Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1право.docx
Скачиваний:
177
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
265.89 Кб
Скачать

1.1.5 Роль держави та права в організації суспільного життя людей

Роль держави в організації суспільства та здійсненні політичної влади зумовлена тим, що вона є центром, базовим елементом політичної системи (тобто системи усіх організацій у соціально неоднорідному суспільстві) Тільки держава володіє суверенною владою, що є верховною, самостійною, неподільною у межах її території, виступає офіційним представником усього населення чи його більшості. Тільки держава уособлює суверенітет народу та нації, здатна реалізувати права нації на самовизначення. На державу покладена охорона прав людини і громадянина, задоволення загально-соціальних і загальнолюдських потреб. З метою ефективного управління суспільством держава видає загальнообов’язкові для усіх правила поведінки у вигляді юридичних норм, а також індивідуально-юридичні приписи, необхідні для регулювання прав і обов’язків конкретних осіб у певних життєвих ситуаціях.

За допомогою права держава здійснює необхідний нормативний вплив на суспільні відносини. Право тісно співвідноситься з економікою, бо з одного боку, насамперед виробничі відносини в економіці визначають, яким має бути право, а, з другого боку, право й саме впливає на економіку (скажімо, через визначення платників податків, встановлення розмірів податків, мінімальної заробітної пласти, правил безпеки праці, тривалості робочого часу та часу відпочинку).

Право тісно співвідноситься й з політикою, бо те, яким воно є і буде, залежать від керівної частини суспільства, яка має державну владу й законотворчу функцію зокрема.

Резюме

Протягом тривалого часу люди жили у бездержавному суспільстві. У родієвій общині участь в управлінні брали усі дорослі.

Причини, які призвели до виникнення держави, буми такі: поділи праці; поява приватної власності і майнової нерівності; утворення суспільних класів із протилежними інтересами. Причинами виникнення права є: переростання первісних звичаїв, традицій в юридичні норми; нормотворча діяльність державних органів, посадових осіб.

Основними теоріями походження держави є; теологічна, патріархальна, договірна, насильницька, психологічна, расова, органічна, соціально-економічна.

Між правом і державою існує тісна взаємозалежність. Юридичне право походів ть від держави, впроваджується у життя завдяки державі та її органам. У свою чергу право упорядковує державну владу, дає дозвіл державній владі на певні <•)//', виконання певних функцій.

 Держава є центром, базовим елементом політичної системи; вона володіє суверенною владою, виступає офіційним представником усього населення країни чи його більшості. За допомогою права держава здійснює необхідний вплив на суспільні відносини.

 

Питання для роздуму, самоперевірки, повторення

1. Якого була організація життя людей у бездержавні часи?

2. Які Ви знаєте первісні форми організації суспільної влади?

3. На чому базувалися соціальні норми первісного суспільства?

4. Які причини обумовили виникнення держави?

5. Чим відрізняється державна влада від публічної влади у родовому суспільстві?

6. З яких причин виникає юридичне право?

7.  Чим відрізняється юридичне право від обов'язкових правил поведінки у родовому суспільстві?

8. У чому проявляється зв'язок між державою і правом?

9. Яка роль належить державі та праву в організації суспільного життя людей1?

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]