Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД і ООП.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
471.61 Кб
Скачать

4. Контрольно-вимірювальні засоби

         При проектуванні і конструюванні технологічного обладнання та технологічних процесів велике значення мають контрольно-вимі­рювальні засоби. Безпека виробничих процесів залежить від того, наскільки ефективно може їх використати оператор під час роботи.

         Контрольно-вимірювальні засоби і пристрої для запуску в робо­ту, регулювання і зупинки технологічного обладнання мають бути надійними, легкодоступними і такими, що добре розпізнаються.

Важкість запам'ятовування надмірно складних систем управ­ління технологічним процесом і необхідність зосередити увагу на невпорядковано розташованих приладах можуть призвести до не­правильних дій оператора, які призведуть до порушення нормальної роботи технологічного обладнання, нещасних випадків і професій­них захворювань.

         Причиною порушення нормального перебігу технологічного процесу можуть стати також труднощі, коли необхідно з великої кількості приладів визначити потрібний показник, а зорове сприй­няття є нечітким.

Контрольно-вимірювальні пристрої мають розміщуватись так, щоб оператор не знаходився надто близько до небезпечної зони тех­нологічного обладнання, не був змушений надмірно напружуватися або порушувати рівновагу тіла при управлінні технологічним проце­сом. Контрольно-вимірювальні пристрої мають бути влаштовані та­ким чином, щоб звести помилки оператора до мінімального значення.

         Рукоятки, важелі і кнопки управління мають бути легко доступ­ними з основного робочого місця при нормальному положенні тіла оператора.

Пристрої управління технологічним обладнанням не повинні вимагати великих зусиль. Не можна розраховувати на максимальні зусилля працівника протягом тривалого часу.

Напрямок руху органів управління має співпадати з напрямком руху відповідних механізмів, бо неузгодженість у русі призводить до неправильних дій оператора. Наприклад, обертання рукоятки за годинниковою стрілкою має відповідати рухові вперед або робочо­му ходу механізму, а проти годинникової стрілки — назад або холо­стому ходу механізму.

         Рукоятки важелів управління мають надійно фіксуватися для запобігання самочинного або випадкового їх виключення.

         Крім цього, щоб запобігти травмуванню в небезпечній зоні за­стосовують запобіжні пристрої.

         Запобіжні пристрої застосовуються для автоматичного вими­кання технологічного обладнання, систем механізму, робочого орга­ну або зупинки технологічного процесу, якщо будь-який параметр обладнання з певних причин вийде за межі допустимих значень. За­вдяки цим пристроям можна запобігти аваріям при підвищенні тис­ку, температури, робочої швидкості, сили струму, маси вантажу, перенавантаження на відповідні органи та ін.

         Залежно від наявності небезпечних виробничих чинників, їх шкідливої дії на організм при перевищенні фіксованих параметрів застосовують такі запобіжні пристрої: від механічних перенавантажень; від переміщення механізмів або їх елементів за встановлені межі; від перевищення тиску, температури або сили струму. їх вико­ристовують в конструкціях технологічного обладнання, машинах, вантажопідіймальних кранах, двигунах внутрішнього згорання та ін.

         Для швидкого розпізнавання контрольно-вимірювальних засо­бів їм надають різну форму (щоб відчувати їх на дотик), забезпечу­ють відповідними написами та фарбують у різні кольори (засоби од­накового призначення повинні бути пофарбовані в один колір).

         Щоб добре були помітні засоби зупинки обладнання, їх роблять більших розмірів, ніж інші і фарбують у червоний колір. Якщо опе­ратор під час роботи пересувається, засоби зупинки дублюються. За­соби пуску технологічного обладнання в роботу монтуються заглиб­леними, для того щоб попередити випадкове натиснення. Натиснен­ня на кнопки повинні вимагати зусилля не більше 20-30 Н. Контакт з пальцями має бути чітким, а включення супроводжуватись звуковим відчуттям.

Таке регулювання технологічним процесом полегшує працю, усуває можливі при безпосередньому управлінні помилки, дозволяє вивести працюючих з небезпечних зон і уникнути контакту шкідли­вих виробничих чинників на організм людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]