Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б_лети.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
182.78 Кб
Скачать

БІЛЕТ №11

1. Галузеві норми питомих витрат ПЕР розробляють відповідні міністерства, інші центральні органи виконавчої влади. (Наказ «Про затвердження Основних положень з нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві»)

2. Мета державної експертизи з енергозбереження - запобігання впровадженню неефективних технологій, виготовленню неефективної техніки, обладнання, приладів, побутової техніки, пов'язаних з видобуванням, переробкою, виробництвом, транспортуванням, зберіганням та використанням усіх видів паливно-енергетичних ресурсів. (Постанова КМУ «Про державну експертизу з енергозбереження»)

3. Метою проведення енергетичних обстежень є реалізація Закону України «Про енергозбереження», а саме, підвищення ефективності використання підприємствами паливно-енергетичних ресурсів шляхом технічних обстежень та розробки рекомендацій по впровадженню організаційних, правових, технічних і технологічних заходів з енергозбереження, а також розробка науково-обгрунтованих норм та нормативів питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів. (Наказ Щодо Тимчасового положення про порядок проведення енергетичного обстеження та атестації спеціалізованих організацій на право його проведення)

Білет № 13

2. Які об’єкти підлягають державній експертизі з енергозбереження один раз до їх затвердження?

Передпроектна документація на види діяльності та проекти, реалізація яких пов'язана з видобуванням, переробкою, виробництвом, транспортуванням, зберіганням та споживанням паливно-енергетичних ресурсів.

3. Вимоги до преміювання окремих працівників за економію пер.

Положення «Про матеріальне стимулювання колективів і окремих працівників підприємств, організацій та установ за економію паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві» розроблене на підставі Закону України "Про енергозбереження" та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997року № 786 "Про порядок нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві".

Положення застосовується для матеріального стимулювання трудових колективів і окремих працівників підприємств, організацій та установ, які забезпечили економію ПЕР у результаті:

а) підвищення ефективності використання ПЕР;

б) упровадження енергоощадних технологій, обладнання;

в) проведення структурної перебудови виробництва;

г) створення і впровадження науково обґрунтованої нормативної бази для ефективного використання енергоресурсів.

Положення має на меті посилення творчої та ділової активності працівників і керівників підприємств, організацій та установ і їх матеріальної зацікавленості в зниженні енергоємності виробництва шляхом раціоналізації використання паливно-енергетичних ресурсів.

Визначення економії здійснюється на основі системи нормативних питомих та фактичних витрат ПЕР на виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг.

Матеріальне стимулювання за ефективне використання енергоресурсів здійснюється шляхом преміювання працівників у межах установленої частки вартості зекономлених ПЕР.

Економія енергоресурсів визначається як різниця між наскрізними нормативними (базовими) і фактичними (звітними) питомими витратами ПЕР, помножена на кількість виробленої продукції відповідно до методики визначення величини економії паливно-енергетичних ресурсів.

Підставою для матеріального стимулювання трудових колективів і окремих працівників підприємств, організацій та установ є розрахунок вартості зекономлених придбаних ПЕР. Розрахунок проводиться за даними бухгалтерської звітності з використанням як допоміжної інформації даних оперативного обліку в підрозділах підприємства. Для підприємств обов'язковою умовою застосування цього Положення є наявність затверджених у встановленому порядку питомих норм витрат ПЕР.

Загальна сума коштів, що спрямовуються на матеріальне стимулювання, не повинна перевищувати 30 відсотків вартості зекономлених придбаних енергоресурсів.

1. Яка частка споживання ПЕР повинна охоплюватись нормуванням витрат ПЕР по основних видах продукції? (не впевнена що точно те, але все що було приблизне)

Нормуванню підлягають усі види продукції і робіт, передбачені номенклатурою за статистичною звітністю, форма N 11-МТП, затверджена наказом Держкомстату України від 05.07.2006 N 300, та інші види основної продукції підприємства з розрахунку охоплення нормуванням не менше 95% кожного з видів споживаних купованих ПЕР при віднесенні норм до натуральних або умовних (зведених) одиниць вимірювання обсягів виробництва продукції.

Допускається відносити частину витрат ПЕР на виробництво неосновної продукції підприємства на "інше виробниче споживання" за умови, що воно не перевищує 5% споживання купованих ПЕР. При цьому обов'язковим є нормування цієї частки споживання, яке, як виняток, може базуватись на фактичних питомих витратах ПЕР попереднього періоду і відноситись до виробництва неосновної продукції у вартісному вимірі.

БІЛЕТ №30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]