Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПЗК.doc
Скачиваний:
586
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
635.39 Кб
Скачать

50. Характеристика законника царя Стефана Душана у Сербії

Найважливішим джерелом права і першою його кодифікаці­єю у феодальній Сербії був Законник Стефана Душана, прийня­тий 1349 р. Він налічував близько 200 статей. Вміщені в ньому правила сто­сувалися правового становища основних станів феодальної Сер­бії, суду та судового процесу, злочинів і покарань.

Законником встановлено дві основні форми феодального зем­леволодіння - баштина та пронія.

Третя частина всіх статей Законника присвячена злочинам і покаранням. На першому місці - злочини проти християнської релігії: перехід в іншу віру, повернення до язичництва, розорен­ня церкви. За ці злочини передбачалася смертна кара, а при пом'якшуючих обставинах - членопошкодження, відправлення на рудники.

Близько ЗО статей присвячено державним злочинам, найтяж­чими з яких були: зрада, розбій, осоромлення суддів, сходка ві­льних селян. За державну зраду карався не лише сам злочинець, а також його рідні, якщо вони разом мешкали.

Суворі покарання передбачав Законник за злочини проти влас­ності - розбій і крадіжки. Особливим є те, що за них встановлю­валася колективна відповідальність.

Кримінальна відповідальність за злочини проти особи була пов'язана зі соціальним становищем потерпілого та злочинця. За вбивство селянина властель відповідав лише штрафом, а селянин за вбивство властеля карався не тільки штрафом, - його підда­вали членопошкодженню. Цей прин­цип поширювався й на інші випадки.

Судовий процес за Законником мав змагальний характер, водно­час із розвитком феодалізму виник інквізиційний процес. Віруючі зобов'язувалися релі­гійними приписами доносити священикам про єретиків. Інквізи­ційний процес також застосовувався при розгляді справ про дер­жавні злочини.

51. Характеристика англо-саксонських держав у 5-9 ст.

Офіційно римське панування в Британії закінчилося в 410 р. Британія знову розпалася на незалежні кельтські області. У другій половині V ст. до Британії з континенту розпочалося масове вторгнення північно-германських племен, яких, зазвичай, називали загальним іменем - англосакси. Вони витіснили кельтів на північ та на захід і оселилися на острові. Процес класо-утворення, що вже розпочався в англосаксів, привів до утворення семи королівств. Між ними точилася постійна боротьба, під час якої панівне становище посідало то одне, то інше королівство. Зрештою, у 829 р. король Уессекса Ерберте об'єднав їх в одну державу, що стала назива­тись Англією. У цей час з'являється диференціація населення, серед якого виділяються: родоплемінна знать, вільні общинники, напіввільні та домашні слуги.

Верховним державним органом був вітенагемот, до складу якого належало від ЗО до 100 осіб, які представляли вище духовенство, родоплемінну знать, заможних феодалів (танів), королів­ських посадовців, і сам король. До повноважень цього органу належали: обрання короля, формування вищого суду, обговорення та прийняття законів, запровадження податків, вирішення питань війни й миру.

Значні повноваження зосереджувалися в руках короля: у військовій сфері, управління земельним фондом, право на чеканку монети, встановлення мита, а потім і податків.

Королівський двір перетворюється на центр управління країною. З'являються такі посадові особи: камерарій (відповідав за фінанси та майно), маршал (збройні сили), капелан (королівська канцелярія). Поступово запроваджується поділ країни на округи (графства), що замінює родоплемінний поділ. Графства поділяються на сотні, а останні - на десятки. Отже, на початку XI ст. в Англії сформувалася централізована бюрократична система управління.