Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansova diyalnist sybyektiv pidpr (L) TNTY.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать

2.1.5. Особливості фінансової діяльності акціонерних товариств (ат)

Акціонерні товариства можуть бути відкритого і закритого типу. Акціонерне товариство відкритого типу передбачає розповсюдження своїх акцій шляхом відкритої купівлі-продажу. Акціонерне товариство закритого типу може поширювати свої акції тільки між своїми учасниками.

Специфіка фінансової діяльності АТ визначається особливостями формування статутного капіталу. Акціонерами визнаються фізичні і юридичні особи, що є власниками акцій.

Організація фінансової діяльності у формі АТ є найсприятливішою для залучення капіталу окрім власного.

Повнота участі акціонера в управлінні товариством і контролі за його діяльністю залежить від величини пакету акцій, що належить йому, та їх виду (прості або привілейовані).

Контроль за фінансово-господарською діяльністю правління АТ здійснює ревізійна комісія, призначена з числа акціонерів.

ФінансуванняАТ може здійснюватися за рахунок надходження засобів від емісії акцій (простих і привілейованих), випуску облігацій, цінних паперів, конвертованих в акції (конвертовані облігації), опціонів на придбання акцій. Окрім цього, джерелом поповнення капіталу може бути тезаврований прибуток, банківські і комерційні кредити.

Оподаткування.Акціонерні товариства сплачують всі податки, передбачені законодавством для суб'єктів господарювання - юридичних осіб.

2.1.6. Особливості фінансової діяльності підприємств з іноземними інвестиціями

Підприємство з іноземними інвестиціями– це підприємство будь-якої організаційно-правової форми, створене відповідно до законодавства України, іноземна інвестиція в статутному капіталі якого складає не менше 10 %. Рівень відповідальності іноземних інвесторів по боргах підприємства з іноземними інвестиціями залежить від особливостей вибраної організаційно-правової форми.

Валютному регулюванню і оподаткуванню за правилами, встановленим законодавством України підлягають підприємства, створені за участю іноземних інвестицій, а також об'єкти( результати) спільної діяльності на території України за участю іноземної інвестиції без створення юридичної особи, у тому числі на основі договорів про виробничу кооперацію. сумісному виробництві, спільній діяльності.

Оподаткуваннямає наступні особливості:

  • Операції по передачі основних засобів як внесок в статутний капітал юридичної особи в обмін на корпоративні права не є об'єктом оподаткування ПДВ.

  • Якщо протягом трьох років увезене майно відчужується, підприємство сплачує митний збір і всю решту податків, розрахованих до митної вартості цього майна.

  • З доходів нерезидентів (дивіденди, відсотки, роялті) утримується податок на репатріацію по ставці 15% у разі вивозу їх за межу. Ця ставка може бути понижена відповідно до міжнародних договорам про усунення подвійного оподаткування.

2.2. Питання для самоконтролю

1. Які форми власності підприємств є переважаючими в Україні?

2. Що означає правовий статус підприємства?

3. Які існують форми господарювання підприємств?

4. В чим відмінність дочірніх підприємств від філіалів?

5. Які види господарських товариств функціонують в економіці України?

6. В чим відмінність акціонерного товариства відкритого типу від акціонерного товариства закритого типу?

7. Порівняйте рівень відповідальності власності при різних правових формах організації бізнесу.

8. Порівняйте потужності фінансування при різних формах організації бізнесу.

9. Які межі участі акціонера в управлінні акціонерним товариством?

10. Назвіть особливості фінансової діяльності підприємств з іноземними інвестиціями.

11. Порівняєте порядок оподаткування суб'єктів господарювання різних форм власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]