Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
49
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

10.5. Зміст звіту по лабораторній роботі

1. Звіт по лабораторній роботі повинен відповідати вимогам основного завдання на роботу і включати результати виконання завдань 10.1 і 10.2.

2. Описати всі необхідні структури даних, що використані розробленій інформаційно-запитальній системі.

3. Описати структуру динамічної БД та предикатів неявних БД.

Лабораторна робота №11 дослідження методів представлення і обробки знань

Мета роботи:

1. Отримати відомості про типову структуру експертних систем

2. Вивчити будову основних модулів ЕС.

3. Отримати навики з інженерії знань.

4. Отримати навики проектування експертних систем з використанням мови Пролог.

11.1 Структура експертних систем

Щоб проводити експертизу, комп'ютерна програма повинна бути здатна вирішувати задачі за допомогою логічного висновку й одержувати при цьому досить надійні результати. Програма повинна мати доступ до системи фактів, називаною базою знань.

Програма також повинна під час консультації виводити висновку з інформації, що мається в базі знань. Деякі експертні системи можуть також використовувати нову інформацію, що додається під час консультації. Експертну систему, таким чином, можна представляти складається з трьох частин:

1. База знань (БЗ).

2. Механізм висновку (МВ).

3. Система інтерфейсу користувача (СІК).

База знань – центральна частина експертної системи. Вона містить правила, що описують відносини або явища, методи і знання для рішення задач з області застосування системи. Можна представляти базу знань з двох частин, з фактичних знань і знань, що використовуються для висновку інших знань. Твердження "Джон Ф. Кеннеді був 35-м президентом Сполучених Штатів" – приклад фактичного знання. "Якщо у вас болить голова, то прийміть дві таблетки цитрамону" - приклад знання для висновку. Сама база знань звичайно розташовується на диску або іншому носії.

Механізм висновку містить принципи і правила роботи. Механізм висновку "знає", як використовувати базу знань так, щоб можна було одержувати розумно погодяться висновки (висновки) з інформації, що знаходиться в ній.

Коли експертній системі задається питання, механізм висновку вибирає спосіб застосування правил бази знань для рішення задачі, поставленої в питанні. Фактично, механізм висновку запускає експертну систему в роботу, визначаючи які правила потрібно викликати й організувати до них доступ у базу знань. Механізм висновку виконує правила, визначає коли знайдені прийнятне рішення і передає результати програмі інтерфейсу з користувачем.

Коли питання повинне бути попередньо оброблено, то доступ до бази знань здійснюється через інтерфейс із користувачем. Інтерфейс – це частина експертної системи, що взаємодіє з користувачем.

Система інтерфейсу з користувачем приймає інформацію від користувача і передає йому інформацію. Тобто, система інтерфейсу повинна переконатися, що, після того як користувач описав задачу, уся необхідна інформація отримана. Інтерфейс, ґрунтуючись на виді і природі інформації, уведеної користувачем, передає необхідну інформацію механізмові висновку. Коли механізм висновку повертає знання, виведені з бази знань, інтерфейс передає їхній назад користувачеві в зручній формі. Інтерфейс із користувачем і механізм висновку можуть розглядатися як „додаток” до бази знань. Вони разом складають оболонку експертної системи. Для бази знань, що містить велику і різноманітну інформацію, можуть бути розроблені і реалізовані кілька різних оболонок.

Добре розроблені оболонки експертних систем звичайно містять механізм для додавання і відновлення інформації в базі знань.