Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
49
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

1.3.4 Секція goal

У секції goal задається внутрішня мета програми. Це дозволяє програмі запускатися незалежно від середовища розробки. Якщо внутрішня мета включена в програму, то Турбо-Пролог виконує пошук тільки одного першого рішення, і зв'язані з змінними значення не виводяться на екран, якщо не передбачити застосування операторів виводу інформації.

Якщо внутрішня мета не використовується, то в процесі роботи є можливість вводити в діалоговому вікні зовнішню мету. При використанні зовнішньої мети Турбо-Пролог шукає всі рішення і виводить на екран усі значення, що зв'язуються з змінними.

У систему Турбо-Пролог включене більш 200 вбудованих стандартних предикатів і більш дюжини стандартних доменів. У випадку використання цих предикатів і доменів немає необхідності оголошувати їх у програмі.

Розглянемо приклад програми, у якій задана внутрішня мета і використовується звертання до стандартних предикатів:

/* Програма 1.2 */

predicates

hello

goal

hello.

clauses

hello :- makewindow(1,7,7,"My first programm",4,54,10,22), nl, write("Please, type your name "), cursor(4,5), readln(Name), nl, write("Welcome ", Name).

У цій програмі формується на екрані вікно, заданого розміру і кольору, запитується Ваше ім'я, а потім воно виводиться на екран.

Перелік і призначення стандартних предикатів приведений у Додатку 1.

Однак найчастіше метою є складний запит до програми. Для доведення якої-небудь складної мети Пролог повинний довести всі його підцілі, створивши при цьому необхідну множину зв'язаних змінних. Якщо ж одна з підцілей помилкова Пролог повернеться назад і перегляне альтернативні рішення попередніх підцілей, а потім знову піде вперед, але з іншими значеннями змінних. Цей процес називається „пошук з поверненням”.

1.3.5 Секція database

Ключове слово database вказує на початок послідовності описів предикатів динамічної бази даних. Динамічна база даних є базою, у яку факти додаються під час виконання програми. Вимоги до описів предикатів такі ж, як і в секції predicates. Факти, що належать динамічній базі даних, обробляються відмінним від звичайних предикатів чином для того, щоб прискорити роботу з БД великого обсягу. Факти динамічної бази можуть модифікуватися протягом сеансу роботи, завантажуватися з дискового файлу за допомогою стандартного предиката consult або записуватися в дисковий файл за допомогою предиката save.

1.4 Оболонка системи Турбо-Пролог

Для вводу Пролог-програми і її виконання необхідно насамперед завантажити в комп'ютер систему Турбо-Пролог.

Основний екран програми складається з головного меню системи і чотирьох системних вікна: вікно редагування, вікно діалогу, вікно повідомлень і вікно трасування. Ці вікна можуть бути використані в будь-якій конфігурації, і кожне з них може займати або цілий екран, або його частина. Нижній рядок екрана містить повідомлення про стан системи, описуючи доступні команди і призначення функціональних клавіш. Призначення клавіш міняється при зміні режиму роботи.

Головне меню містить набір команд і підлеглих ієрархічних меню. Для вибору потрібної команди треба перемістити до неї засвітку і натиснути. Нижче приводиться короткий опис призначення основних команд головного меню.

Команда "Редагувати" (Edit)

По цій команді викликається убудований у систему текстовий редактор. З його допомогою можна вводити і редагувати текст програми. Якщо попередньо не було задане ім'я файлу Пролог-програми, то за замовчуванням приймається ім'я WORK.PRO.

Методи роботи з цим редактором такі ж, як і зі звичайним текстовим редактором, а набір його команд близький до стандартного набору команд для будь-яких Турбо-систем. Перелік основних команд і комбінацій клавіш для виклику цих команд можна одержати, натиснувши клавішу F1.

Особливістю убудованого редактора є наявність у його складі додаткового вікна, що дозволяє одночасно працювати з двома файлами й обмінюватися між ними блоками інформації. Зокрема, копіювати і переносити блоки програмного коду з одного файлу в іншій.

Команда „Виконати” (Run).

Команда „Виконати” використовується для виконання відкомпільованої програми, що знаходиться в пам'яті. При цьому можливі дві ситуації:

1. Якщо ціль міститься усередині програми (тобто програма містить секцію goal), то після виконання команди Run результат роботи програми виводиться у вікні „Діалог”. Натискання клавіші забезпечить повернення в головне меню системи.

2. Якщо секція goal у програмі відсутня, то після виконання команди Run активізується вікно "Діалог" і користувач сам уводить мету або набір цілей, спілкуючись із програмою в інтерактивному режимі через вікно „Діалог”. У ході виконання програми деякі з функціональних клавіш мають спеціальні значення:

F8 – виводить повторно попередню мету у вікні „Діалог”;

F9 – викликає редактор;

Shift+F9 – вибирає системне вікно, щоб змінити його розміри;

Shift+F10 – змінює розміри або рухає вікно "Діалог".

Ctrl+F10 – активне вікно на весь екран, повторне натискання стандартний розмір вікна

Ctrl+P – перенаправляє вивідний потік на принтер;

Ctrl+S – зупиняє висновок на екран, повторне натискання –продовжує;

Ctrl+C або Ctrl+Break – переривають виконання програми.

Команда "Компілювати" (Compile).

По цій команді компілюється завантажена у вікні редактора програма. Результат буде поміщений на диск в .OBJ файл або .ЕХЕ файл, в залежності від установки перемикача компіляції в меню „Режими”

Меню "Files"

Вибір команди "Files" головного меню приводить до виводу на екран дисплея нового меню по роботі з каталогами і файлами. Нижче перелічуються основні команди цього меню і їхнє призначення.

Завантажити” – завантажує робочий файл із PRO каталогу. Після вибору цієї команди система запитує ім'я файлу. Ви можете ввести:

1. Будь-яке припустиме для ДОС ім'я файлу. Якщо розширення в імені файлу опущено, система автоматично додає .PRO.

2. Файл із каталогу. Якщо на повідомлення системи "Ім'я файлу:" буде натиснута клавіша ВВІД, то відобразиться вміст поточного (PRO) каталогу і вибір файлу здійснюється клавішами керування курсором.

Зберегти” – зберігає поточний файл на диску.

Каталог” – використовується для вибору каталогу (PRO – за замовчуванням, для інших треба вказати шлях до каталогу).

Ім'я файлу” – використовується для перейменування робочого файлу. Зручна для збереження попередньої версії файлу, що редагується.

Вивід” – направляє програму або її частину на принтер.

Видалити” – знищує дисковий файл, ім'я файлу може бути зазначене безпосередньо, або обрано з каталогу.

Перейменувати” – перейменовує файл.

Видалити файл із редактора” – видаляє поточний файл із редактора і засилає робочий файл.

Перехід до ДОС” – викликає тимчасовий вихід у ДОС. Повернення з ДОС у Турбо-Пролог по команді exit.

Меню "Установки" (Options).

Вибір Options викликає на екран дисплея меню налаштування й установок оболонки системи програмування. Нижче наведено основні команди цього меню. і їхнє призначення.

Розмір вікон” – висвічується меню з назвами поточних вікон екрана. Можна вибрати вікно і змінювати його розміри за допомогою клавіш керування курсором:

–“стрілка вліво” і “стрілка вправо” – зменшувати і збільшувати ширину вікна;

– “стрілка вниз” і “стрілка вгору” – зменшувати і збільшувати висоту вікна.

Натискання клавіші Ctrl та кожної, із зазначених вище, робить зміни швидше.

Натискання Shift і стрілки змінює позицію вікна.

Каталоги” – установлює поточні каталоги для різних типів файлів. У системі Турбо-Пролог використовуються каталоги:

– Каталог PRO – поточний за замовчуванням для файлів з розширеннями .PRO.

– Каталог OBJ – використовується для файлів з розширеннями .OBJ і .PRJ.

– Каталог ЕХЕ – для файлів з розширенням .ЕХЕ, що створюються Турбо-Прологом.

– Каталог TURBO використовується для самої системи Турбо-Пролог.

Кольори” – змінює колір фону та символів, що виводяться на екран, при чому “стрілка вліво” і “стрілка вправо” приводить до зміни атрибутів основного кольору, а “стрілка вгору” і “стрілка вниз” – для атрибутів символів. Результуюче значення атрибутів виводиться в нижній частині екрана. Для вибору кольору літер і фону можна скористатися таблицею Додатка 2.

Різні установки” – використовуються для визначення спеціальних параметрів. Автозавантаження, за замовчуванням OFF, використовується, коли необхідно завантажити в пам'ять (Файл, що містить повідомлення про помилки. Розмір стека використовується для перевизначення розмірів стека, за замовчуванням 600 параграфів (1 параграф = 16 байт).

Завантаження структури” – завантажуються .SYS файл із TURBO каталогу і можна змінювати параметри системи, що містить цей файл;

Запис структури” – зберігаються поточні установки в.SYS файлі.

Команда "Вихід"(Exit).

По цій команді забезпечується вихід із системи Турбо-Пролог. До виходу із системи необхідно зберегти всі змінені тексти Пролог-програм, а також файли баз даних, використані в даному сеансі роботи з Турбо-Прологом.