Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ Экон труда контрол зв 2008.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
326.66 Кб
Скачать

5. Практичне завдання.Інформація про використання робочого часу (баланс робочого часу одного середньооблікового робітника) наведена в наступній таблиці.

Статті балансу

Звітний рік

Плановий рік

Усього

% до номіналь-ного фонду

Усього

% до номіналь-ного фонду

  1. Календарний фонд робочого часу, дні

  2. Кількість неробочих днів, всього

у т. ч.: - святкові

- вихідні

  1. Номінальний фонд робочого часу, дні

  2. Цілодобові втрати робочого часу, всього, дні

у т.ч.: - чергові відпустки

  • учбові відпустки

  • хвороби

  • виконання державних обов’язків

  • прогули

  • цілодобові простої

  1. Явочний фонд робочого часу, дні

  2. Нормована тривалість робочого дня, год.

7. Скорочення тривалості робочого дня, год.

8. Середня тривалість робочого дня, год.

9. Корисний фонд робочого часу, години

365

12

104

28

5

5.2

4.8

2.3

4.2

8

0.15

366

12

106

На плановий рік передбачено: а/ збільшити чергові відпустки на 3 дні; б/ знизити захворюваність працівників на 15%; в/ збільшити учбові відпустки на 20%;

г/ скоротити кількість неявок з приводу виконання державних обов’язків на 2%.

Проаналізувати використання робочого часу у звітному періоді, обчисливши в таблиці всі показники і зазначивши ймовірні причини появи тих чи інших втрат. Розрахувати робочий час одного середньооблікового робітника на плановий рік за умов врахування вищеподаних змін.

Варіант 24

1. Теоретичне завдання. Сутність і значення процесу нормування праці.

2. Теоретичне завдання. Мета, функції та основні етапи управління персоналом.

3. Проблемне питання. Раціональні режими праці та відпочинку управлінського персоналу.

4. Практичне завдання. На дільниці протягом місяця було виготовлено 950 од. валиків, 1230 од. втулок, 2147 од. фланців і відпрацьовано 2310 люд.-год.

Норма часу на виготовлення одиниці продукції в розрізі основних видів становить: по валикам – 1,8 люд.-год, по втулкам – 0,27 люд.-год, по фланцям – 0,31 люд.-год. В план дільниці закладено перевиконання норм виробітку на 10%.

Розрахувати плановий обсяг виробництва в трудовому виразі і визначити виконання плану з продуктивності праці. У підсумковому висновку по задачі показати розуміння того, що при переході від натурального до трудового методу вимірювання продуктивності праці змінюється підхід до визначення характеру зміни цього показника.

5. Практичне завдання. У звітному році чисельність трудових ресурсів у місті становила 90 тис. осіб, з них 18 тисяч – це працюючі пенсіонери, з яких 3,5 тисячі становлять особи у першому п’ятиріччі пенсійного віку.

Попередньо визначено, що чисельність чоловіків і жінок у першому п’ятиріччі пенсійного віку на плановий період зросте на 700 осіб. Коефіцієнт трудової активності пенсіонерів у першому п’ятиріччі пенсійного віку становить 0,62.

Обчислити чисельність працюючих пенсіонерів на плановий період і розрахувати відсоток збільшення трудових ресурсів міста за рахунок працюючих пенсіонерів, якщо поповнення за рахунок працюючих підлітків становить 300 осіб. Обґрунтувати фактори, які впливають на зростання кількості працюючих пенсіонерів і підлітків.