Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1право.docx
Скачиваний:
177
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
265.89 Кб
Скачать

1.1.2. Причини виникнення держави і юридичного права

Поступово первісні люди почали переходити від привласнювального господарства (мисливство, збиральництво, рибальство) до виробництва. Виокремилися скотарство, обробіток землі, вирощування злаків, ремесло, торгівля.

Три великі поділи праці:

відокремлення скотарства від землеробства

відокремлення ремесла від землеробства

- відокремлення торгівлі від виробництва

Причини виникнення держави і права:

- три великі поділи праці;

- поява надлишкового продукту, приватної власності на засоби виробництва і, як наслідок, майнової нерівності;

- утворення суспільних економічних класів із протилежними інтересами, конфлікти між ними;

- неспроможність суспільної влади первісного суспільства управляти ним за наявності класових суперечностей.

 Прихильники теорії американського етнографа Л. Моргана вважають, що державно-правові інститути з'явилися в результаті розпаду первісного ладу ще до утворення класів. Марксисти вважали, що держава і право виникли як результат поділу суспільства на класи.

Можна визнати, що до розпаду первісного ладу і, відповідно, до утворення держави призвели розвиток засобів виробництва і зміна соціальної структури суспільства.

Право, як і держава, виникло з огляду на необхідність управляти суспільними процесами, вчасно корегувати їх.

У суспільства з'явилася потреба в такому регулюванні, яке:

по-перше, було б динамічнішим, ніж традиції і звичаї, що давало б змогу оперативніше реагувати на зміни, котрі відбуваються в суспільстві;

по-друге, було б менш догматичним, ніж релігійні норми;

по-третє, мало б під собою раціональне і логічне обґрунтування, що давало б змогу переконати в правильності запропонованої поведінки окремого індивіда.

Отже, таке пояснення появи права свідчить як про становлення людської особистості, так і про розвиток суспільства. Та оскільки уявлення про "правильне" в різних людей (їх груп) різне, до того ж воно залежить від їх становища в соціальній структурі суспільства, не виключена можливість конфліктів навколо понять справедливого і правильного. Щоб не допустити цього, суспільство почало виробляти те, що прийнято називати "право'", як приписи, забезпечені силою примусу.

Юридичне право це задекларовані державою правила поведінки суб'єктів. Воно встановлюється чи санкціонується лише державою, тобто може виникнути лише за наявності держави.

Причини виникнення права: переростання первісних звичаїв, традицій в юридичні норми; правотворча діяльність компетентних державних органів чи посадових осіб; перетворення рішень судових органів щодо конкретних справ на загальну норму, що є обов'язковою для вирішення аналогічних справ (т.зв. прецедент).

Через право держава прагне впроваджувати в життя свою волю. Право, у свою чергу, встановлює межі державного втручання у життя громадян.

Юридичне право сформувалося разом зі створенням держави, воно слугувало інструментом регулювання загальносоціальних процесів і водночас захищало інтереси насамперед економічно й політично панівних класів. Щоб право діяло, його треба захищати, бо окрім тих, хто вважав ту або іншу модель поведінки правильною, були також люди, які вважали її неправильною і не хотілидодержуватися приписів права. Отже, водночас із виникненням права формувався механізм, що забезпечував виконання правових норм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]