Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД і ООП.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
471.61 Кб
Скачать

7. Організація робочих місць

         Для створення безпечних умов праці велике значення має орга­нізація робочих місць. Вона передує початку будь-якого технологіч­ного процесу.

         Робочим місцем є ділянка приміщення або території підприєм­ства, де постійно або періодично перебувають працівники для вико­нання технологічних операцій. Якщо окремі операції виконуються на різних ділянках приміщення, то робочим місцем слід вважати все приміщення.

         Простір, який охоплює всю площу робочого місця і має висоту 2 м над її рівнем, називається робочою зоною.

         Від правильної організації робочого місця в значній мірі зале­жать умови праці і її ефективність. Основним елементом організації робочого місця вважають його планування, визначення основних і допоміжних робочих рухів, компоновку обладнання, вибір інстру­менту, пристосувань та інвентаря, а також допоміжних пристроїв, які забезпечують безпеку праці.

         Планування робочого місця передбачає таке його положення в приміщенні по відношенню до інших робочих місць, яке забезпечує найкращі умови для освітлення, вентиляції і опалення, подавання матеріалів або сировини, видалення відходів виробництва, а також готової продукції.

         При правильній організації робочого місця у виробничих при­міщеннях знижується потреба в транспортних засобах, які завжди являють собою небезпеку для працюючих та захаращують примі­щення. Вільна площа робочого місця має становити не менше 4,5 м2.

         Найбільш важливим питанням при організації робочих місць є положення працюючого і його поза.

         Зону основних робочих рухів слід визначати з антропометрич­них даних людини — поля її зору, росту, довжини рук і ніг. Вона має розташовуватися в місці найбільшого огляду і найбільш легкої досяжності. При цьому не допускається надмірний поворот голови (понад 40° у горизонтальній і 30°, у вертикальній площині від лінії зору) або корпуса (не більше 45° вліво або вправо), а також витягу­вання рук (не більше 500 мм в сторони і 300 мм уперед) або ніг (не більше 350 мм уперед і 300 мм угору).

         Найбільш характерними позами робітників різних спеціальнос­тей є поза стоячи або поза сидячи.

         У положенні стоячи людина має найбільш сприятливі умови для зорового огляду, переміщення і координації рухів. Зручність цієї пози визначається величиною кутів у суглобах.

         При раціональному плануванні робочих місць обов'язково вра­ховують антропометричні дані людини. Від антропометричних даних залежить зона досяжності, тобто та частина робочої зони, яка обмежена дугами, що описуються мак­симально витягнутими руками.(середньостатистичні антропометричні ознаки чоловіків і жінок).

         До оснащення робочих місць відносяться засоби праці, які не­обхідні для виконання тих або інших робочих функцій, наприклад засоби механізації, інструменти, пристосування, що забезпечують виконання робіт.

         Зона допоміжних робочих рухів (при заміні інструментів, скла­дуванні матеріалів та ін.) має розташовуватись за межами зон основ­них рухів, але в місцях найкращої досяжності.

         Компоновка обладнання в плані і по висоті має відповідати на­ступним вимогам: забезпечувати мінімальну кількість основних і допоміжних робочих рухів, не допускати систематичного підніман­ня або спускання з основної площадки робочого місця для контролювання роботи технологічного обладнання (машини), виключати перехресні рухи рук або ніг. Допоміжні механізми і пристосування не повинні заважати управлінню основним обладнанням.

         Вибір інструментів, пристосувань та інвентаря залежить від ха­рактеру основних трудових операцій і має забезпечувати фронт ро­боти з мінімальними витратами енергії та часу. При розташуванні інструментів на робочому місці треба враховувати, якою рукою їх бере працююча людина і як часто ними користується.

         Додаткові пристосування та пристрої, які забезпечують безпеку праці, використовують для захисту працюючих від дії шкідливих чинників з боку суміжних робочих місць (ширми, екрани, огород­ження та ін.) і переохолодження ніг при теплопровідних підлогах (дерев'яні решітки, теплоізоляційні килимки та ін.)

Якщо технологічні процеси належать до особливо небезпечних або небезпечних у пожежному відношенні (категорії А або Б), робо­че місце обладнують первинними засобами пожежогасіння та по­жежної сигналізації.

         Положення технологічного обладнання, пристосувань та інвента­ря має бути стійким, щоб не створювати їх випадкового зрушування.

Робоче місце необхідно утримувати в належному порядку і чис­тоті. На ньому не дозволяється знаходження сторонніх предметів, пристосувань та інструментів, які тривалий час не використовують­ся в роботі. На підлозі під ногами працюючих не повинно бути стру­жки, різних відходів, надлишкової вологи, а також масляних плям або будь-яких хімічно активних речовин (кислот, лугів та ін.).

         Продумане розташування технологічного обладнання і при­стосувань дозволяє найбільш ефективно використовувати виробни­чі площі, уникати зайвої тісноти, створювати зручні та безпечні умови праці.

         Отже, організація робочих місць — це комплекс заходів, які забез

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]