Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ Экон труда контрол зв 2008.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Варіант 16

  1. Теоретичне завдання. Методи і способи нормування праці.

2. Теоретичне завдання. Причини і види безробіття. Соціально – економічні наслідки безробіття. Показники оцінки рівня безробіття.

3. Проблемне питання. Використання зарубіжного досвіду з оплати праці в економіці України.

4. Практичне завдання. Середньорічна чисельність населення міста дорівнює 530 тис. осіб, а частка населення працездатного віку – 84%. Коефіцієнт працездатності населення працездатного віку дорівнює 0,98. У народному господарстві було зайнято 35 тисяч пенсіонерів та підлітків. Загальна чисельність зайнятих становила 300 тис. осіб, а незайнятих працездатного віку – 20 тис. осіб.

Розрахувати середньорічну чисельність трудових ресурсів міста і визначити сальдо маятникової міграції. Виділити групи осіб, частка яких є переважною у міграційних потоках трудових ресурсів. Пояснити вплив міграційних процесів на якісні параметри розвитку ринку праці.

5. Практичне завдання. У цеху хімічного комбінату працює 30 апаратурних систем. Кожна з них обслуговується ланкою з чотирьох робітників при 4-х змінному графіку безперервної роботи. Кількість вихідних днів і днів відпочинку у розрахунку на одного робітника на рік - 112.

Визначити явочну та облікову чисельність робітників на плановий рік. Проаналізувати, як режим роботи підприємства впливає на розбіжність між явочною та обліковою чисельністю робітників.

Варіант 17

  1. Теоретичне завдання. Методи вивчення ефективності використання робочого часу.

2. Теоретичне завдання. Сутність соціально-трудових відносин. Якість трудового життя як критерій їх оцінки.

3. Проблемне питання. Стан і перспективи розвитку охорони праці в галузях національної економіки.

4. Практичне завдання. У плановому періоді передбачено обсяг випуску продукції збільшити на 14%, реальний фонд робочого часу – на 3%, трудомісткість виготовлення одиниці продукції зменшити на 5%, виконання норм виробітку підвищити на 7%.

Визначити, як зміниться у плановому періоді облікова чисельність робітників (у люд. і у %), якщо в базовому періоді вона становила 2316 осіб. Оцінити вплив кожного фактору на додаткову потребу або на скорочення потреби в основних робітниках-відрядниках.

5. Практичне завдання. Робітник V розряду виготовив за місяць 450 деталей. Годинна тарифна ставка І розряду – 7,5 грн., тарифний коефіцієнт V розряду – 1,4. Норма виробітку робітнику встановлена на рівні 3 деталей за годину.

Розрахувати відрядну розцінку за одну деталь та місячну заробітну плату робітника-відрядника. Пояснити, при яких умовах доцільно встановлювати індивідуальні відрядні розцінки, а при яких – колективні.

Варіант 18

1. Теоретичне завдання. Відрядна форма оплати праці та її і системи: умови застосування, методики обчислення, перспективи розвитку.

2. Теоретичне завдання. Об’єднання роботодавців на ринку праці. Держава в системі соціального партнерства.

3. Проблемне питання. Стан та ефективність використання трудових ресурсів в Україні.

4. Практичне завдання. В результаті впровадження на підприємстві нової техніки трудомісткість продукції знижена на 8%. Впровадження заходів з НОП і поліпшення умов праці забезпечило збільшення числа робочих днів на рік з 221 до 227 і тривалості зміни з 7,8 до 8 год. За рахунок передових методів праці і впровадження системи оплати праці за кінцевими результатами виробництва продуктивність праці зросла на 1,4%.

Розрахувати підвищення продуктивності праці за сукупністю всіх названих факторів. Віднести зазначені фактори до відомих типових груп їхньої класифікації. Показати відмінність у визначенні економії чисельності працівників за кожною групою.

5. Практичне завдання. В забої підземного рудника зареєстровано шум 110 дБ при нормі 85 дБ; виявлено наявність пилу, який містить 2,3 мг/м3 двоокису кремнію (санітарна норма становить 2 мг/м3 ); відносна вологість повітря дорівнює 81% при нормі 75%.

Розрахувати часткові показники і загальний коефіцієнт умов праці в забої. Визначити вплив попередньо обчислених показників на використання робочого часу, якщо кожен відсоток збільшення шуму викликає втрати робочого часу в 0,3%, а одночасна дія запиленості і вологості повітря підвищує захворюваність на 0,4% на кожний відсоток відхилення від норми.