Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ Экон труда контрол зв 2008.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Варіант 27

  1. Теоретичне завдання. Поняття організації праці, її напрямки.

  2. Теоретичне завдання. Аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами, їх використання і фонду оплати праці.

  3. Проблемне питання. Оцінка ефективності роботи Державної служби зайнятості та напрямки її підвищення.

4. Практичне завдання. В цеху зайнято 200 осіб. У 85 осіб фактичне освітлення робочого місця становить 210 лк при нормі 250 лк; у 100 осіб – 460 лк при нормі 500 лк і у інших 15 осіб – 130 лк замість 150 лк за нормою. Інші індекси відхилень дорівнюють: (температура повітря ) – 0,96; (шум) – 0,72; (загазованість повітря) – 0,81.

Визначити коефіцієнт умов праці в цеху. Назвати заходи по забезпеченню нормальних санітарно-гігієнічних умов праці на окремих робочих місцях.

5. Практичне завдання. Почасовик VI розряду відпрацював за місяць 176 год. Годинна тарифна ставка робітника I розряду – 5,67 грн. Тарифний коефіцієнт VI розряду – 1,7. Умови праці нормальні. За діючим на підприємстві положенням за виконання місячного завдання виплачується премія в розмірі 10%, а за кожен відсоток перевиконання завдання – 1,2% заробітку робітника за тарифом. Завдання виконано на 107 %.

Обчислити заробіток робітника при прямій почасовій і почасово-преміальній системах оплати праці. Визначити, як змінився заробіток робітника при переході від прямої почасової до почасово-преміальної системи оплати праці. Назвати недоліки прямої почасової системи. Зазначити, до якої системи преміювання відноситься преміювання за виконання і перевиконання плану, а також умови, за яких вважається доцільним преміювання за перевиконання планових показників.

Варіант 28

  1. Теоретичне завдання. Сутність, види та функції заробітної плати.

2. Теоретичне завдання. Інформаційне забезпечення аналізу зайнятості і трудових відносин. Сутність і цілі аудиту в трудовій сфері.

3. Проблемне питання. Соціальні ризики найманих працівників та механізм компенсації їхніх негативних наслідків.

4. Практичне завдання. Загальний обсяг лісозаготовок на плановий рік встановлено у розмірі 1500 тис. м3. Рівень механізації робіт у звітному році склав 91%. У плановому році у зв’язку зі збільшенням парку машин намічено підвищити питому вагу механізованих робіт до 95%. Середньорічний виробіток одного робітника на ручних роботах дорівнює 550 м3, на механізованих – 5400 м3.

Розрахувати економію робочої сили і збільшення продуктивності праці внаслідок комплексної механізації виробничих процесів. Встановити, яким методом виміряна продуктивність праці у даному випадку, а також групу факторів підвищення продуктивності праці, до якої відноситься механізація робіт.

5. Практичне завдання. У селищі з 1300 осіб працездатного віку 24 осіб не мали роботу весь рік через закриття підприємства; 68 осіб не працювали в середньому по одному місяцю у зв’язку із пошуком високооплачуваної роботи; ще 10 осіб не мали роботу 6 місяців, протягом яких проходили перенавчання на курсах при центрі зайнятості.

Обчислити середньорічну чисельність безробітних і знайти рівні безробіття (у %): загальний і природний (нормальний);