Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansova diyalnist sybyektiv pidpr (L) TNTY.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать

8.1.4. Оцінка доцільності фінансових інвестицій

Серед численних методів і прийомів аналізу доцільності вкладень в ті або інші об'єкти фінансових інвестицій виділяють дві групи основні групи методів.

Перша призначена для оцінки інвестицій в активи з фіксованою ставкою прибутковості і певним терміном їх обігу. До таких об'єктів відносяться вкладення в облігації з фіксованим відсотком, привілейовані акції, депозитні сертифікати, векселі та ін.

Інша група методів призначена для оцінки фінансових вкладень з чітко невизначеною нормою прибутковості і термінами інвестування. Це акції і інші види корпоративних прав.

При прийнятті рішень інвестори порівнюють очікувані доходи від вкладення засобів в даний об'єкт капіталовкладень з доходами від інших, альтернативних можливостей інвестування.

8.1.5. Відображення вартості фінансових інвестицій в звітності

Методологічні основи формування інформації про фінансові інвестиції визначаються П(С)БО №12 «Фінансові інвестиції».

Оцінка і облік фінансових інвестицій здійснюються в розрізі окремих об'єктів, а не в рамках портфеля інвестицій.

Передбачено три основні методи оцінки інвестицій для віддзеркалення у фінансовій звітності:

  • оцінка фінансових інвестицій по справедливій вартості;

  • метод ефективної ставки відсотка при оцінці фінансових інвестицій;

  • метод участі в капіталі.

8.2. Питання для самоконтролю

1. Що відноситься до фінансових інвестицій?

2. В чому полягає сутність фінансових інвестицій?

3. Назвіть об'єкти довгострокових фінансових інвестицій.

4. Чим відрізняються короткострокові фінансові інвестиції від довгострокових?

5. Навіщо проводиться оцінка доцільності фінансових інвестицій?

6. Як відображається вартість фінансових інвестицій в звітності підприємства?

8.3. Задачі

Задача 1.

Підприємство планує здійснити фінансові вкладення в облігації зі строком погашення 4 роки. Облігації можна придбати з дисконтом у 20 %, фіксована ставка відсотка за облігаціями — 16 % річних до номіналу (нарахування процентів здійснюється за кожне півріччя). Обсяг фінансових інвестицій — 90 000 тис. грн.; комісійна винагорода фінансового посередника за придбання та зберігання облігацій — 1 % їх номінальної вартості (сплачується одночасно з придбанням облігацій). Ринкова процентна ставка за аналогічними вкладеннями дорівнює 20 %. Провести оцінку доцільності інвестиційних вкладень у ці облігації, застосувавши при цьому всі можливі динамічні методи оцінки.

Задача 2.

Підприємство А в січні звітного долі придбало частку в 30 % у статутному капіталі підприємства б за розрахунковим балансовим курсом корпоративних прав. Статутній капітал підприємства б на момент придбання частки становив 1 млн. грн., додатковий капітал – 200 тис. грн., резервний капітал – 250 тис. грн., нерозподілений прибуток – 150 тис. грн. За звітний рік власний капітал інвестованого підприємства зріс у цілому на 10 %, а статутний капітал не змінився. Використовуючи метод участі в капіталі, обчислити вартість фінансової інвестиції на качан долі, наступного за звітним.

Задача 3.

Підприємство придбало на фондовій біржі 1000 акцій за ринковим курсом 140%; номінальна вартість однієї акції становить 10 грн. Витрати, пов'язані з оформленням операції (оплата реєстратору, брокеру), дорівнювали 100 грн. (без ПДВ). Розрахувати вартість фінансової інвестиції, яка буде відображена в балансі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]