Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ Экон труда контрол зв 2008.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Варіант 25

  1. Теоретичне завдання. Тарифна система оплати праці та її елементи. Роль єдиних тарифних сіток в організації оплати праці, умови їх розробки.

2. Теоретичне завдання. Сутність, структура і сектори роботи Міжнародної організації праці (МОП). Основні сфери організаційно-практичної діяльності МОП.

3. Проблемне питання. Гнучкі форми зайнятості та використання робочого часу: переваги та сучасний розвиток.

4. Практичне завдання. Час основної роботи, яка виконується вручну, становить 14 хв. на операцію, час допоміжної роботи – 7 хв., нормативи часу на відпочинок і обслуговування робочого місця – відповідно 3 і 7 % до оперативного часу. Підготовчо-заключний час на 10 однакових операцій дорівнює 12 хв.

Розрахувати норму штучного часу, норму штучно-калькуляційного часу та норму виробітку на 8-годинну зміну. Назвіть приклади планових розрахунків, де застосовується та чи інша норма праці.

5. Практичне завдання. На підприємстві працює 2400 основних робітників. В одному з цехів підприємства з 1 червня буде модернізовано 30 верстатів. Підвищення продуктивності на модернізованих верстатах становить 40%. На кожному верстаті зайнято по одному робітнику.

Визначити резерв зростання продуктивності праці на підприємстві. Встановити, до якої групи відноситься даний резерв. Ідентифікацію резерву виконати в розрізі всіх відомих ознак класифікації резервів зростання продуктивності праці.

Варіант 26

1. Теоретичне завдання. Організація й обслуговування робочих місць. Проектування організації робочих місць.

2. Теоретичне завдання. Вартість робочої сили та фактори, що впливають на її розмір. Види доходів населення та напрямки їх використання.

3. Проблемне питання. Розвиток механізму взаємодії ринку праці і професійної освіти України.

4. Практичне завдання. Годинна тарифна ставка III-го розряду у робітника-відрядника становить 12,84 грн., а у робітника-погодинника – 11,78 грн. Тривалість зміни дорівнює 8 год. Кількість робочих днів у розрахунковому місяці – 21.

Норма виробітку робітнику встановлена на рівні 210 шт./зміну. Фактичний місячний виробіток склав 6800 шт. Прогресивна оплата праці застосовується при перевищенні норми на 5%. Відсоток підвищення звичайної розцінки при перевиконанні вихідної бази від 1 до 20 % становить 20 %, від 21 до 40 % - 40 %, від 41 до 60 % - 60 % .

Обчислити місячну заробітну плату робітника III розряду окремо при прямій почасовій, прямій відрядній і відрядно-прогресивній системах оплати праці. Зазначити умови, при яких застосовується певна система оплати праці.

5. Практичне завдання. Чисельність населення міста на початок року дорівнювала 875 тис. осіб. Чисельність чоловіків у середньому за рік склала 370 тис. осіб або 45 % до всього населення. У загальній середньорічній чисельності жінок 28% становлять жінки віком до 15 років, 37 % - віком 15-49 років, 35 % - віком 50 років і старше.

За рік коефіцієнт народжуваності склав 21 0/00, коефіцієнт смертності – 17 0/00. Протягом року вибуло з міста 20 тис. осіб.

Обчислити показники: середньорічна чисельність населення, число народжених за рік, число померлих протягом року, абсолютна і відносна величина природного приросту населення, коефіцієнт фертильності (плідності), загальний приріст населення, механічний приріст населення, чисельність населення на кінець року, коефіцієнт життєвості населення. Визначити темпи приросту населення міста в розрізі причин і пояснити майбутній розвиток ринку праці при умові, що характер виявлених змін є стійким.