Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. для самостійної роботи Політологія.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
466.94 Кб
Скачать

Тема 19. Політичні аспекти глобальних проблем людства

Основні поняття: глобальні проблеми, глобальні військово-політичні проблеми, глобальні політико-екологічні проблеми, глобальні політико-економічні проблеми, глобальні соціально-політичні проблеми.

План

  1. Поняття глобальних проблем та їх зміст.

  2. Екологічні проблеми України.

  3. Політичні аспекти вирішення глобальних проблем.

Теми рефератів

  • Екологічна ситуація в Україні.

  • Що таке глобалізація та її перспективи.

  • Сучасна екологічна дипломатія: досвід міжнародного співробітництва.

  • Чи загрожує людству голод?

  • В XXI століття – з новими та старими глобальними проблемами.

Завдання для самостійної роботи

  • Як впливають глобальні проблеми сучасності на політичні реалії України?

  • Що таке економічна криза і які її причини?

  • У чому полягає екологічний вимір міжнародних відносин?

Література

Основи полiтологiї: Навч. посiбник / Кер. авт. кол. Ф. М. Кирилюк. – К., 1995. – Розд. 17. – С. 277–291.

Полiтологiя / За ред. О. I. Семкiва. – Львiв, 1994. – Гл. 9.

Політологічний енциклопедичний словник. Навч. посібник / Відп. ред. Ю. С. Шемшученко, В. Д. Бабкін. – К., 1997.

Політологія / За ред. проф. В. Г. Кременя, проф. М. І. Горлача. – К. – Харків, 2001. – С. 572–580.

Політологія: Підручник / За ред. О. В. Бабкіної, В. П. Горбатенка. – 2-ге вид., перероб і доп. – К., 2001. – С. 416–432.

Розглядаючи перше питання, варто уяснити суть глобальних проблем як таких, що за своєю суттю зачіпають інтереси та майбутнє всього людства, які мають планетарний масштаб, виявляють себе в усіх регіонах світу, невирішеність яких створює загрозу для всього людства, подальшого суспільного прогресу, розв’язання яких неможливе в регіональному масштабі. Глобальні проблеми мають загальнолюдський зміст і планетарний масштаб. Їх загострення загрожує загибеллю цивілізації, а розв’язання потребує спільних зусиль усього людства. Глобальні проблеми породжені бурхливим розвитком індустріального виробництва, споживацьким ставленням людини до інших людей і до природи як об’єктів експлуатації. Глобальні військово-політичні проблеми – це ризик виникнення світової війни, зростання озброєнь, існування „гарячих точок”, мілітаризація мислення та накопичення недовіри між державами. Глобальні проблеми в політико-екологічній царині – це погіршення якості біосфери, загроза безповоротних змін у кліматі, зростання кількості великих стихійних лих, широке розповсюдження небезпечних захворювань. Виснаження ресурсів, голод, незбалансованість росту народонаселення, економічне відставання окремих країн – все це глобальні політико-економічні проблеми. У соціально-політичній галузі глобальні проблеми охоплюють тероризм, наркоманію, злочинність, захист прав людини.

Аналіз другого питанняварто почати з наслідків для України аварії ЧАЕС, включаючи вилучення із землекористування 37 млн. га землі, різке зростання онкозахворювань і смертності населення в забруднених районах. Накопичення твердих побутових відходів, зменшення сільськогосподарських угідь, зіпсованість чорноземів, нестача води в Криму, Донбасі, західних та північних областях, інтенсивне забруднення повітря, зростання наркоманії, алкоголізму – все це складові катастрофічної екологічної ситуації в Україні. Це призводить до збільшення смертності населення.

Вивчаючи третє питання, треба зауважити, що глобальний характер набули проблеми екології, від успіхів у вирішенні яких залежить саме існування людства. Слід назвати важливі міжнародні акції, що були проведені під егідою ООН для вирішення глобальних проблем виживання. Вони підтвердили думку, що модель розвитку, яка використовувалась багатими країнами, вичерпала себе. Звичними методами ведення господарства при традиційних владних інститутах людство не здатне попередити і контролювати катастрофи, що виникають. Мова йде про створення механізму нового глобального політичного порядку. Слід створити міжнародний центр на зразок ООН, який би акумулював колективний розум і політичну волю жителів Землі. Важливу роль у подоланні глобальних проблем повинні відігравати і неурядові організації, масові рухи, безпосередні міжособові контакти, умови для активізації яких створила глобальна електронна інформаційна мережа (Інтернет).