 1914-1939 рр. (посібник) 10 кл. - Прем’єр, 2002.

Даниленко В.М., Гісем О.В., Подобєд А.О. Всесвітня історія. Підручник для 10 кл. – К.: Видавництво «Ніка-Центр», 2000 // Освіта. География и история. ПрАТ «Інститут передових технологій». Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.osvitanet.com.ua/index.php?page_id=114

Гисем А. В. Всемирная история. 10—11 классы: Наглядный справочник / А. В. Гисем, А. А. Мартынюк.— К.; Харьков: Веста, 2007. // Форум студентов. Стань эрудированным. Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.forumstudentov.com/t494-topic

Ладиченко Т.В., Осмоловський С.О. Всесвітня історія (профільний рівень) 10 клас // Історія. Copyright MyCorp. Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://history11.ucoz.ru/load/vsesvitnja_istorija/10_klas/14

Щупак І.Я., Морозова Л.В. Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень). 10 клас // Історія. Copyright MyCorp. Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://history11.ucoz.ru/load/vsesvitnja_istorija/10_klas/14

Всемирная история в Интернете. // Хронос. Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.hrono.ru/

Грант Н. 1900-1913. Перед бурей / Грант Н. Конфликты ХХ века. - М.: Физкультура и спорт, 1995 . // Історія. Copyright MyCorp. Електронний ресурс]. - Режим доступу:

http://history11.ucoz.ru/load/vsesvitnja_istorija/10_klas/14

Загладин Н.В. Всемирная история: XX век. Учебник для школьников 10—11 классов. Второе издание. М.: ООО «Торгово-издательский дом «Русское слово — PC», 2000. // Библиотека Гумер. Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/History/zagl_vsemist/index.php

Семінарське заняття №4.

Тема: Соціально-економічний розвиток країн Європи і США

(1924-1929 рр.). Особливості політичних подій в державах.

ДФН: 2 години.

Мета: Використовуючи матеріали лекції і знання, одержані в процесі самостійної підготовки, вивчити умови формування причин нової світової економічної кризи, особливості соціально-політичних процесів в країнах Європи і США, причини активізації робочого руху. Формування фашистської диктатури в Італії. Розвиток незалежних держав в Східній Європі. Особливості розвитку СРСР. Особливості наукового і культурного розвитку.

План

1. Соціально-політична ситуація в країнах Європи і США першої чверті ХХ ст. (США, Велика Британія, Франція)

2. Утворення Веймарськой республіки в Німеччині.

3. Створення корпоративної системи в Італії. Фашистська диктатура.

4. Утворення СРСР. НЕП. Встановлення тоталітаризму в СРСР.

Методичні рекомендації:

У першому питанні треба назвати головні внутрішньополітичні події в Європі і США. Охарактеризувати період «процвітання» в США і роз'яснити суть політики «твердого індивідуалізму» в період правління республіканців. Розповісти про соціально-економічний розвиток Великої Британії в післявоєнні роки та боротьбі шахтарів за поліпшення умов праці. Охарактеризувати основні пріоритети розвитку Франції в галузі економіки, внутрішньої і зовнішньої політики.

В другому питанні потрібно розповісти про створення Веймарськой республіки в Німеччині, дати характеристику Конституції і політичному устрою. Пояснити головні проблеми відновлення економіки в післявоєнні роки.

Розкриваючи третє питання, необхідно розповісти про причини приходу до влади в Італії фашистів на чолі з Б.Муссоліні, створенні «корпоративної системи» і державному регулюванні економіки. Роз'яснити суть фашистської диктатури, тотальному впливі фашистської партії на організацію праці, освіту, політичне життя і управління в країні.

Опрацьовуючи останнє питання, слід роз'яснити причини введення і особливості проведення «нової економічної політики» в радянській державі. Пояснити на яких принципах було здійснено об'єднання радянських республік в СРСР. Охарактеризувати процеси боротьби за владу після смерті В.І.Леніна і встановлення сталінського тоталітарного режиму в СРСР.

У п’ятому питанні розповісти про найважливіші досягнення в освіті. Акцентувати увагу на орієнтацію наукових досліджень, пов'язаних із забезпеченням технічного прогресу. Зупинитися на головних досягненнях вчених, які зробили суттєвий внесок в науці XX століття, появі нових напрямків в науці.

При розгляді шостого питання треба дати характеристику особливостям розвитку класичних і нових напрямків у літературі. При цьому, розказати про твори письменників-реалістів. Розповісти про характерні ознаки модернізму. Дати характеристику і привести приклади нових авангардистських напрямів в мистецтві.

Для розкриття сьомого питання необхідно дати характеристику особливостям появи в індустріальних державах «масової культури» і пов'язаної з нею видів мистецтв, таких як кіно, спортивний олімпійський рух. Підкреслити таку особливість масового мистецтва як ідеологічний вплив, особливо в країнах з тоталітарними режимами.

Опрацьовуючи останнє питання охарактеризувати нові цінності, морально-етичні пріоритети, які сформувалися під впливом індустріалізації і колективної праці, показати як під впливом засобів масової агітації, масової культури формується світогляд мас. Розповісти про основні зміни в житті населення Європи і США на побутовому рівні.