Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
48
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

11.2 Представлення знань

Представлення знань – це множина угод із синтаксису та семантики, згідно яким описуються об'єкти. Гарне правило при проектуванні представлення знань – це організація знань у такій формі, що дозволяє легко здійснювати доступ за допомогою природних і простих механізмів. „Чим простіше, тим краще” – правило, яких потрібно пам'ятати, при роботі з представленням знань.

Експертні системи часто створюються „інженером із знань” (або проектувальниками експертних систем), що працюють з людиною-експертом, щоб закодувати знання експерта в базі знань.

Перший спосіб – це класифікація і перетворення фактів і чисел (фрагментів фактичного знання) у правила Турбо-Пролога.

Це представлення підходить для використання в експертних системах, що базуються на правилах. Інший спосіб – це організація фактів і числової інформації у твердженнях, що утворять базу знань на твердженнях.

Представлення знань у твердженнях підходить для використання в експертних системах, що базуються на логіці.

11.3 Система інтерфейсу користувача

Система інтерфейсу користувача забезпечує взаємодію між експертною системою і користувачем. Це взаємодія звичайна включає кілька функцій:

1. Обробка даних, отриманих із клавіатури.

2. Підтримка діалогу між користувачем і системою.

3. Розпізнавання ситуації нерозуміння між користувачем і системою.

4. Забезпечення „дружності” стосовно користувача.

Система інтерфейсу з користувачем повинна ефективно обробляти ввід і вивід. Для цього необхідно обробляти дані швидко, у ясній і виразній формі. Необхідно також уключити можливість роботи з додатковими засобами такими, як друкувальні пристрої, магнітні диски і додаткові файли даних.

Крім того, система інтерфейсу повинна підтримувати відповідний діалог між користувачем і системою. Діалог – це загальна форма консультації з експертною системою.

Консультація повинна завершуватися ясним твердженням, що видається системою, і поясненням послідовності висновку, що приводить до цього твердження.

Система інтерфейсу користувача повинна також розпізнавати непорозуміння, між користувачем і системою, що виникають або через помилку, або на принциповій основі . Система повинна реагувати відповідним чином на цю ситуацію. Наприклад, не повинно відбутися збою системи, якщо користувач вводить “1”, коли очікується „так” або „ні”, або коли користувач ставить безглузде запитання.

Здатність експертної системи моделювати людини експерта може мінятися від простих пізнавальних процесів до включення нових знань або нових способів рішення задачі. Система інтерфейсу повинна інформувати користувача про методику роботи системи і її розвиток, якщо такий розвиток передбачений у системі.

Нарешті, система інтерфейсу повинна бути „дружелюбної” до користувача. Наприклад, меню, що показує задачі, які користувач може вибрати, є необхідною рисою експертної системи.

Користувач також повинний мати можливість взаємодіяти з експертною системою природним образом. В ідеалі користувач повинний мати можливість використовувати природну мову.