Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ Экон труда контрол зв 2008.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Варіант 14

1. Теоретичне завдання. Порядок формування персоналу підприємств. Принципи його ефективного використання. Напрямки адаптації персоналу.

2. Теоретичне завдання. Визначення статусу безробітного та поняття «підходяща робота». Допомога по безробіттю.

3. Проблемне питання. Еволюція державної політики зайнятості в економічно розвинутих країнах та використання закордонного досвіду в Україні.

4. Практичне завдання. При існуючому режимі праці та відпочинку робітникам надається по одній перерві в середині кожної півзміни тривалістю 10 хвилин кожна. При цьому виробіток за кожну другу годину роботи знижується на 8%. Запропоновано ввести перерви в кінці кожної години роботи (крім останніх перед обідньою перервою та в кінці зміни) тривалістю по 4 хв. Годинний виробіток при цьому знижуватися не буде. Тривалість зміни дорівнює 8 год.

Розрахувати можливе підвищення продуктивності праці при новому режимі праці та відпочинку. Побудувати графік змінної працездатності до і після зміни режиму праці ті відпочинку.

5. Практичне завдання. Чисельність населення міста на початок року становила 520 тис. осіб. Частка населення працездатного віку – 0,83; коефіцієнт працездатності населення працездатного віку - 0,94. У народному господарстві було зайнято 10 тисяч пенсіонерів та підлітків. Рух трудових ресурсів характеризуються такими коефіцієнтами: природного поповнення – 15 0/00; природного вибуття – 17 0/00; механічного поповнення – 6 0/00; механічного вибуття – 3 0/00.

Обчислити фактичну чисельність трудових ресурсів міста на початок року і їх прогнозовану чисельність через 5 років. Визначити співвідношення між окремими джерелами формування пропозиції на міському ринку праці. Назвати фактори зміни структури трудових ресурсів, якщо місто розташоване в регіоні інтенсивного освоєння і серед осіб, які прибувають, переважають особи віку високої трудової активності.

Варіант 15

1. Теоретичне завдання. Умови праці та їх значення для здоров’я і працездатності людей. Охорона та безпека праці.

2. Теоретичне завдання. Активні і пасивні методи регулювання зайнятості, їх розвиненість згідно Закону України «Про зайнятість населення».

3. Проблемне питання. Удосконалення форм та методів підготовки кваліфікованих робочих кадрів.

4. Практичне завдання. Посадовий оклад бухгалтеру-економісту фірми встановлено у розмірі 2250 грн. на місяць. Із 23 робочих днів за графіком поточного місяця він відпрацював 17 днів, 5 днів хворів, а 1 день виконував громадські обов’язки засідателя у районному суді із збереженням середньої заробітної плати.

Розмір премії в поточному місяці визначено у розмірі 30% до посадового окладу, а у минулому місяці, де було 22 робочих дні за графіком, - 25 %.

Розрахувати сумарний розмір грошових виплат бухгалтеру-економісту за поточний місяць. Встановити, які з нарахованих виплат не відносяться до заробітної плати. Додатково визначити, у чому полягає відмінність бухгалтерського підходу до нарахування аналогічних елементів виплат.

5. Практичне завдання. У результаті узагальнення 100 самофотографій робочого дня тривалістю 8 годин встановлені наступні сумарні втрати і зайві витрати змінного часу (у хв.):

  • відсутність або очікування матеріалів - 930

  • тимчасове відключення електроенергії - 324

  • очікування інструменту - 873

  • відволікання на роботи не за фахом - 1045.

Обчислити середній коефіцієнт використання робочого часу і визначити можливе підвищення продуктивності праці за умов скорочення втрат і зайвих витрат часу на 80%. Пояснити, яким чином вибір методу нормування праці може впливати на використання робочого часу.