Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansova diyalnist sybyektiv pidpr (L) TNTY.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать

2.1.2. Фінансова діяльність суб'єктів господарювання без створення юридичної особи

Фінансування. Власний капітал приватного підприємця формується виключно за рахунок його приватного майна. Основним джерелом його збільшення є внутрішнє фінансування, зокрема невикористана для споживання прибуток. Кредитні рамки приватного підприємця обмежуються величиною його майна, яке він може надати як кредитне забезпечення.

Відповідальність і банкрутство. Приватний підприємець відповідає по боргах суб'єкта господарювання всім своїм майном. Одночасно з ухваленням рішення про банкрутство підприємця господарський суд накладає арешт на його майно, яке включається до складу ліквідаційної маси. Засоби, отримані від реалізації майна, відносяться на депозитний рахунок відповідної нотаріальної контори.

Оподаткування. Законодавством передбачено декілька альтернативних способів оподаткування доходів приватних підприємців:

  1. оподаткування сукупного чистого доходу і сплата інших податків, передбачених законодавством ( традиційне оподаткування);

  2. сплата фіксованого податку з придбанням торгового патенту;

3. сплата єдиного податку.

2.1.3. Особливості фінансової діяльності приватних підприємств

Приватне підприємство – це юридична особа, заснована на власності окремого громадянина (у тому числі нерезидента) з правом найму робочої сили. Фізична особа - засновник приватного підприємства є власником 100% капіталу даного підприємства, включаючи право на управління і отримання відповідної частини прибутку у вигляді дивідендів.

Якщо власників буде більше, то підприємство вже вважатиметься колективною формою власності і регламентуватиметься законодавством про господарські товариства.

Фінансування приватного підприємства здійснюється на основі внесків його власника, тезаврації прибутку, отримання комерційних і банківських кредитів.

Оподаткування.Приватні підприємства сплачують всі податки, передбачені законодавством для суб'єктів господарювання - юридичних осіб. Разом з тим, ці підприємства в основному належать сфері малого бізнесу і можуть вибирати спрощену систему оподаткування і звітності, що зменшує їх невигідні витрати і податкові платежі.

2.1.4. Особливості фінансової діяльності товариств з обмеженою відповідальністю (тов)

Товариство з обмеженою відповідальністю є суб'єктом колективної власності, має статутний капітал, поділений на частини, розмір яких визначається статутними документами.

Відповідальність учасників ТОВ по боргах підприємства обмежується їх внесками в статутний капітал.

Участь в управлінні учасника ТОВ реалізується аналогічно як в акціонерному суспільстві. Учасники мають кількість голосів, пропорційно розміру їх частини в статутному капіталі..

Фінансування товариства може здійснюватися на основі додаткових внесків учасників, тезаврації прибутку, залучення банківських і комерційних кредитів, у тому числі шляхом емісії облігацій.

Оподаткування. Товариства с обмеженою відповідальністю сплачують всі податки, передбачені законодавством для суб'єктів господарювання - юридичних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]