Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б_лети.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
182.78 Кб
Скачать

3. Яким документом затверджено Основні методичні положення з нормування питоми витрат пер у суспільному виробництві.

Основні методичні положення з нормування питоми витрат ПЕР у суспільному виробництві затверджено наказом Державного коміте України з енергозбереження 22.10.2002 № 112, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 7 листопада 2002 р.за № 878/7166 . В цьому наказі говориться про: нормування питомих витрат ПЕР у суспільному виробництві здійснюється з метою раціонального використання та економії паливно енергетичних ресурсів і є основою для запровадження економічних механізмів стимулювання енергозбереження та застосування економічних санкцій за їх нераціональне використання.

1.Впровадження не традиційних видів палива згідно Програми державної підтримки розвитку не традиційних та відновлювальних джерел енергії, малої гідро і теплоенергетики.

У 1997 році Кабінетом Міністрів затверджена "Програма державної підтримки розвитку нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії і малої гідро- і теплоенергетики". За цією програмою передбачається розвиток та використання наступних нетрадиційних відновлювальних джерел енергії (НВДЕ) і нетрадиційних позабалансових енергетичних ресурсів (НПЕР):

· енергії вітру (будівництво ВЭС);

· гідроенергії (переважно шляхом будівництва малих і міні-

ГЕС);

· геотермальної енергії (глибинного тепла Землі);

· енергії сонячного випромінювання;

· біомаси, біогазу;

· вугільного метану;

· вторинного тепла промислового виробництва;

· пальних твердих побутових і промислових відходів і ін.

"Програма державної підтримки розвитку нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії" є частиною Національної енергетичної програми, схваленої Верховною Радою України. Національна енергетична програма передбачає збільшення частки нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії до 8% до 2010 року.

2. Класифікатор вторинних енергетичних ресурсів(вер)

ВЕР промисловості поділяються на три основні групи:

- Горючі,

- Теплові,

- Надлишкового тиску.

Горючі (паливні) ВЕР - хімічна енергія відходів технологічних процесів хімічної і термохімічних переробки сировини, а саме це: -- побічні горючі гази плавильних печей (доменний газ, колошниковим, шахтних печей і вагранок, конверторний і т.д.),

Теплові ВЕР - це тепло вихідних газів при спалюванні палива, тепло води або повітря, використаних для охолодження технологічних агрегатів і установок, тепловідходи виробництва, наприклад, гарячих металургійних шлаків.

ВЕР надлишкового тиску (напору) - це потенційна енергія газів, рідин і сипучих тіл, що залишають технологічні агрегати з надлишковим тиском (напором), яке необхідно знижувати перед наступною ступінню використання цих рідин, газів, сипучих тіл або при їх викид в атмосферу, водойми, ємності та інші приймачі. Сюди ж відноситься надлишкова кінетична енергія.

Вторинні енергетичні ресурси надлишкового тиску перетворюються в механічну енергію, яка або безпосередньо використовується для приводу механізмів і машин або перетворюється в електричну енергію.

Білет 17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]