Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
49
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

11.4 Експертна система на правилах

В усіх експертних системах існує залежність між вхідним потоком даних і даними в базі знань. Під час консультації вхідні дані зіставляються з даними в базі знань. Результатом зіставлення є негативна або позитивна відповідь. У системі, що базується на правилах стверджувальний результат є дією одного з продукційних правил. Ці продукційні правила визначаються вхідними даними.

Таким чином, експертна система, що базується на правилах (на Турбо-Пролозі) містить множину правил, що викликаються за допомогою вхідних даних у момент зіставлення. Експертна система також містить інтерпретатор у механізмі висновку, що вибирає й активізує різні модулі системи.

Роботу цього інтерпретатора можна описати послідовністю трьох кроків:

1. Інтерпретатор зіставляє зразок правила з елементами даних у базі знань.

2. Якщо можна викликати більш одного правила, то інтерпретатор використовує механізм дозволу конфлікту для вибору правила.

3. Інтерпретатор застосовує обране правило, щоб знайти відповідь на питання.

Цей три кроковий процес інтерпретації є циклічним і називається циклом "розпізнавання – дія".

У системі, що базується на правилах, кількість продукційних правил визначає розмір бази знань. Деякі найбільш складні системи мають бази знань з більш ніж 5000 продукційних правил. При розробці продукційних правил слід керуватися наступними правилами:

1. Використовувати мінімально достатню множину умов при визначенні продукційного правила.

2. Уникати суперечних продукційних правил.

3. Конструювати правила, спираючи на структуру даної предметної області.

11.5 Експертні системи, що базуються на логіці

В експертних системах, що базуються на логіку, база знань складається з тверджень у виді пропозицій логіки предикатів.

Такі пропозиції можуть групуватися, утворюючи таким чином базу даних на Пролозі. Правила можуть або описувати дані або керувати процесом внутрішньої уніфікації Прологу.

Так само, як і в системі на правилах експертна система, що базується на логіку, має множину правил, що можуть викликатися за допомогою даних із вхідного потоку. Система має також інтерпретатор, що може вибирати й активізувати модулі, що включаються в роботу системи.

Інтерпретатор виконує різні функції усередині системи на основі наступної схеми:

1. Система має пропозиції в базі знань, що керують пошуком і зіставленням. Інтерпретатор зіставляє ці пропозиції з елементами даних у базі даних.

2. Якщо може бути викликане більш одного правила, то система використовує можливості Прологу для дозволу конфлікту. Отже, користувачеві/програмістові не потрібно розглядати потенційно можливі конфлікти.

3. Система одержує результати уніфікаційного процесу автоматично, тому вони можуть направлятися на потрібний пристрій виводу інформації.

Так само як і в системі, що базується на правилах, даний циклічний процес є процесом „розпізнавання – дія”.

Можливості системи, що базується на логіці, полягають в тому, що вона відбиває структуру самого Прологу, тобто вона дуже ефективна в роботі.

Найбільш важливим аспектом для бази знань у системі, що базується на логіці, є проектування бази знань, її тверджень і їхньої структури. База знань повинна мати недвозначну логічну організацію, і вона повинна містити мінімум надлишкової інформації. Так само як і в системі, що базується на правилах, мінімально достатня кількість даних утворять найбільш ефективну систему.