Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПЗК.doc
Скачиваний:
586
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
635.39 Кб
Скачать

93. Третя республіка у Франції. Конституційні закони 1875р.

Поразка Паризької Комуни призвела до посилення реакції в країні. Було прийнято рі­шення про розпуск Національної гвардії.

Хоча офіційно ще 4 вересня 1870р. була проголошена республіка, питання про форму державної влади залишалося відкритим. У Націо­нальних зборах більшість депутатів становили монархісти, щоправда в їх середовищі не було єдності. Легітимісти намагалися відновити династію Бурбонів, а орлеаністи і бонапартисти неодмінно хотіли ба­чити на престолі представників власних династій. Президентом Третьої республіки в кінці серпня 1871 р. був прого­лошений Тьєр. В травні 1873р. Тьєр пішов у відставку, а президентом більшістю Національних зборів на термін 7р. було обрано бона­партиста Мак-Магона. Після тривалих дискусій більшістю в один го­лос Нац-льні збори прийняли в 1875р. закон, який закріплював буржуазно-парламентарну республіку.

Того ж року була прийнята Конституція. Законодавча влада належала двопалатним Національним зборам. Чоловікам надавалося загальне ви­борче право, вибори були прямими. Сенат міг бути перетворений у суд над президентом за звинуваченнями про посягання на державну безпеку.

Вибори 1875 p., проведені на основі нової конституції, дали пере­вагу республіканцям. Всупереч волі президента Мак-Магона були сформовані республіканські кабінети Дюфора, а згодом - Сімона. У січні 1879p., вичерпавши усі свої можливості, президент пішов у відставку.

Національні збори обрали нового президента У 1884р. було проведено закон, який забороняв навіть ставити на го­лосування питання про скасування р2спубліканської форми правління.

94. Франція у другій світовій війні. Утворення держави Віші

Французький уряд не заважав Гітлеру, проводити політику “невтру-чання”. І лише після нападу фашистської Німеччини 1 вересня 1939 року на Польщу уряд Франції (без санкції Національних зборів Третьої республіки) оголосив війну Німеччині. У травні 1940 року німецько-фашистські війська перейшли в наступ на Західному фронті. Французька армія зазнала поразки. Двадцять другого червня 1940 року Франція капітулювала.

Після капітуляції більша частина Франції була окупована фашистською Німеччиною. У частині південних і південно-східних районів, де збереглися інститути французької державності, утворилася «держава Віші» - за назвою курортного містечка, де містилася резиденція уряду.

Після окупації німцями Парижауряд Франції продовжував роботу у містіБордо. У червні1940було прийняте рішення про підписання сепаратного перемир'я з ворогом. Перемир'я було підписано22 червня1940року.

У липні 1940року Національні збори та уряд переїхали до курортного містечкаВіші. МаршалАнрі Філіпп Петен(голова Ради міністрів з16 червня1940) отримав диктаторські повноваження. Вішистський уряд утворив так звану Французьку державу. Він фактично контролював лише південь Франції. Але навіть у сфері свого впливу він мав виконувати вимоги Німеччини. Не менше мільйона французьких військовополонених залишаюлися у німецьких концтаборах.

Це була маріонеткова держава, яка, за задумом гітлерівців, мала нейтралізувати І французький флот, і колоніальні війська. У листопаді 1942 року гітлерівці ввели свої війська на територію Віші і ліквідували залишки «вішійської державності», а разом тим і Третьої республіки.