Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПЗК.doc
Скачиваний:
586
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
635.39 Кб
Скачать

100. Утворення Північнонімецького союзу та другої німецької імперії

У 1853 р. Пруссії вдалося відновити митну унію, яка економічно об'єднала під її проводом більшість держав Німецького союзу. Австрія у 1864 p. дещо несподівано вступила у союз з Пруссією проти Данії. в квітні 1866 р. Пруссія уклала анти-австрійський союз з Італією. Цей союз був підтриманий іншими ні­мецькими державами. В битві при^ Садовій (Чехія) у 1866 р. Австрія зазнала нищівної поразки. Франц-Йосиф І звернувся до французького імператора Наполеона НІ з проханням про посередництво в укладенні миру з Італією з тим, щоб мати змогу продовжити війну з Пруссією.

Однак у Наполеона III було своє бачення ситуації, яке, в основно­му, збігалося з намірами Бісмарка. 26 липня 1866 р. між воюючими сторонами була підписана Нікольсбурзька угода на умовах, запропо­нованих посередником - Наполеоном III. Старий Німецький союз під­лягав ліквідації, натомість створювався новий Північноншецький со­юз

Суперечка між Францією і Пруссією виникла з приводу кандида­тури на «вакантний» іспанський престол. 19 липня 1870 р. уряд Франції оголосив війну Пруссії. Імператор Наполеон III був проголошений верховним головнокомандуючим і виїхав до діючої армії. Уже 2 вересня в битві під Седаном 100-ти-сячна французька армія ганебно капітулювала. 18 січня 1871 р. в окупо­ваному німецькими військами Версалі прусський король Вільгельм І Гогенцоллерн був проголошений німецьким імператором.

До складу новоствореної Німецької імперії увійшли й південноні­мецькі держави - Баварія, Саксонія та ін. Сама імперія об'єднувала у собі 22 монархії та 3 вільні міста. у собі 22 монархії та 3 вільні міста.

Імператором став прусський король. За конституцією Німецької імперії 1871 p., він отримував найширші повноваження. Імператор був главою збройних сил імперії, призначав усіх вищих імперських чиновників, включаючи канцлера, а також делегатів від Пруссії до верхньої палати імперського парламенту. Парламент Німецької імпе­рії був двопалатним.

101. Об’єднання італії у другій половині 19 ст.

У 1849р. під керівництвом революціонерів-демократів Мадзіні і Гарібальді в Римі була скинута влада папи Пія IX і проголошена Римська республіка.

Після падіння Римської республіки Гарібальді в липні 1849р очолив 4-тисячний загін добровольців-"червоносорочечників", який відправився на допомогу революційної Венеції.

Під час Австро-італо-французької війни 1859 року Гарібальді командував добровольчим корпусом альпійських стрільців. Герой тієї війни став одним із най прославленіших учасників Італійської революції 1859-1860р. Центром боротьби проти австрійського панування був П'ємонт. Джузеппе Гарібальді, таємно заручившись підтримкою сардинського короля Віктора-Еммануїла II і його прем'єр-міністра графа Камілло Бенсо ді Кавура, почав діяти.

Уночі 15 травня "червоносорочечники", що мали 4 гармати, за підтримкою сіцилійських партизанів - "піччотті" раптово атакували ворога і нав'язали йому рукопашний бій. "Тисяча" втратила всього 18 чоловік убитими і 128 пораненими.

У результаті перемоги в бою при Калатафімі над регулярними військами короля Франциска II Сицилія в травні 1860 року була цілком звільнена.

Потім воєнні дії були перенесені на південь Італії. Англійці допомогли гарібальдійцям переправитися через Мессинську протоку. "Червоносорочечники" зробили не менш успішний похід на столицю бурбонської династії Неаполь, і 7 вересня Джузеппе Гарібальді на чолі своїх бійців вступив у місто. Незабаром після цього весь італійський південь був звільнений від влади Бурбонів. Неаполітанська армія після поразки при Калатафімі більше не робила серйозного опору революційним військам.

Вся Італія прославляла Джузеппе Гарібальді як національного великого героя, а він зненацька для багатьох передав завойовані території під владу сардинського короля Віктора-Еммануїла II, що 18 лютого 1861 року проголосив їх землі Італійським королівством.