Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ Экон труда контрол зв 2008.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Варіант 21

1. Теоретичне завдання. Безтарифна система оплати праці: загальна характеристика, базові методичні підходи, переваги та недоліки.

2. Теоретичне завдання. Фактори попиту і пропозиції праці та характеристика їх дії в розвинутих країнах і в країнах з перехідною економікою.

3. Проблемне питання. Особливості та найважливіші напрямки соціального захисту молоді.

4. Практичне завдання. Для бригади чисельністю 48 осіб розроблено заходи щодо усунення частини втрат робочого часу. Внаслідок цього оперативний час у розрахунку на одного робітника зросте з 370 до 421 хв. на зміну.

Середній виробіток одного робітника бригади до проведення заходів становив 41600 грн. на рік. Витрати на 1 грн. товарної продукції дорівнюють 87 коп., питома вага умовно-постійних витрат у собівартості продукції – 25%.

Розрахувати можливе підвищення продуктивності праці за рахунок ущільнення оперативного часу. Обчислити окремо умовно-річну економію на поточних витратах від реалізації розроблених заходів і величину планового прибутку, який отримає підприємство від додаткового випуску бригади.

5. Практичне завдання. У районі мешкає 2350 працездатних осіб. Відомо, що у зв’язку з реконструкцією місцевої фабрики з 1 квітня 80 осіб змінили професію, втративши на перепідготовку і пошук нової роботи в середньому по 3 місяці, а 28 осіб залишались безробітними з березня по грудень.

Розрахувати рівень структурного безробіття в районі у середньому за рік та обґрунтувати можливу зміну структурного безробіття за умов збереження сучасних тенденцій розвитку в країні НТП.

Варіант 22

1. Теоретичне завдання. Колективні форми організації праці.

2. Теоретичне завдання. Поняття та кількісна оцінка відтворення населення.

3. Проблемне питання. Проблеми функціонування ринку праці в розвинутих країнах світу.

4. Практичне завдання. За даними наступної таблиці розрахувати зміну продуктивності праці, а також суму та частку приросту обсягу виробництва за рахунок підвищення продуктивності праці.

Показник

Квартал

Відхилення (+/-)

І

ІІ

Обсяг виробництва, тис. грн.

Середньооблікова чисельність працівників, чол.

у т.ч. працівники основного виробництва, чол.

Індекс цін

4908

64

38

-

6681

70

44

1,15

5. Практичне завдання. Годинна тарифна ставка робітника IV розряду становить 12,6 грн. Норма виробітку за зміну (8 год.) встановлена йому у розмірі 1000 шт. придатних виробів. За місяць робітник відпрацював 22 дні і виготовив 25500 виробів.

Преміальним положенням передбачено, що за 100 %-ве виконання норми при умові високої якості продукції виплачується премія у розмірі 15%, а за кожен відсоток перевиконання норми – 0,5%. Якість усіх виконаних робіт відповідає встановленим вимогам.

Розрахувати місячну заробітну плату робітника IV розряду при відрядно-преміальній системі оплати праці. Назвати, за які якісні показники можуть встановлюватись преміальні виплати.

Варіант 23

1. Теоретичне завдання. Поняття управління продуктивністю. Фактори низької продуктивності в сучасних умовах.

2. Теоретичне завдання. Зміст і склад витрат роботодавців на робочу силу. Витрати на соціальне забезпечення.

3. Проблемне питання. Форми зайнятості та найважливіші напрямки соціального захисту жінок.

4. Практичне завдання. Тарифний фонд оплати праці по підприємству заплановано у розмірі 950 тис. грн. на рік. Крім того передбачено ряд доплат: за роботу в нічні зміни – 38 тис. грн.; невивільненим бригадирам за керівництво бригадами – 25 тис. грн.; за чергові відпустки – 180 тис. грн.; за виконання державних обов`язків – 15 тис. грн.

Розрахувати розмір годинного, денного і річного фондів оплати праці на підприємстві. Пояснити принцип, за яким окремі види доплат включаються до складу певного фонду оплати праці.